19.3 C
București
miercuri, septembrie 27 2023
București 20.97°C
27 septembrie 2023

Noul Cod penal nu este `raiul infractorilor`

- Advertisement -spot_img

Procurorul general al României, Tiberiu Nițu, suține că noul Cod penal nu este ”raiul infractorilor”, el fiind ”mult mai dur” de fapt și cuprinde strategii europene, chiar dacă pedepsele sunt mai mici.

”Am tot auzit în spaţiul public: `Noul cod, raiul infractorilor`.  Nu este aşa. Am publicat şi pe site-ul Ministerului Public o notă de studiu prin care demonstrăm cu argumente juridice că nu este aşa. Noul cod, la o analiză extrem de atentă, este mult mai dur decât vechiul cod, chiar dacă pedepsele sunt mai mici”, a spus procurorul şef al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, procurorul general a precizat că vor fi găsite instrumente și măsuri prin care să se atingă scopul unei sancțiuni cu privire la o faptă prevăzută de legea penală. Tiberiu Niţu a adăugat că sunt câteva elemente care sunt strâns legate între ele, care duc la această concluzie.

”Să nu uităm că sunt cauze de întrerupere mult mai multe. Practic, orice act faci, întrerupe cursul prescripţiei. Înainte, doar dacă făceai acte ce trebuiau comunicate învinuitului, întrerupeau cursul prescripţiei. Să facem o analiză ştiinţifică a acestor coduri şi vom vedea că ele sunt coduri europene, că sunt coduri care pot fi aplicate. Bineînţeles, există anumite neclarităţi”, a conchis Tiberiu Niţu.

Codul penal și Codul de procedură penală a intrat în vigoare la 1 februarie și au stârnit reacții ale mai multor instituții, dar și ale societății civile. Cele mai criticate reglementări sunt cele legate de interceptările telefonice, care nu le mai dau procurorilor posibilitatea de a asculta telefoanele persoanelor asupra cărora ar exista suspiciuni, fără ca acestea să fie înștiințate.

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.