“Mafia italiană a spălat sute de milioane de euro în România”

3
2289

Îi place mult punctualitatea și seriozitatea. De cincisprezece ani țara lui adoptivă se numește România. Îi citești bucuria în ochi când vorbește de cooperarea româno italiană în ceea ce privește combaterea structurilor criminale de tip mafiot care își pun amprenta de peste 20 de ani în viața social economică a comunităților românești. Citiți mai jos un interviu în exclusivitate despre tot ce înseamnă mafie italiană în România.

 

Paolo Sartori, atașatul extern al Ministerului de Interne în România

 

Ce legături există între mafia italiană și interopii din România?

Când vorbesc de mafia din România și mă refer aici la patru grupuri criminale de tip mafiot de origine italiană, care s-a dezvoltat în toată lumea: mafia Cosa Nostra cu origini în Sicilia, Camorra cu origini în Campania, N’drangheta cu origini în Calabria, Sacra Corona Unita cu origini în Puglia. Imediat după căderea regimului comunist din Europa Orientală mafia italiană s-a dezvoltat aici în țară găsind foarte ușor persoane cu care puteau colabora. La început, domeniul lor a fost acela de a utiliza aceste țări mai ales pentru spălare de bani. Era foarte ușor să vină să facă investiții într-o economie care a fost de tip socialist. Fapt pentru care au investit masiv în privatizare, în domeniul imobiliar, comercial și industrial. Aici au găsit colaborare cu grupuri infracționale care ușor, ușor se creeau și în România. Activitățile ilegale cu care operează sunt trafic de droguri, trafic de arme, trafic internațional de bunuri furate, mașini în special. În ultimii ani aceștia au ascuns persoane importante din mafia italiană care erau urmărite internațional. Ultima achiziție este un șef al clanului Camora din Napoli care a fost arestat undeva lângă Călărași, unde se ascundea de aproximativ 4 ani. Datorită operativității colegilor din România am reușit să-l depistăm și să-l arestăm. În ultimii ani, Europa de Est a fost utilizată pentru a reinvesti bani care au fost spălați din activități din zona gri: învestiții în agricultură, în jocuri de noroc și în imobiliare. În anumite zone din Italia nu poți să faci anumite activități infracționale dacă nu ai un acord tacit al organizației mafiote care este prezentă în zonă. De exemplu, exploatarea sexuală nu o poți face dacă nu ai luat legătura cu aceste organizații. De obicei, mafia italiană nu se ocupă de prostituție. Este considerată o infracțiune fără onoare.

Care este cel mai temut clan mafiot care operează în România?

Membrii clanurilor mafiote prezente în România nu sunt persoane periculoase. Aceștia sunt persoane foarte distinse care umblă în costum, de obicei fără antecedente penale, care se ocupă de spălare de bani și revinvestirea lor. Banii provin de la mafia italiană și sunt investiți în România pentru a fi puși în circuitul legal. Când un investitor cinstit face o investiție, se gândește la profit. Asta e ceva normal într-o afacere. Ei nu au interes să câștige. Important este să piardă urma banilor. Spălarea de bani este o activitate periculoasă din punct de vedere economic pentru orice țară.

Câți reprezentanți are o grupare mafiotă prezentă pe teritoriul României?

Depinde la ce nivel este dezvoltată. Cosa Nostra este cea mai dezvoltată în toată lumea. Ei au făcut cea mai mare investiție în afaceri cu deșeuri menajere.

Cum fac treaba asta?

Prin parteneriate public private, cu primăriile și instituțiile locale. Primul lor câștig este că beneficiază de un statut oficial de imagine. După care vine aspectul legat de bani, câteodată profitând și de fondurile europene. În prezent în România structurile mafiot criminale italiene derulează activități comerciale aparent legale. Dar investițiile vin din zona spălării de bani. Acum avem mai multe anchete în lucru și de aceea niciodată nu putem spune că este gata ancheta fiindcă sunt alții care sunt conectați cu cei implicați, chiar dacă facem arestări și sechestrări de bunuri.

Ce crime a făcut pe teritoriul țării noastre mafia italiană?

Singurul caz care nici acum nu este elucidat, urmărit în Italia și cu antecedente penale, Alberto Ranaldi a fost găsit împușcat în cap și legat în parcul Floreasca. Cel mai probabil că cineva din mafia italiană a venit special aici pentru a-l ucide. Este singura crimă cu legătură directă cu mafia italiană.

Cum pot fi anihilate aici aceste grupări mafiote?

În anii 1930, pe vremea lui Mussolini, acesta a trimis în Sicilia un prefect cu puteri de Poliție nelimitată. Putea să facă orice, să bage în pușcărie un întreg sat fără să prezinte dovezi și nici atunci nu a dispărut. Noi fac tot posibilul să oprim aceste activități, dar eu cred că nu este doar o problemă de poliție, ci mai ales socială. Activitățile antimafia trebuie să aibă neapărat componentă educațională pentru a se crea un mediu curat care să considere apartenența la un grup mafiot ca fiind ceva negativ. Doar prin represiune nu se rezolvă problema. Dar ca în fizică, nu există gol. Dacă arestăm mâine doi, imediat apar alți doi. Dacă însă nu există mediul propice..

Ce sume de bani au învârtit cei din mafia italiană în România?

Cred că de ordinul sutelor de milioane de euro. Bani care provin din spălare de bani.

Ce este specific acestor grupări?

