-0 C
București
luni, ianuarie 30 2023
București 0.68°C
30 ianuarie 2023

Vițeii fără număr din Poliția Română

- Advertisement -spot_img

Doi politiști zeloși din cadrul Poliției Câmpeni solicită de niște ani buni unor mici industriași locali care își duc traiul din zootehnie, zeci de viței sub pretextul că le oferă protecție la scară națională, iar pădurarilor din zonă, pe care ar trebui să-i verifice la sânge, le solicită cu titlu gratuit mașini încărcate cu lemne tăiate ilegal pentru propriul lor folos obștesc. Potrivit surselor noastre, unul dintre cei doi politiști se laudă cu o rudă foarte influentă din Ministerul de Interne, cocoțată pe o funcție înaltă în minister, dar și cu o relație apropiată de familie cu un magistrat al Înaltei Curți de Casație și Justiție din România, iar celălalat, îi amenință și șantajează pe zootehniști cu tot felul de controale și verificări, toate fiind menite să contribuie la un singur lucru: bunăstarea oamenilor legii.  

Într-un denunț făcut la începutul anului trecut către Direcția Generală Anticorupție de unul dintre cei asaltați cu amenințări și fapte de șantaj de Sălăgean Cosmin și Lazea Călin, polițiștii I.P.J Alba Iulia primul fiind încadrat la Direcția de Operațiuni Speciale în cadrul acestui inspectorat, al doilea fiind ajutor de post la o comună din județ, acolo unde se și desfășoară activități de creștere a bovinelor, se pot spicui următoarele declarații: „În ceea ce-l privește pe Sălăgean Cosmin, am arătat că acesta a primit gratuit două transporturi de lemne, arătând în sesizare atât numele pădurarilor cât și numele șoferilor care i-au transportat lemnele de la sediul spălătoriei lui din Abrud. În ceea ce-l privește pe Lazea Călin am sesizat faptul că acesta mi-a oprit ilegal un transport de baloți de lucernă pe un sector de drum unde mijlocul de transport avea dreptul să circule însă acest polițist l-a oprit și i-a interzis camionului să treacă. Din câte cunosc eu, în cauză au fost audiați atât șoferul cât și primarul (care l-a sunat pe polițist – n.r) care au confirmat cele sesizate de mine, însă din motive pe care nu le cunosc, nu a fost luată nicio măsură față de polițist”.

Viței crescuți cu sudoare aprinsă, șpagă pentru polițiștii din Alba

Șase luni mai târziu, un nou denunț penal este înregistrat la D.G.A, în care se pot regăsi informații care conduc către o singură stare de fapt. Și anume, aceea că anumiți polițiști români se cred cu adevărat intangibili atunci când vorbim de forme de abuz în serviciu sau fapte de natură penală, cum ar fi cele de corupție sau asimilate corupției. „În perioada anului 2020, respectiv la data de 14.05.2020, la solicitarea acestuia (Sălăgean Cosmin – n.r) i-am dat un număr de 5 viței pe care i-am transportat în localitatea Măhăceni, jud. Alba,  loc în care tatăl acestuia avea un grajd, transportul făcându-l cu un autovehicului condus de către domnul Ovidiu Mârgîian, căruia i-am plătit drumul. Sălăgean mi-a zis să-i duc la domiciliul tatălui său vițeii și apoi ne vom înțelege cu banii. Acei viței i-am trecut pe numele tatălui său, care se numește Sălăgean Ioan, făcând acest lucru la sugestia lui Sălăgean Cosmin, care mi-a declarat că este mai bine așa pentru ca alte persoane să nu afle că i-aș fi dat lui acei viței. I-am spus cât costă acesti viței după ce i-am lăsat tatălui său animalele, respectiv suma de 12.500 ron însă mi-a zis că nu-mi mai dă banii pe ei oferindu-mi asigurări că-mi va oferi protecție, respectiv că o să ia măsuri pentru ca eu să nu fiu supus niciunui control, de către organe abilitate în acest sens. Ulterior, m-a chemat la o cafenea în Abrud, ocazie cu care mi-a spus că este dator la sora lui din Anglia cu suma de 2000 sau 3000 de euro dorind să mă și înregistreze în timp ce vorbește cu mine pentru a-i oferi surorii lui o dovadă în plus că vițeii au fost vânduți tatălui său, fără ca el să câștige vreun ban”.

