Colonelul Dan Pomîrleanu, șeful „Agenției de informații geospațiale a apărării „General de divizie Constantin Barozzi” din Ministerul Apărării Naționale, este un lider dedicat și un expert în domeniul informațiilor geospațiale. Cu o carieră îndelungată în cadrul Armatei Române, el a jucat un rol crucial în dezvoltarea capacităților de producere a informațiilor geospațiale și în implementarea de soluții inovatoare pentru sprijinirea decidenților militari. În acest interviu, colonelul Pomîrleanu ne oferă o perspectivă detaliată asupra provocărilor și oportunităților cu care se confruntă instituția pe care o conduce, precum și asupra importanței informațiilor geospațiale în contextul actual al securității naționale și internaționale.
Care-i cea mai mare provocare pe care o aveți ca șef al acestei unități, care are o istorie îndelungată?
Dan Pomîrleanu: Vorbind despre provocări, ar trebui puțin să punem activitatea în contextul în care avansul tehnologic la care suntem martori și provocările operaționale ne obligă să schimbăm modalități de lucru, nivele de dotare și parteneriatele pe care le avem, în așa fel încât să putem îndeplini cerințele operaționale pe care Armata Română le are în această perioadă. Instituția noastră are o istorie îndelungată. Ea a fost înființată odată cu primele structuri în armata modernă, încă din 1859, deci împlinim anul ăsta 165 de ani. În cursul acestei evoluții, instituția a fost de vârf pentru Armata Română în ceea ce privește asigurarea cu hărți, în mod tradițional, și acum, în ultimii ani, cu baze de date și cu tipuri de analize care să poată veni în sprijinul decidenților pe timpul misiunilor, pe timpul exercițiilor și, de asemenea, pentru a putea popula cu acest tip de informații sistemele de comandă și control, sistemele de armament, mai ales în contextul în care dotarea amunătățită a Armatei Române face ca evoluția spre arme inteligente să manifeste o nevoie și mai mare de date inteligente, pe care noi să fim în măsură să le asigurăm acolo unde este nevoie, în îndeplinirea misiunilor. Pentru asta am dezvoltat atât capacități proprii de producere, am fost proactivi și ne-am alăturat la programe multinaționale de producere a datelor și informațiilor geospațiale. În felul acesta am putut avea acces la cunoaștere, la noi metodologii, ne-am putut raporta permanent la ceea ce fac partenerii noștri din cadrul NATO, ne-am putut moderniza instituțiunile de lucru și procedurile de control la calității și am putut realiza produse la nivelul zilei și la nivelul de calitate pe care și partenerii noștri le realizează și pe care și utilizatorii militari îl solicită.
Produceți informații geospațiale de mare valoare..
Dan Pomîrleanu: este disciplina cea mai mult expusă către mediul civil și către mediul comercial, pentru că utilizează surse de date comerciale, și imagine RNA, și imagini satelitare comerciale, softuri, aplicații, care sunt toate aplicații comerciale, și de aceea produsele se adresează și mediului civil. Particularizat în cazul țării noastre și pentru ceea ce realizăm noi, datele pe care le producem, și aș începe cu imaginele aeriene de înaltă rezoluție, sunt utilizate de Ministerul Agriculturii și de Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură pentru a îndeplini condițiile Uniunii Europene de implementare a politicilor agricole comune pentru verificarea declarațiilor fermierilor. Aceleași imagine aerene din alta rezoluție sunt utilizate și de noi, de Ministerul Apărării Naționale, pentru identificarea și culegerea informațiilor topografice și organizarea acestora în baze de date. Aceleași imagine aeriene sunt folosite de autorități locale, de autorități publice, de asemenea, sunt puse la dispoziția tuturor utilizatorilor printr-un portal pe care l-am implementat începând cu anul 2014. Deci, deja anul ăsta împlinim 10 ani de când am setat o astfel de metodă de diseminare a datelor și de a le face disponibile cetățenilor.
Cum ar putea să funcționeze Armata României dacă are mâna la ochi, fără această instituție pe care o conduceți, în cazul unui război? Vă temeți de un război, simțiți vreun pericol real la noi în țară?