Doar pentru că este parte și membru din aceste grupări, un individ are amenințarea direct pe chip. În spatele unor vorbe frumoase  se ascund niște amenințări cu moartea. Legislatorul italian a inventat termenul de grupare criminală de tip mafiot.

Cum îi descoperiți pe acești indivizi îmbrăcați la patru ace?

Dacă vă zic mâine munca mea va fi mai grea. Vedem de unde vin banii. Noi nu urmărim persoane, urmărim banii. Ca principiu general de lucru. Cei care se ocupă de spălare de bani sunt persoane echilibrate care cunosc bine mediul a afaceri internațional. Sunt bine păregătiți acești indivizi. Colaborarea cu serviciile țspeciale, DIICOT, DNA și Poliție sunt extraordinare.

Ce fac infractorii români în Italia?

Voi nu aveți adevărate organizații criminale de tip mafiot acolo. Infractorii români sunt foarte bine pregătiți în special pe infracțiuni informatice și itinerante, pe furturi și jafuri. Pe urmă vine zona de exploatare de ființe umane, prostituția și cerșetoria.

Ce vă place în România?

Niciodată nu m-am simțit un străin aici. Sunt de cincisprezece ani aici și m-am simțit ca un prieten al dumneavoastră.

Ați făcut vreun rău aici în țară?

Dacă rău înseamnă că am băgat oameni la pușcărie, atunci da, am făcut rău. Mie personal nu mi s-a făcut niciun rău aici.

Câți mafioți au fost prinși până acum în România?

În 2013 au fost extrădate în jur de 100 de persoane și în jur de 300 de persoane au fost extrădate din Italia în România.

 

 

3 COMENTARII

  1. 20 de agentii de pariuri ce apartineau firmei BETUNIQ, pe care anchetatorii sustin ca o controla mafia din regiunea Calabria, au fost inchise dupa ce procurorii italieni au sechestrat bunuri in valoare de 2 miliarde de euro.

    Autoritatile din Italia spun ca prin firmele romanesti, dar si prin altele din Europa, mafia italiana ar fi spalat bani proveniti din vanzarea de droguri si armament.
    Cele 20 de agentii de pariuri ale firmei BETUNIQ din Capitala s-au inchis vineri. Administratorul a chemat la sediul central reprezentantii tuturor filialelor si i-a anuntat ca afacerea nu mai merge.
    Intr-adevar, niciuna dintre agentii nu mai era deschisa o ora mai tarziu. Inca de joi, de cand s-a aflat ca firma este vizata de o ancheta anti-mafia deschisa de procuratura din Roma, se pregatea inchiderea afacerii.
    „Ieri pot sa va spun ca site-urile nu mergeau deloc iar in aceasta dimineata, angajata care lucra aici ne-a spus ca i-ar fi zis patronul ei ca o sa dureze cateva zile, ceva de genul pana cand va reveni la normal. A lasat cheile, a inchis aici si a plecat”, a spus un martor.
    Firma BETUNIQ oferea posibilitatea clientilor sa joace si on-line. Dar si pagina sa de internet a fost inchisa. Toate aceste masuri au fost luate dupa ce autoritatile italiene au pornit o operatiune fara precedent, impotriva mafiei calabreze care isi deschisese mii de sali de pariuri, firme si pagini de internet prin intermediul carora ar fi spalat bani proveniti din droguri. Anchetatorii vorbesc de un prejudiciu de 2 miliarde de euro.
    Doua dintre societatile deschise de mafie ar fi avut sediul in Romania. Administratorul lui BETUNIQ, care figureaza cu sediul central in Malta, nu a vrut sa vorbeasca despre presupusele legaturi cu mafia calabreza. Numai ei sa aibe, numai ei sa castige, restul sa faca foamea.

  2. Magazine in care nu intra nimeni, dar totusi sunt deschise si te gandesti de unde are profit sa tina un angajat acolo plus chirie deoarece sunt in locatii centrale scumpe. Magazine de haine (FashionVictim) unde un pulover costa 1000 lei si e din Obor cumparat cu 60 lei ca e mai de calitate. Mobilier cum ar fi scaun 3000 lei si pantofi fistichii care costa 1000 lei perechea. Acestea sunt instrumentele economice de spalare. PS: Banii murdari de noroi sunt cei mai curati pentru ca sunt facuti la lopata. Mainile murdare de munca fizica fac banii cu adevarat curati .

  3. mafia italiana e peste tot in romania si in europa sau USA corupe pe toata lumea
    sunt in fotbal politica guvernu din romania parlament in televiziune
    de vina e FBI u care nu face nimik sunt platiti degeaba au sediu in capitala dar mafia italiana face ce vrea in romania si nimeni nu o opreste
    ei distrug romania de zeci de ani de zile inpreuna cu maghiarii tiganii incet dar sigur vor distruge tara din interior ca nimeni nu ii opreste
    iar ce-a mai mare mafie inselatorie spalare de bani de sute de mill de euro e in fotbal cu meciuri goluri trucate guverne implicate pt amarate de impolzite permit astfel de infractiuni si FIFA e foarte corupta si condusa de mafia italiana care comit toate infractiunile asttea la nivel global
    mafia italiana e protejata de procurori judecatori sau chiar bogatii planetei lucreaza cu si pt aceasta mafie presedinti oameni cu multi bani
    oricum nu mai trebuie extradati in italia ca autoritatile de acolo nu fac nimik si ii pun in libertate e doar o schema pt a scapa de fiecare data

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.