Șantaj la drumul mare sau abuz făcut de polițiștii transilvani?

Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică, spune un articol din Codul Penal atunci când ne referim la abuzul în serviciu.

„Prin luna martie 2021, Sălăgean Cosmin mi-a cerut din nou să-i dau 5-6 viței, însă i-am motivat că nu am. Văzând refuzul meu, Sălăjean mi-a spus că ar fi bine să-i dau vițeii și că ar fi bine să fiu de partea lui deoarece, în caz contrar, o să-mi facă mult rău și o să ajung să mă rog de el să mă ajute însă atunci va fi prea târziu. Urmare a refuzului meu de a-i mai da viței, acesta a început o campanie de denigrare împotriva mea și a efectuat mai multe activități care au avut ca scop să-mi facă rău. Aceste aspecte le cunoaște și Ștefănuț Ilie care a fost de față la multe discuții între mine și polițist. De nenumărate ori mă urmărea cu mașina, iar pentru a vedea ce fac mergea în diferite partide exploatate legal cu intenția de a-mi găsi nod în papură și a mă acuza de comiterea unor fapte penale. Exemplific momentul în care la sugestia acestuia, polițistul Lazea a procedat la orpirea camionului meu încărcat cu lemne, pe care l-a ținut 24 ore motivând că trebuie controlat, iar după controlul efectuat, tot la sugestia acestuia, a solicitat un alt supracontrol, ambele dovedind că eram în regulă”, se arată mai departe în sesizarea depusă la Direcția Generală Anticorupție.

Sălăgean, afacerist evazionist sau polițist?

„Pe lângă abuzurile comise împotriva mea, acesta a mai comis o serie de fapte care contravin legilor în vigoare. Și anume: în ultimii 3 ani de zile acesta s-a ocupat cu comercializarea ilegală a mașinilor, sens în care cumpăra diferite mașini pe care ulterior le revindea la un preț mai mare. Și eu am cumpărat un autoturism de la acesta mara Mercedes A 180 cu prețul de 2000 de euro. Din câte cunosc, acesta a făcut un număr de peste 30 de transporturi cu platforma la numitul Flavius Gherghel care deține o firmă de dezmembrări auto în Câmpeni. Tot în această perioadă acesta deținea o firmă de tractări și transport auto de a cărei administrare se ocupa. Sălăgean tracta mai multe mașini la mai multe persoane care îi plăteau însă acesta nu emitea chitanță pentru banii primiți. Acesta se lăuda că are și o spălătorie auto, în care spală mașini și covoare la mai multe persoane, încasează bani și nu emite bonuri fiscale. Din câte cunosc firma se numește MCN Salmar SRL. În acest sens este domnul Vlad Rogoz din Bistra care are firmă de transport și debitare lemn. Se zvonește că acest domn ar fi plătit cu sume de bani protecția oferită de acest polițist. În plus, mai cunosc faptul că polițistul Sălăjean a folosit în interes personal mașina de serviciu marca Duster, activitățile pe care le-a întreprins neavând nicio legătură cu atribuțiile sale de serviciu” mai apare notat în aces denunț depus la instituția anticorupție, document care a fost anexat împreună cu altele și au constituit un dosar penal aflat în prezent pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Magistrații din Transilvania, conduși de fiul fostului secretar de stat în Ministerul de Interne, chestorul Ioan Căbulea

