25.2 C
București
vineri, septembrie 22 2023
București 25.72°C
22 septembrie 2023

Prințul neatins al Serviciilor Secrete românești

- Advertisement -spot_img

De cel puțin 6 ani de zile, la Inspectoratul de Muncă Vâlcea domnește o atmosferă parcă desprinsă dintr-un film. Un film de groază. Insuportabilă, degradantă și ostilă, intimidantă și revoltătoare așa poate fi descrisă atmosfera de lucru de zi cu zi de la această instituție a statului român. Amfitrionul care o întreține este unul din șefii instituției din subordinea Inspecției Muncii, Viorel Sminticiuc. Personaj de-a dreptul toxic, adjunctul de la ITM Vâlcea și l-a găsit ca singur aliat chiar pe Inspectorul General de Stat Dantes Nicolae Bratu. Pe care-l cunoașteți dintr-un material recent de-al nostru. Bratu e cel care-i schimbă an de an calificativele din nesatisfăcător în bine lui Sminticiuc, nelegal, special pentru a-l păstra în funcție putând astfel contribui la bunăstarea șefilor săi din capitală.

Să primești nota 1 la purtare, atunci când faci școala pe bune, te alegi cu o exmatriculare pe loc. În schimb, dacă la evaluarea profesională primești aceeași notă din partea conducerii, adică nota minimă, rămâi în continuare pe funcție bine mersi. Cum este posibil? Prin fapte de corupție! Acest lucru se întâmplă la Inspectoratul Teritorial de Muncă al județului Vâlcea din anul 2015, an în care în structura de conducere a instituției a ajuns și Viorel Sminticiuc în funcția de inspector șef adjunct responsabil cu securitatea și sănătatea în muncă.

Imediat după momentul sosirii sale în ITM Vâlcea, au început să apară, din senin, conflicte serioase între el și subordonații săi. În special cu șeful său direct, Ion Tănăsoiu. Recalcitrant și abuziv, tăios și nedrept, injurios și deplorabil, total nepregătit și mincinos, om al serviciilor secrete așa cum singur se descrie și laudă peste tot, comportamentul Inspectorului Șef Adjunct de la ITM Vâlcea, Viorel Sminticiuc le-a făcut în ultimii 6 ani de zile viața friptă celor 34 de angajați, colegii săi, care muncesc în slujba cetățeanului. Mulți dintre aceștia au semnat de curând o petiție pe care au înaintat-o atât ministrului Muncii, Raluca Turcan, cât și premierului României, Florin Cîțu. Toate celelalte petiții mai vechi, în care angajații ITM Vâlcea reclamau fapte de o asemenea amploare și gravitate comise de Inspectorul Șef Adjunct Viorel Sminticiuc, au rămas și până în prezent fără răspuns.

Complice a lui Sminticiuc, cum reiese din toate documentele consultate de reporterii publicației noastre, Inspectorul General de Stat al Inspecției Muncii, Dantes Nicoale Bratu, a pus la început de lună martie un intermediar care ne cunoaște, fost inspector șef adjunct la ITM București ”să ne oprească din orice demers jurnalistic” după ce acesta a realizat că-i călcăm pe urme. ”Sună-l mâine pe Bratu și spune-i că-l lași în pace. Capul tuturor răutăților nu e Bratu, ci Constantin Bujor (șeful ITM București – n.r.)”. ”Prietenul” lui Bratu se infiltrase în rândurile redacției noastre sub falsul pretext că are niște informații și subiecte de oferit.

Butoiul cu pulbere, jungla de la Inspecția Muncii și sminteala lui Bratu

Sminticiuc se află în momentul de față în preaviz. Oficial și legal, datorită ultimei evaluări făcute de șeful său direct, Ion Tănăsoiu, inspectorul șef al ITM Vâlcea. Din evaluarea făcută pe anul trecut de șeful său direct, Viorel Sminticiuc a obținut pentru a 4-a oară calificativul NESATISFĂCĂTOR, fapt care atrage după sine suspendarea/eliberarea din funcție. De altfel, cu un an în urmă, în anul 2019, la șantajul și presiunile pe care le-a creat la vârful Inspecției Muncii, Sminticiuc a primit cu indulgență din partea Inspectorului General de Stat Dantes Nicolae Bratu, deși nu avea voie să fie evaluat de acesta, calificativul SATISFĂCĂTOR.

Astfel, la evaluarea făcută de Ion Tănăsoiu pe anul trecut, șeful ITM Vâlcea verificată legal de Inspectorul General de Stat Adjunct al Inspecției Muncii pe linie de securitate și sănătate în muncă, Mihai Ucă, Sminticiuc a primit la evaluare nota 1!!! Și nu era pentru prima dată.