Dan Pomîrleanu: Ceea ce facem, ceea ce producem noi pe timp de pace este mai important decât pe timp de criză, de război. Ba, cu atât mai mult, pentru a putea fi pregătită, pentru ca utilizatorii militari, pentru ca armata să fie pregătită pe timp de criză, ceea ce facem noi trebuie să facem foarte bine pe timp de pace, pentru că toate aceste tipuri de informații sunt realizate într-un timp foarte lung, este mult efort pus pentru realizarea acestor produse, însă activitatea pe timp de pace, sau pe de timp de criză nu este foarte diferită. Diferența ar veni, să spun, poate pentru direcția pe care am dezvoltat-o în ultimii ani, ceea de implementare a analizilor geospațiale în sprijinul decidenților și poate că pe timp de criză ar fi nevoie de această asistență mai presantă și mai direcționată. Aș dori să evidențez caracterul științific al lucrărilor care se execută aici, pentru că baza geodesică, baza sistemelor sunt dezvoltate, învățate și acumulate prin studii universitare, astfel încât răspunsul lor să poată fi utilizat cu încredere. Toate armatele profesioniste ale lumii au așa ceva și depind de acest serviciu, de această direcție. Faptul că viața decurge într-un mod obișnuit, atât de obișnuit față de ceea ce se întâmplă la puține sute de kilometri de noi, asta înseamnă că suntem într-un nucleu de securitate care este de încredere și care chiar asigură desfășurarea activităților zilnice și a vieții noastre de zi cu zi neafectată. Bineînțeles că sunt luate în calcul și scenarii pesimiste. Bineînțeles că se pune rău înainte pentru evoluții rapide și evoluții nefavorabile. Și de aceea se fac planuri, se fac exerciții cu scenarii care să permită o reacție pregătită ulterior. Paradigma operațiilor în ziua de astăzi trebuie să aibă în vedere supravegherea din spațiu permanentă și bruierea comunicațiilor, afectarea comunicațiilor. Suntem orientați pe războiul bazat pe rețea, de aceea noi dezvoltăm capabilități de diseminare a informației pe rețele.
Ce vă place să faceți în restul programului de lucru? Ce vă place să faceți?
Dan Pomîrleanu: Îmi place să fac sport. Am practicat ca elev, ca student, am practicat handball. Mi-a plăcut foarte mult, am emoții deosebite când pun mâna pe o minge de handball. Îmi place să alerg, îmi place să comunic cu prietenii, îmi place să organizez întâlniri. Am comunității de prieteni, cu prietenii din școala primară, cu prieteni din gimnaziu, cu prieteni din liceu, cu prieteni din universitate. Ei îmi dau un tonus bun. Îmi place să citesc, îmi place să citesc psihologie, îmi place mai ales din această poziție în care motivația persoanelor din jurul nostru depinde de mulți factori și e un domeniu din care învăț, care îmi place, îmi place să descoper natura umană și să o văd, să o aplic, să o observ în jurul meu.
Vă place ce face NATO?
Dan Pomîrleanu: Ca țară îmi place România. Avem posibilitatea să călătorim, atât în interesul serviciului, cât și în interesul personal. Da. Este un mod bun de a lua contact cu alte culturi. Corect. Pentru că diversitatea culturală ne face mai bogați, mai înțelegători și ne face să apreciem și mai mult ceea ce avem. Referându-mă la pregătirile, la ce se întâmplă în domeniul apărare și în domeniul de specialitate, în domeniul informațiilor geospațiale, în perspectiva situației actuale, facem în așa fel încât orice situație, orice criză care ar apărea să nu reprezinte o surpriză pentru sistemul nostru de control, sistemele de armament, decidenții cu date, cu informații din zona națională.
Credeți că e posibil să existe în această perioadă vreun atac nuclear?
Dan Pomîrleanu: Nu. E greu să-l pot previziona. Nu cred că știe nimeni, nu? Din perspectiva specialității în care am responsabilitatea și pentru care am dezvoltat expertiză, n-aș putea să dau un răspuns.