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, prim procurorul adjunct Alina Maria Lazăr s-a folosit de vechea meteahnă a sistemului judiciar românesc, mai exact Ghidul de bune practici privind relația sistemul judiciar cu mass media, măsură vehement contestată de cea mai mare parte a jurnaliștilor români, dar promovată intens de fostul președinte la Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Lia Savonea, unul dintre cei mai contestați oameni ai sistemului juridic autohton. Am încercat în demersul nostru jurnalistic să aflăm ce se întâmplă în dosarul penal constituit pe numele polițistului Cosmin Sălăgean ca urmare a întocmirii lui de către Direcția Generală Anticorupție, așa cum reiese din înscrisurile oficiale. Fiindcă acest Ghid elaborat de gruparea Savonea conține aspecte extrem de grave în special la adresa jurnaliștilor, am sesizat Procurorul General al României și la nici două ore distanță, am primit următoarele informații din partea acestei instituții de parchet. „Întrucât numiții Sălăgean Cosmin și Lazea Călin nu au calitatea de suspect/inculpat în nicun dosar aflat pe rolul acestei unități de parchet, iar niciuna dintre celelalte situații nu sunt aplicabile (informațiile privind existența unei plângeri sau denunț pe rolul organelor de urmărire penală referitoare la posibila săvârșire a unor fapte de natură penală, precum și datele cuprinse în aceste acte de sesizare nu sunt publice – n.r) considerăm că informațiile solicitate nu pot fi comunicate”. Dis de dimineața, pe 5 ianuarie a.c. ne-a sunat Prim Procurorul Parchetului de la Judecătoria Alba Iulia, Adrian Căbulea, care ne-a dat de înțeles abia după ce i-am prezentat noi dovezile, că dosarul penal totuși există iar în prezent au loc cercetări in rem în el, cu mențiunea că mai multe informații despre dosar nu ne poate oferi la acest moment. Procurorul Căbulea este fiului fostului secretar de stat din Ministerul de Interne, chestorul Ioan Căbulea, fost șef al I.P.J Alba Iulia în urmă cu 6 ani, de unde s-a și pensionat. Chestorul de poliție este urmărit penal de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România pentru îndeplinirea în mod defectuos a sarcinilor de serviciu în cazul vizelor electorale permanante, în legislatura fostului premier Victor Ponta.

Comisar Șef Țene Rodica, de la Direcția Generală Anticorupție a încercat la rândul ei să ne intimideze, refuzând să ne comunice informațiile solicitate, de departe informații cu un vădit caracter public. „Categoria de informații solicitată de dumneavoastră este exceptată de la accesul liber al cetățenilor”, ne-a precizat, sec, Țene, asigurându-ne de întreaga ei solicitudine instituțională.

Potrivit surselor noastre, polițistul Lazea Călin de la I.P.J Alba Iulia ar fi încasat o sumă de aproximativ 30.000 euro însemnând foloase necuvenite doar de la un singur industriaș local. Foarte probabil, ne spun aceleași surse, „a avut nevoie de cașcaval” pentru a-și întreține relația amoroasă cu Katy, o fată originară din Deva, actuala lui concubină.

Un fel de Cosa Nostra italiană

Ce se întâmplă în prezent în județul Alba Iulia, în speță în Sohodol și satele limitrofe seamănă mai degrabă cu scene reale desprinse din filmele cu mafia italiana, când Cosa Nostra face legile și toți ceilalți tac și i se supun. Alba este considerat fieful deputatului Partidului Național Liberal, Florin Roman, unul dintre cei mai huliți foști miniștri plagiatori ai României. Potrivit presei de investigație, Roman a studiat timp de trei ani la un colegiu neacreditat – Colegiul Universitar Economic și de Muzeologie aparținând Universității „1 Decembrie” Alba Iulia o formă de învățământ de scurtă durată, iar la Cluj a dat doar un examen de absolvire al colegiului, care nu echivalează cu o diplomă de licență. „Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi, la Babeș-Bolyai. A dat la noi un examen de absolvire a unui colegiu urmat în Alba Iulia. Mesajele mele sunt două: trebuie corectat rapid în CV și în mesajul public. Și, fiind vorba de o persoană publică, dar oricine ar fi fost, trebuie să dea explicații pentru cei care sunt interesați. Atât pot spune acum”, a declarat Daniel David, rectorul U.B.B, pentru colegii de la Libertatea.

Există pădure fără uscături?

