Oamenii generalului Berechet de la Poliția Capitalei par să-i fi întrecut la capitolul aritmetică pe salvatorii conduși de doctorul Raed Arafat, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Numărătoarea unor morți cumplite făcute de autoritățile statului român, în plină pandemie, lasă mult de dorit. Primii susțin că au fost 28 de oameni încecați în Lacul Morii în ultimii 10 ani, ceilalți, în schimb, spun că numărul celor care și-au pierdut viața înecându-se în cel mai mare lac al capitalei este de doar 6 morți. Media arată că cel puțin 1 om se îneacă anual în acest lac care se întinde pe o suprafață de peste 240 de hectare.
Dacă Poliția Locală din subordinea ultimilor primari aflați la conducerea primăriei de sector și-a făcut un obicei din a trata cu lispă de respect cetățeanul de rând, nefăcând nimic în această direcție, nici măcar aceea de număra câte cruci sunt înfipte în pământul pe care calcă, fosta conducere a Apelor Române nici nu a vrut să știe care este situația pe ultimii ani în privința zecilor de tineri înecați în Lacul Morii, darămite să mai ia atitudine și să securizeze odată pentru totdeauna zona împreună cu alți actori sociali.
Fostul șef de la Apele Române, penelistul Ervin Molnar, nu a fost niciodată curios să afle câte suflete a înghițit în ultimii 10 ani de zile cel mai întins lac de pe teritoriul capitalei, Lacul Morii, lac situat în sectorul 6 al capitalei și administrat chiar de instituția pe care acesta a condus-o în ultimii ani, până la marele scandal public iscat de numirile politice de la Apele Române, dezvăluiri publicate în premieră de colegii din presa de investigație.
Am surprins de multe ori, atât în mandatul legislativ al fostului edil al P.S.D Gabriel Mutu, cât și în mandatul actualului edil al P.N.L, Ciprian Ciucu, fel de fel de ambarcațiuni plimbându-se nestingherit pe Lacul Morii, lac situat în vecinătatea comunei Chiajna și al noului său parc recent deschis publicului larg, executat din bani publici, dar cu taxă de intrare, Dinamic Parc.
Salvatorii bucureșteni au pierdut lupta cu matematica
Când l-am întrebat pe fostul șef al Poliției Locale a Sectorului 6 al capitalei, Cezar Marinescu care este numărul deceselor cauzate de fenomenul de înec din Lacul Morii, acesta ne-a declarat foarte senin că nu știe. ”Instituția noastră nu deține informațiile la care faceți referire”, a precizat Marinescu. Nu este singurul care nu știa. La fel a procedat și fostul șef de la Apele Române, instituție publică finanțată din venituri proprii, aflată în coordonareaMinisterului Mediului, Apelor și Pădurilor. ”Pentru a afla numărul deceselor înregistrare în ultimii 10 ani, ca urmare a înecului, vă puteți adresa Consiliului Local al Municipiului București – serviciul Poliția Locală a sectorului 6, Direcției de Sănătate Publică sector 6 sau Inspectoratului pentru Situații de Urgență”, ne-a comunicat Ervin Molnar, fostul Director General de la Apele Române.
Locotenentul Toma Bogdan, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dealul Spirii” București – Ilfov ne-a transmis următorul răspuns: ”după consultarea bazei de date a ISUBIF, în perioada și la adresa menționată de dumneavoastră, după operațiunile de salvare, au fost declarate decedate șase persoane ca urmare a înecului”.
Agentul șef de poliție, Gabriel Clincă, de la Poliția Capitalei, a fost singurul care ne-a lămurit: ”vă comunicăm numărul deceselor înregistrate în perioada 2010 și până în prezent, ca urmare a înecului în Lacul Morii din sectorul 6: 2010 – 2 morți, 2011 – 4 morți, 2012 – 3 morți, 2013 – 3 morți, 2014 – 2 morți, 2015 – 3 morți, 2016 – 3 morți, 2017 – 1 mort, 2018 – 1 mort, 2019 – 1 mort și 2020 – 5 morți.”
Nici cu barca, nici cu undița și nici cu costum de baie
”Persoanele fizice posesoare de ambarcațiuni posesoare de ambarcațiuni de agrement nautic folosite în interes personal trebuie să facă dovada deținerii legale a acestora și a deținerii certificatului de capacitate pentru conducătorul ambaracțiunii de agrement nautic, să le utilizeze numai în zonele balizate și să respecte regulile prin prezenta hotărâre”, ori pentru acumularea Lacul Morii și amenajarea râului Dâmbovița în București, nu au fost stabilite zonele pentru agrement nautic, conform prevederilor legale citate mai sus” ne-a declarat într-o adresă oficială, fostul șef de la Apele Române, Ervin Molnar, apropiatul și omul de încredere a lui Ludovic Orban.
Tot Molnar continuă să ne comunice: ”îmbăierea și scufundările în Lacul Morii sunt interzise, iar acest lucru este semnalizat prin inscripționarea la loc vizibil a respectivei interdicții. În acest context, Administrația de Apă Bazinașă Argeș – Vedea prin sistemul de Gospodările a Apelor Ilfov – București reamintește populației că scăldatul în zonele neamenajate, în special în aval de lacurile de acumulare, se expun pericolului de înec în timpul evacuării controlate a unor debite mari de apă din lacurile de acumulare. De aceea SGA Ilfov – București recomandă populației să aleagă ștrandurile și zonele special amenajate cu respectarea măsurilor de siguranță dispuse de autorități pentru prevenirea răspândirea SARS COV 2. Lacurile de acumulare sau râurile reprezintă un pericol, atât din cauza curenților care se formează în timpul deversărilor și al funcționării hidrocentralelor, cât și colmatării și a vegetației din apă. Curenții care se formează în apropierea barajelor în timpul deversării sau funcționării hidrocentralelor sunt foarte puternici și pun în pericol viața celor care se aventurează în aceste lacuri. Atenționarea ”Scăldatul și pescuitul interzis” este inscripționată pe digurile lacurilor de acumulare, prin urmare cei care o ignoră aleg conștient riscul”.