Dacă ar fi să tragem o concluzie…
Sunt mândru pentru că capabilitățile pe care le dezvoltăm în instituția noastră se adresează la toate tipurile de analize care sunt necesare și astăzi și sunt în portofoliul structurilor militare din țările avansate. Mi se pare important ca nivelul de cunoaștere pe toate aceste direcții să existe, astfel încât atunci când va fi nevoie, el să fie multiplicat, adică produsele, serviciile și tot ce facem, să poată fi multiplicat pornind de la nucleul de cunoaștere. De multe ori le mai spun colegilor mei atunci când realizăm o certificare, e în regulă, poate nu avem capacitatea să producem o mie de Mercedes-uri, dar trebuie să fim mândru că ai capacitatea să produci unul sau două și dacă va fi nevoie, prin alocare de resurse suplimentare, să le poți crește numărul. Noi trăim acum în societatea cunoașterei. Cunoașterea e o resursă de sine stătătoare, pe care o vedem și o adresăm targetat, să zic, prin învățare individuală și mai ales prin parteneriatele pe care le avem. Adică autonomie și autodisciplină.
Care este motoul dumneavoastră în viață? Și, în subsidiar să-mi spuneți de ce vă place România, că trăiți în ea, că v-ați născut român?
Dan Pomîrleanu: Motoul instituției noastre sau viziunea instituției noastre. „Orice informație geospațială, oricărui utilizator militar, oriunde s-ar afla, pentru a facilita îndeplinirea misiunii”. Acesta este motoul instituțional. De ce îmi place să trăiesc în România? Pentru că m-am născut aici, pentru că am crescut aici, pentru că rădăcinele noastre sunt aici, pentru că am ales să lucrez în sistemul militar care reprezintă nucleul de tradiție și de continuitate, nucleul unor oameni care și-au asumat rolul de a face sacrificii și au depus un jurământ, să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții. Mi-am ales această carieră la vârsta de 14 ani. De atunci am mers la liceul militar de la Câmpul Moldovenesc. Îmi plăcea rigoarea, disciplina, organizarea. Știam că pentru a fi și inginer și militar trebuie să ajungi la Academia Tehnică Militară. La Academia Tehnică Militară nu mergea oricine. Doar primii 15% în ordinea mediilor. Era normal. În contextul acestui război, cred că trebuie să rezistăm și să nu ne alarmăm. Să nu ne modelăm percepția doar spre aceste elemente negative. Sigur că toate aspectele veții sociale sunt perfectibile, sigur că sunt fenomene pe care le-am dorit diminuate, însă, pe de altă parte, avem multe motive, avem foarte multe motive și în partea pozitivă. Avem ca societate o evoluție extraordinară în ultimii 20 de ani. Am pornit cu un salariu de 150 de dolari la vremea respectivă din care 75 îi dădeam pe chirie ca să stau în București. Și acum suntem la un alt nivel. Suntem la nivel comparabil cu NATO.
Ce vă mai doriți de acum înainte, de la momentul ăsta, până când ieșiți pe zona aceea de inactivitate?
Dan Pomîrleanu: Aș dori să evoluez și să dezvoltăm, să implementăm această arhitectură de sprijin geospațial, atât la nivelul Ministerului Apărării Naționale, astfel încât ceea ce facem să fie și mai bine utilizat și mai repede utilizat, acolo unde este nevoie. Și mai ușor, poate. Da, acolo unde este nevoie. Asta înseamnă o prezență a domeniului de specialitate și în cadrul structurilor de forțe în cadrul comandamentelor. Mi-aș dori o astfel de arhitectură de sprijin geospațial și la nivel național, astfel încât acest domeniu să fie un model de cooperare interinstituțională. Această direcție este începută și avem premise pozitive de a realiza acest deziderat. Și, de asemenea, foarte important, am dori ca ceea ce realizăm, efortul și resursele consumate pentru ceea ce facem, să fie utilizate de societatea civilă într-o măsură cât se poate de mult. Ele sunt acum utilizate. Am vrea să le aducem la cunoștință și poate pe modul ăsta de informare pe care îl promovați și dumneavoastră, să ajungem până la cetățeni, astfel încât să poată fi cunoscut ce nivel de servicii sunt accesibile și cum aceste produse contribuie la eficiența activităților noastre și la proiectele de mediu.
Acest interviu a fost transcris cu ajutorul aplicației www.goodtape.io