25.2 C
București
vineri, septembrie 22 2023
București 25.87°C
22 septembrie 2023

Avocații înfierbântați ai puterii

- Advertisement -spot_img

El însuși cunoscut pentru acțiunile din instanțele de judecată dinainte de a prelua oficial funcția de edil, dar și după aceasta, primarul general al capitalei, Nicușor Dan plătește anual, din banii bucureștenilor, 54 de avocați privați și/sau case de avocatură, în condițiile în care instituția primarului și a celor subordonate ei beneficiază deja de serviciile a cel puțin 73 de consilieri juridici, potrivit biroului de presă al Primăriei Generale a capitalei. Cea mai mare sumă de bani acordată anul acesta de P.M.B prin contract, unei societăți private de avocatură, a fost în valoare de peste 2.4 mil euro, mai exact societății Mocanu & Asociații, iar cea mai mică, în valoare de 600 de euro, avocaților SCA Grigorescu, Ștefănică și Asociații, potrivit sursei menționate.

Cei 28 de consilieri juridici cu atribuții de asistență și reprezentare în instanță ai Primăriei Generale a capitalei nu sunt de ajuns pentru pentru a-i apăra acesteia interesele atunci când instituția fie se face vinovată de nerespectarea legilor, fie este nevoită să-și caute dreptatea în justiție. Cel puțin asta reiese dintr-un răspuns oficial pe care l-am primit la redacție de la Adrian Iordache, Director executiv în cadrul P.M.B.

Pe lista celor 21 case de avocatură sau de birouri individuale cu care lucrează primarul general al capitalei, dar și Consiliul General al Municipiului București, apare și cea a cunoscutului avocat Ion Nestor, care a făcut parte între anii 2001 – 2005 din consiliul de administrație al renumitei companii Kraft Foods România.

Acesta, împreună cu casa de avocatură pe care o conduce a primit anul acesta, ca urmare a contractului semnat cu primăria generală, o sumă echivalentă cu 55 mii euro.

Atât aparatul de lucru al primarului general al capitalei, cât și Consiliul General au în prezent, în cele 16 secții civile de contencios administrativ și fiscal a instanțelor din București, plus cele 6 judecătorii cât numără instanțele de fond din capitală, cu mult peste 1000 de procese în care aceștia sunt declarați ca fiind intimați și recurenți pârâți, potrivit informațiilor oficiale consultate de reporterii noștri din surse deschise.

Top avocați plătiți cu bani publici, din avutul obștesc al P.M.B

Primii care apar pe lista celor mai bine plătiți avocați pe care Primăria Generală a capitalei o are pentru servicii juridice este cu societatea SPARL Mocanu și Asociații, care a încasat anul acesta de la bugetul administrației publice locale, potrivit lui Adrian Iordache, suma de peste 2.4 mil de euro.

Locul secund revine SCA Leaua Damcali Deaconu Păunescu, cu aproximativ 483 mii euro primiți în contul propriu de la instituția condusă de edilul Nicușor Dan. Pe locul al 3-lea se situează Asocierea Pop Briciu Crai, cu puțin peste 139 mii euro.

Celelalte 18 societăți de avocatură cu care Primăria Generală are semnat contract de asistență și reprezentare juridică au încasat la rândul lor, anul acesta, aproximativ 858 de mii euro, suma totală ridicându-se astfel la peste 4 mil de euro, sumă plătită de bucureșteni pentru avocații puterii.  

Instituții culturale subordonate lui Nicușor Dan

Din cele 33 de instituții culturale direct subordonate primarului general al capitalei, se distinge în mod special Teatrul Bulandra, care plătește lunar pentru servicii juridice unei firme de avocatură, S.C.P.A Ștefan, Burecu și Asociații suma de peste 2200 euro, următoarea pe listă fiind centrul cultural A.R.C.U.B care-l plătește cu bani public pe avocatul Vasile Mihai cu peste 1500 euro/lună, deși ambele instituții au angajat câte un consilier juridic, plătit tot din bani publici, aceștia aflându-se amândoi în prezent în concediu de creștere copil.

În total, peste 70 de mii de euro sunt alocați lunar de edilul șef al capitalei pentru a face față problemelor cu care se confruntă cea mai mare administrație locală din țară, Primăria Generală a capitalei.

Un refuz categoric și o minciună grosolană

Deși au ca acționar majoritar Consiliul General al Municipiului București, două dintre companiile care se află în subordinea acestuia și, implicit, a primarului general al capitalei, au refuzat să facă publice valoarea contractelor de asistență juridică pe care le-au încheiat cu diverse societăți de avocatură private.

Prima dintre ele, Compania de Parking București S.A a promis că va trimite informațiile solicitate însă în cele din urmă s-a făcut că plouă.

Aflată în acest moment într-un scandal notoriu de când a amendat mai mulți jurnaliști în parcările publice gestionate de companie, caută să modifice cu orice preț hotărârea de Consiliu General dată de guvernarea Firea, care stipulează parcarea gratuită pe locurile marcate cu linii albastre aparținând P.M.B pentru ziariști, pe baza legitimației de presă.

De altfel, Constantin Olaru, șeful companiei de parking, a cedat în fața presiunii publice, anulând amenzile acordate abuziv jurnaliștilor atunci când s-a trezit cu mai multe procese în instanța de judecată pentru faptele săvârșite de proprii săi angajați, pe care aceasta îi plătește lunar cu suma de 7700 ron brut.

Ba mai mult decât atât, absurdul absurdului îl reprezintă faptul că șeful companiei de parking, C-tin Olaru, l-a sfătuit pe unul dintre angajații implicați în amendarea abuzivă a unui jurnalist, Aranghel Florin, de altfel chemat în judecată pentru fapta sa, să facă la rândul lui același lucru, după ce acesta l-a amendat abuziv pe jurnalist (acreditat la primăria generală a capitalei – n.r) când acesta a parcat pe unul din locurile albastre deținute de P.M.B, lăsându-și legitimația de presă în parbriz, la vedere.

Instituția a fost reprezentată la primul termen de judecată de societatea S.P.A.R.L Grigorescu, Ștefănică și Asociații.

Cu toate acestea, Olaru a refuzat până la acest moment să facă publice sumele de bani încasate de acești avocați pentru astfel de servicii juridice și nu numai.

Compania Managementul Transportului București S.A este cealaltă companie care a refuzat să facă publice sumele de bani acordate caselor de avocatură private.

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.