Pentru a-și apăra ”fiul rătăcitor” pe care l-a plasat la Vâlcea, Inspectorul General de Stat Dantes Nicolae Bratu modifică în mod unilateral raportul de evaluare al șefului direct, fără temei legal și îi acordă lui Sminticiuc nota 5, încălcând flagrant adresa din luna aprilie semnată de Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, Liviu Mălureanu, care declară că ceea ce a făcut Dantes Nicoale Bratu este total ilegal, invitându-l pe Sminticiuc la instanța de judecată. ”Având în vedere că în situația prezentată Inspectoratul Teritorial de Muncă Vâlcea are o structură organizatorică diferită de cea a Inspecției Muncii, rezultă că prevederile art. 12 alin. 2 lit. A din Anexa nr. 6 la O.U.G nr. 57/2019, cu modificările și completările ulterioare nu sunt aplicabile. Prin urmare, față de cele de mai sus, ulterior soluționării contestației inspectorului șef adjunct al Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea, de către inspectorul șef al ITM Vâlcea, funcționarul public nemulțumit de rezultatul evaluării performanțelor profesionale individuale se poate adresa instanței de contencios administrativ, în condițiile legii, nefiind posibilă modificarea raportului de evaluare de către altă persoană, raportat la art. 11, alin. 7 și art. 20 din anexa invocată” este mesajul lui Liviu Mălureanu, șeful ANFP trimis conducerii ITM Vâlcea.

Corupția UCIDE! Spaga ”intră în conturi la centru”

Cu toate că la începutul lunii martie anul acesta însuși Inspectorul General de Stat al Inspecției Muncii, Dantes Nicolae Bratu, a luat o decizie în care apare scris faptul că ”evaluarea nu se contrasemnează” pentru inspectorul șef adjunct, acesta îi trimite în aceeași lună lui Ion Tănăsoiu, Inspectorul Șef al ITM Vâlcea o adresă prin care îi solicită acestuia criteriile de performanță utilizate la evaluarea lui Sminticiuc. Criterii de la care șeful ITM Vâlcea nu s-a abătut niciodată, în ciuda stării conflictuale și degradante care domină de ani de zile instituția pe care acesta o conduce de peste 10 ani.

Părtași la toată această complicitate inimaginabilă: capii din ministerul de resort, în frunte cu foștii miniștri Lia Olguța Vasilescu și Violeta Alexandru, comisia de disciplină din minister și întreg aparatul administrativ al acestuia condus de secretarul general Corjescu.

De altfel, un alt înalt funcționar de la Protocolul de Stat al RAAPPS care a dorit să-și păstreze anonimatul, le-a comunicat surselor noastre faptul că ”un șef de ITM din țară costă 200.000 euro/an. Lucru care înseamnă că majoritatea banilor merg la ”centru”.  O dovadă în acest sens este și mesajul purtat între unul dintre șefii unui Inspectorat de Muncă din țară și cineva din anturajul lui Niculae Voinoiu, Director al corpului de control și șeful structurii de securitate al Inspecției Muncii. ”Sărut mâna, Vă transmit contul lui Voinoiu transmis ITM-urilor pt. încărcat: Voinoiu Niculae, CNP, CI, card, nr. cont, Banc Post. Mulțumesc, zi frumoasă și săptămână minunată vă doresc”.

O altă dovadă de colectă provine chiar de la Viorel Sminticiuc în persoană. Încă de la numirea în funcția de Inspector Șef Adjunct la ITM Vâlcea, acesta nu avea altă preocupare, potrivit surselor noastre, decât să colecteze foloase patrimoniale, așa cum rezultă dintr-un ordin de plată emis în 2016 către firma soției sale, SC EVIROM SRL.

Originară din Roman, județul Neamț, Sminticiuc Carmen Elena a încasat de la SC DIX SRL din Vâlcea în anul respectiv, obligată fiind de soțul său șef la ITM suma de 1180 ron deși conform codului de conduită din vremea aceea funcționarii publici nu aveau voie să colecteze bani pentru nimeni. Având ca activitate principală sănătatea umană, firma soției lui Viorel Sminticiuc SC EVIROM SRL cu sediul în Vâlcea a avut o cifră de afaceri pe ultimii 3 ani de zile de aproximativ 30.000 euro/an fără niciun angajat, conform datelor obținute de la Registrul Comerțului.

Am solicitat un punct de vedere prompt referitor la situația de față și de la conducerea Ministerului Muncii, răspuns care se lasă încă așteptat. Revenim cu el de îndată ce ne sosește.

UPDATE: În data de 07.05.2021 Ministerul Muncii și Protecției Sociale a sosit cu răspunsul la solicitarea noastră. Îl puteți citi aici și aici.

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.