Alte două declarații de martor, ale localnicilor Toma Dumitru Gherasim și Gaiță Aurel Gabriel autentificate în fața notarului, stau mărturie cu privire la abuzurile și ilegalitățile crase comise de cei doi polițiști din Alba Iulia, despre care toate instituțiile statului român implicate (Inspectoratul General al Poliției Române prin I.P.J Alba Iulia și Direcția de Control Intern din I.G.P.R, Direcția Generală Anticorupție, Direcția Națională Anticorupție și Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia – n.r) caută cu orice preț în acest caz să mușamalizeze trecutul faptic glorios a celor doi polițiști de la Alba Iulia. „Îl cunosc pe numitul Lazea Călin de 10 ani de zile, de când a început să lucreze în Poliție. În cursul anului 2015, cred, m-a chemat la postul de poliție să discute ceva cu mine. Mi-a spus că are nevoie să cumpere un vițel, cunoscând că mă ocup cu creștere acestora. I-am spus că valoarea vițeului este în valoare de 2500 ron și fiind foarte mare acesta mi-a spus că este de acord însă o să mi-l plătească în lunile care urmează. După o săptămână de la acea discuție a venit împreună cu fratele lui, numitul Lazea Radu însă nu am putut prinde vițelul. A plecat și s-a întors după câteva zile însoțit de numiții Gaiță Gabriel Aurel și Nariță Teodor ca să prindă vițelul. Imediat ce a coborât din mașină a luat arma numitului Nariță Teodor și a împușcat vițelul, l-a încărcat în mașină și a plecat. Am tot așteptat să-mi dea banii însă nici până în prezent nu s-a întâmplat acest lucru. La aproximativ 6 luni după acel incident, mi-a solicitat să-i vând 50 mc de lemn din pădurea proprietate personală. Lemnul a fost în valoare de aproximativ 15.000 ron sumă pe care nu mi-a achitat-o niciodată. Deși i-am cerut de multe ori banii pe vițel și pe lemne acesta îmi râdea în față. În timp am dezvoltat o stare de teamă față de numitul Lazea deoarece acesta avea manifestări menite să mă intimideze. În acest sens, pot relata un incident în care în timp ce mă deplasam de la Câmpeni la Sohodol, acesta fiind cu mașina în fața mea, a oprit în mijlocul șoselei, a coborât din mașină și-a scos arma de vânătoare și a tras după o pasăre. Nu doar de la mine cerea lemne ci și de la alte persoane. Unora le era teamă de el și-i dădeau, însă alții aveau curajul și îl refuzau. De la numiții Cioară Gheorghe, Bobar Alexandru, Nelega Dorin, Năriță Cătălin și Ghioanca Iulian a luat lemne folosindu-se de faptul că este polițist, încercând să-i intimideze pe aceștia că dacă nu îi dau lemne gratis pot suporta consecințele răzbunării acestuia. În fața tuturor se laudă cu mătușa lui de la Brașov care-l poate scăpa de orice prostie va face, astfel că nu-i este teamă de nimeni. Cunosc faptul că numitul Lazea are o relație foarte apropiată cu preotul din Peleș, numotul Paven Călin, cu care este văzut aproape zilnic prin zonă. Este de notorietate faptul că i-a dat preotului o listă cu mai multe persoane cerându-i să le blesteme doar pentru că îl incomodau sau pentru a nu-i mai solicita banii pe lemne” a declarat la jumătatea lunii iulie a anului trecut, Toma Dumitru, în fața notarului public.

Preotul din sat, șofer fără permis de conducere

A doua declarație dată în fața notarului, cea a lui Gaiță Aurel este la fel de halucinantă pentru orice organ de cercetare penală: „cunosc pe numitul Lazea Călin de aproximativ 20 de ani, fiind vecin cu acesta. Sunt în relație de prietenie apropiată, astfel că l-am ajutat în diferite ocazii când îmi solicita. În repetate rânduri îmi solicita să merg la persoanele indicate de acesta să ridic diferite sume de bani. Îmi cerea acest serviciu că el fiind polițist nu poate face acest lucru. Mă întâlneam preponderent cu aceste persoane la Cazinoul Câmpeni. Nu cunosc motivul pentru care acele persoane îi datorau acele sume de bani însă pot preciza că sumele erau foarte mar. Ne-am deplasat de la multe ori la domiciliul pădurarului Furdui Dan să-i ceracă câte o mașină de lemne. Acesta îi comunica că nu are posibilitate să-i dea fapt ce-l determina pe numitul Lazea să se deplaseze în rampă când știa că sunt lemne și să și le încarce în mod abuziv fără acordul nimănui”.

