-2.5 C
București
duminică, februarie 5 2023
București -1.62°C
05 februarie 2023

Președinții care au umilit Ministerul de Interne

- Advertisement -spot_img

Promulgată de primul președinte al României, Ion Iliescu, în 1990, legea care interzice comerțul stradal ilicit a fost abrogată de însuși președintele României, Klaus Iohannis, la inițiativa deputatului USR Dan Barna, președinte al Uniunii Salvați România cu sprijinul nemijlocit al altor colegi de partid, printre care se regăsesc Emanuel Ungureanu, fost vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților și actualul ministru al Economiei, Claudiu Năsui.

Timp de 30 de ani niciun înalt oficial al statului român nu i-a lăsat pe polițiști fără acest instrument vital pentru a avea și asigura o democrație solidă în țara noastră. Legea 12 din 1990, un instrument aproape sfânt pentru polițiștii români. Aceasta proteja populația, consumatorul final dacă vreți, de comerțul stradal care avea loc la mica înțelegere, de activitățile de producție, de comerț și servicii ilicite care se desfășoară în permanență peste tot în țară. În special în piețele aglomerate, dar cu atât mai mult la orice colț de stradă unde oricine poate să-ți vândă orice și oricum.

Legea le permitea polițiștilor să amendeze pe loc astfel de fapte ilicite astfel încât să nu mai existe haos și mizerie în toate spațiile publice din România, așa cum s-a ajuns la acest moment după ce legea a fost scoasă din uz.

Inițiatori spre final de an 2020 ai legii de abrogare, 8 deputați de la PSD și alți 8 deputați de la USR, printre care președintele în exercițiu Dan Barna, Emanuel Ungureanu și Claudiu Năsui, actualul ministru al Economiei, împreună cu 2 senatori PSD au considerat că acest impuls de dispariție a legii vechi este cel mai bun lucru pentru țară. În nici 2 luni de zile, fără a fi supusă la o consultare publică prealabilă, Legea care interzicea comerțul stradal ilicit a fost abrogată de președintele României, Klaus Iohannis.

Deputații au dat vina pe birocrație, bat-o vina!

Iată cum au motivat emiterea actului normativ inițiatorii ei: ”în realitate, este vorba de o normă desuetă (Legea 12/1990 – n.r.) care a supraviețuit până în prezent și generează o birocrație inutilă în plus pentru operatorii economici, dar și riscul real al aplicării unor amenzi deși nu există un prejudiciu sau vătămarea vreunui interes. Astfel, inspectorii ANAF au aplicat în anul 2017 un număr de 4 amenzi în cuantum, de 31.500 lei și în anul 2018 un număr de 3 amenzi în cuantum de 18.00 lei. În mod inexplicabil, în anul 2019 s-au aplicat de peste 10 ori mai multe amenzi, respectiv 49 de amenzi în cuantum de 868.000 lei. Trebuie subliniat că acestea sunt amenzi aplicate nu doar de inspectorii ANAF, existând posibilitatea aplicării lor de aparatul de specialitate al primarului, de organele controlului financiar și de personalul Poliției Române, Jandarmeriei și Poliției de Frontieră”.

Unde-i lege, nu-i tocmeală, spune un vechi proverb românesc

Deși Legea 12/1990 a fost abrogată pe o expunere de motive care au gravitat în jurul unor prevederi cu privire la obligația operatorului economic de depunere a declarației legat de adaosul comercială ”Realitatea este că inclusiv cei 3 inițiatori ai abrogării Legii, deputații Barna, Ungureanu și Năsui își fac cumpărăturile tot din piețele și târgurile existente. Aceștia nu au vrut însă să observe dezordinea și mizeria create de comercianții ambulanți” ne-au declarat surse din Poliția Română.

În realitate abrogarea LG 12 a însemnat punerea la zid a Poliției Naționale! A luat efectiv un instrument util și eficient pe care Politia îl avea la îndemână pentru a combate comerțul ambulant practicat de tot felul de cetățeni dubioși în zona acestor piețe agroalimentare, oboare, târguri, piețe volante! Acești vânzători ambulanți agasează cetățenii, își expun mărfurile pe trotuar, în stațiile RATB, peste tot iar imaginea oferită de aceștia este una ce creează impresia de neintervenție a autorităților statului în asigurarea unei ordini și discipline stradale. Acesta este de fapt efectul! S-a vorbit în expunerea de motive că acest comerț stradal, ambulant este pedepsit de art. 26 din OG 21 /1992. În realitate, aplicarea prevederilor acestei legi revine în competenta A.N.P.C, instituție care nu dispune de suficienți inspectori care sa poată combate eficient comerțul ambulant. Câți inspectori A.N.P.C vedeți zilnic pe stradă aplicând prevederile OG21!/1992? Și totuși cea mai mare lovitură nu este aceasta! Este aceea de abrogare a prevederii celei  mai importante a legii 12 /1990 respectiv, efectuarea de fapte de comerț fără îndeplinirea prevederilor și condițiilor prevăzute de lege, prevedere utilă Poliției în cazul miilor de sesizări privind funcționarea ilegală a unor buticuri, magazinașe de cartier, magazinașe din scări de blocuri, din proximitatea școlilor și liceelor, cluburi, discoteci etc. Acesta este de fapt impactul produs de abrogarea legii 12/1990!” ne-au declarat aceleași surse din Poliția Română.

Reporterii publicației Anchete Speciale i-au întrebat rând pe rând pe toți decidenții politici implicați în destrămarea acestei legi care proteja consumatorul final, începând cu Președintele României, Klaus Iohannis și terminând cu actualul ministru de Interne, Lucian Bode. Toți au tăcut la unison, niciunul dintre ei nu ne-au oferit niciun detaliu referitor la rațiunea pentru care au luat o asemenea decizie sau dacă au evaluat ca la carte, impactul social și economic asupra țării.

Așteptăm o statistică a Poliției Române cu aplicarea Legii 12/1990 pe ultimii 3 ani de zile. În momentul în care ne va parveni, o vom da publicității.

UPDATE: În data de 18.01.2021 am primit de la Inspectoratul General al Poliției Române următoarele informații: ”În anul 2017 au fost aplicate 50.564 de sancțiuni contravenționale, conform prevederilor Legii nr. 12/1990 privind activitățile comerciale ilicite, în valoare totală de 66480,03 de mii de lei, în anul 2018 au fost aplicate 37.573 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 72998,99 de mii de lei, în anul 2019 au fost aplicate 36.968 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 53.105,29 de mii de lei, iar în perioada 01.01- 30.11.2020 (când a fost abrogată Legea nr. 12/1990), au fost aplicate 30.665 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 57863,04 de mii de lei.”

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.