-0 C
București
luni, februarie 6 2023
București 0.84°C
06 februarie 2023

Judecător în dosarul ICA, arestat pentru corupţie

- Advertisement -spot_img

Judecătorul Stan Mustaţă şi grefiera Mariana Curea, de la Curtea de Apel Bucureşti, au fost arestaţi pentru 30 de zile în baza unei decizii luate în noaptea de marţi spre miercuri de aceeaşi instituţie.

Procurorii anticorupţie au dispus marţi efectuarea urmăririi penale față de Mustaţă Stan, judecător la Curtea de Apel Bucureşti şi alte cinci persoane, între care un grefier de la aceeaşi instanţă. În această cauză există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, în perioada  octombrie 2013 – aprilie 2014, cele şase persoane au constituit sau aderat la grupul infracţional în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară (luare de mită, trafic de influenţă, cumpărare folosire în orice mod direct sau indirect de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii) urmărind obţinerea de beneficii materiale.

Judecătorul Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel Bucureşti, este suspectat că ar fi cerut bani în dosarul ICA, dar şi în alte cauze pe care le avea în soluţionare, printre acestea fiind şi cel în care Mihai Stoica cere anularea condamnării, potrivit unor surse judiciare. Acesta ar fi pretins bani, dar şi bunuri, în mai multe dosare penale pe care le avea în soluţionare, atât cauze simple, cât şi complexe, între care ar fi şi dosarul în care sunt judecaţi Dan Voiculescu, Gheorghe Mencinicopschi şi alte 11 persoane, pentru fapte de corupţie privind modul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Un alt dosar în care se suspectează că Stan Mustaţă ar fi pretins bani este cel în care Mihai Stoica a formulat o contestaţie în anulare în cazul condamnării primite în dosarul transferurilor de jucători. Magistratul Stan Mustaţă, care judeca cererea lui Mihai Stoica, a declarat contestaţia în anulare ca fiind admisibilă în principiu şi a amânat judecarea cauzei pentru 23 mai.

Judecătorul Stan Mustaţă este cel care în urmă cu mai mulţi ani a dispus arestarea lui Ovidiu Tender şi care i-a eliberat pe Dan Stroe, fost director general adjunct şi, respectiv, fost director de achiziţii în cadrul ANAF, precum şi pe Octavian Grecu, zis „Butoane”, în dosarul în care sunt cercetaţi alături de Sorin Blejnar şi omul de afaceri Radu Nemeş, pentru fapte de evaziune fiscală cu produse petroliere.

La data de 7 aprilie 2014, prin intermediul suspectului Boraciu Ion, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unei persoane condamnate, în sensul admiterii contestaţiei în anulare împotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronunţată la 04.03.2014 de Curtea de Apel Bucureşti.

La data de 11 aprilie 2014, prin intermediul suspecţilor Boraciu Ion și Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii de punere în libertate a unui inculpat, prin admiterea contestaţiei formulate de acesta împotriva încheierii pronunţate de Tribunalul Bucureşti la 26.03.2014 (respingerea cererii de înlocuire a arestării preventive cu măsura preventivă a controlului judiciar).
În perioada 15-16 aprilie 2014, prin intermediul suspecților Boraciu Ion și Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unui condamnat, cu prilejul judecării contestaţiei formulate împotriva sentinţei penale nr. 145 pronunţate la 28.02.2014 de Tribunalul Ilfov.
 În data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspecților Boraciu Ion şi Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unei persoane condamnate.
La data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspecților Boraciu Ion şi Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unui inculpat, cu prilejul judecării apelului declarat împotriva sentinţei penale nr. 194 pronunţate la 19.12.2013 de Tribunalul Ilfov, Secţia penală.
La data de 16 aprilie 2014, prin intermediul suspecților Boraciu Ion şi Alexandru Florian, în vederea pronunţării unei soluţii favorabile unor persoane care s-au constituit parte civilă (majorarea despăgubirilor civile), cu prilejul judecării apelului declarat împotriva sentinţei penale nr. 29 pronunţate la 05.03.2014 de Judecătoria Roşiorii de Vede.

Acuzaţiile procurorilor:

1. Stan Mustaţă, judecător la Curtea de Apel Bucureşti , în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de

– constituire a unui grup infracţional organizat,

–  folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,

–  şase infracţiuni de luare de mită şi

– o infracţiune de trafic de influenţă

2. Mariana Curea, grefier la Curtea de Apel Bucureşti , în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de

– constituire a unui grup infracţional organizat,

–  folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații care nu sunt destinate publicității și permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații şi

– complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă

3. Ion Boraciu, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de

– constituire a unui grup infracţional organizat,

– două infracţiuni de trafic de influenţă,

-complicitate la şase infracţiuni de luare de mită şi

-complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă

4. Florian Alexandru, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de

– constituire a unui grup infracţional organizat şi

– complicitate la săvârşirea a cinci infracţiuni de luare de mită

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.