Potrivit surselor consultate de redacția noastră, preotul ortodox la care face referire unul dintre martori, Paven Călin, va fi nașul de cununie al polițistului Lazea Călin. Fiindcă prelatul își permite să urce la volan și să conducă fel de fel de autoturisme prin sat fără a deține și carnetul de conducere obligatoriu, în urmă cu un an jumătate Paven a fost implicat într-un accident rutier pe raza localității pe care o și păstorește. Prezent la fața locului a fost polițistul Lazea Călin, cel care urmează să-i devină fin preotului Bisericii Ortodoxe Române, potrivit surselor apropiate anchetei. Deși toți cei implicați în acest accident de circulație au făcut plângeri peste plângeri îndreptate împotriva lui Lazea, șefa biroului Control Intern din I.P.J Alba Iulia, Preda Alexandra a clasat cazul. Menționăm că soțul acesteia, procurorul Preda Andrei Bogdan lucrează la structura teritorială a DIICOT Alba Iulia.  Cei doi cumulează venituri anuale de peste 58.000 euro/an, potrivit declarției sale de avere.

Culmea josniciei! Polițiștii de la Alba Iulia își arată mușchii și cheamă D.N.A-ul la percheziții

Având asupra lor zeci de fapte probate cu ajutorul mărturiilor și a dovezilor adunate de localnicii din zonă, cei doi polițiști din cadrul I.P.J Alba Iulia s-au dat în stambă și au chemat mascații la percheziții, structura centrală a D.N.A investigând posibile fapte de natură penală care ar fi fost comise nu de cei doi polițiști, ci chiar de cei cărora aceștia le-au pretins diverse foloase materiale de-a lungul timpului: sătenilor din zonă, de care aceștia ar trebui să aibă grijă și să-i sprijine aplicând legile în vigoare. Înstituția anticorupție a rămas însă cu gură căscată după ce au percheziționat case peste case, sedii ale unor afaceri locale, telefoanele celor care au denunțat toate faptele polițiștilor, și au plecat de la percheziții mai rău decât au sosit. Fără a găsi nimic împotriva lor. Toți cei audiați erau curați ca lacrima.

Structura centrală a D.N.A prin Livia Săplăcan, a refuzat la rândul ei să ne comunice dacă cei doi polițiști din cadrul I.P.J Alba Iulia, Sălăjean Cosmin și Lazea Călin fac în prezent obiectul unor cercetări serioase ale procurorilor D.N.A cu privire la toate faptele pe care le-am scos acum la iveală, invocând, desigur, nu legea care dă dreptul opiniei publice să fie informată corect ci Ghidul mass media promovat de gruparea Liei Savonea.

Contactat telefonic, șeful I..PJ Alba Iulia, comisar șef de poliție Florin Dogaru ne-a invitat la Alba Iulia pentru a ne putea oferi detalii și amănunte despre faptele celor doi polițiști, agentul șef de poliție Lazea Călin și Sălăjean Cosmin. „Unul dintre colegi nu este în subordinea noastră și nu pot să vă dau niciun detaliu, iar de celălalt, dacă doriți, putem să ne întâlnim, nu pot să vă dau detalii despre aceste aspecte prin telefon”. Cât despre Sălăjean, șeful Inspectoratului Alba Iulia ne-a declarat că polițistul despre care vorbim, colegul său, nu face parte din subordonații săi.

A fost o perioadă de 2 luni în care Sălăgean venea zi de zi cu mașina de serviciu să mă urmărească, reiese din poze. Ba mai mult, există poze cu arbori pe care mi-au cioplit marcajul special pentru a-mi face rău cei doi polițiști, dar cei de la garda forestieră au constatat că la cioplire a rămas fragment din marcajul jos lângă cioată (reiese din poze acest aspect). Acești doi politiști au făcut orice lea stat în putință să imi facă rău, doar pentru că nu am mai cotizat cu sume de bani și alte favoruri!ne-a declarat Cătălin Năriță, unul dintre cei vizați de faptele descrise în acest material de cei doi polițiști angajați la I.P.J Alba, Sălăgean Cosmin și Lazea Călin.

Unul dintre pădurarii care au depus la rândul lui plângeri peste plângeri despre faptele polițiștilor din materialul nostru, Danea, ne-a declarat vizibil marcat de tot ceea ce se întâmplă în comuna Sohodol, că se simte precum un Iisus Cristos răstignit pe cruce, după toate încercările la care a fost supus de polițistul Lazea Călin, după ce acesta s-a opus categoric polițistului și nu l-a mai alimentat nici personal și nici prin proprietarii de pădure cu produse forestiere, dar l-a denunțat instituțiilor abilitate ale statului român pe mâna cărora vedem limpede ce pățește.

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.