19.1 C
București
miercuri, septembrie 27 2023
București 20.13°C
27 septembrie 2023

Maghiarii vor reprezentanți în instituțiile publice. Vezi ce prevede acordul USD-UDMR

- Advertisement -spot_img

ponta kelemenPreședintele PSD Victor Ponta și președintele UDMR Kelemen Hunor au semnat, luni, acordul de intrarea Uniunii la guvernare.  Acordul prevede, printre altele, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale, reprezentarea proporţională a maghiarilor în instituţii precum şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare la UMF Târgu-Mureş.

Victor Ponta a precizat că întotdeauna a apreciat „competenţa şi seriozitatea” la UDMR, şi când au fost împreună la putere, şi când au fost în opoziţie, iar tensiunile interetnice  în România există doar în declaraţiile de la televizor.

Potrivit articolului 1 din Acordul guvernamental, UDMR face poarte din formula guvernamentală şi îşi asumă programul Guvernului 2013-2016, adoptat de Parlamentul României în data de 21 decembrie 2012.

Articolul 2 arată că, pentru aducerea la îndeplinire a prevederilor articolului 1, UDMR va avea membri în Guvernul României la nivel de miniştri şi secretari de stat, conform ponderii în cadrul majorităţii parlamentare.

Articolul 3 prevede că deciziile de acţiune la nivelul Guvernului se stabilesc prin consens între liderii partidelor şi formaţiunilor politice din cadrul coaliţiei de guvernare.

Acordul este valabil până la următoarele alegeri parlamentare.

Potrivit acordului politic semnat de USD, reprezentată de Victor Ponta, Gabriel Oprea și Daniel Constantin, şi UDMR, reprezentată de Kelemen Hunor, Uniunea se angajează să susţină Guvernul României asigurând majoritatea parlamentară.

De asemenea, cele două părţi se angajează să asigure reprezentarea UDMR în cadrul Guvernului şi a celorlalte structuri guvernamentale, în funcţie de ponderea parlamentară a UDMR în cadrul coaliţiei de guvernare.

Părţile se angajează să promoveze, în perioada 2014-2016, doar în baza acordului comun, iniţiativele politice referitoare la modificarea Constituţiei, problema reorganizării administrative teritoriale a României, ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale, printr-o legislaţie adecvată.

Acordul mai prevede reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferitele instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local, dar şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureş.

În privinţa oricărei modificări a legii învăţământului, se precizează că părţile se vor consulta şi nu vor modifica legea decât cu acordul celor două părţi, în special capitolele privind minorităţile naţionale.

În plus, acordul menţionează că Guvernul va sprijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale din România, iar în ceea ce priveşte aspectele instituţionale, Guvernul va sprijini financiar, în mod corespunzător, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN).

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.