2019 este anul în care grupul IKEA a comunicat că deține cea mai mare suprafață de teren împădurit din România. 49.000 ha. Altfel tradus, cei 490 km pătrați sunt echivalentul a de peste două ori a suprafaței pe care se întinde în prezent Bucureștiul. Dacă stăm să ne gândim bine la ce poate să însemne din punct de vedere al exploatării, cifra este una cu adevărat revoltătoare în ciuda opozanților din societatea civilă și a marilor semnale de alarmă trase de ecologiști, care vorbesc cu dovezi în mână de o distrugere masivă și ireversibilă a ecosistemului de la noi din țară.
Suntem în toamna lui 2019. În magazinul pe care IKEA l-a deschis în București, ultimul dintre ele, stă scris, pe unul dintre pereții raioanelor cu mobilă, un mesaj care poate da frisoane multora dintre generațiile actuale și viitoare: ”Mai bine pentru oameni și planetă”.
Rolul de a comunica cu mass media pentru grupul IKEA, pe zona de retail, revine celor de la agenția de relații publice THE PRACTICE. Din partea clientului său, pe zona de investiții, Raluca Buzea, Corporate Communication Manager la INGKA Investments România. La Registrul Comerțului nu se identifică niciun profesionist înregistrat cu acest nume, spun oficialii instituției din subordinea Ministerului Justiției. Și nici IKEA Retail sau INGKA Centres cum ne-a declarat specialista lor în comunicare stabilită acum în Suedia.
Pe fondul unor probleme extrem de grave și de periculoase la adresa vieților omenești, dar și la adresa pădurilor patriei și a mediului înconjurător de la noi, în special pe zona de exploatare a lemnului și a defrișărilor ilegale, grupul IKEA tace și face.
Ultimul pe lista neagră a mafiei lemnului a căzut pradă, de curând, tatăl a 3 copii, maramureșeanul Liviu Pop, o minunăție de om.
Potrivit organizațiilor de mediu Greenpeace, Declic și Agent Green, în ultimii 5 ani de zile au fost agresați un număr de peste 600 de silvicultori, 6 dintre ei pierzându-și viața în urma actelor extrem de violente la care au fost supuși.
Declarați cei mai aprigi activiști de mediu, organizațiile non profit Greenpeace, Declic și Agent Green au anunțat deja un amplu protest care va avea loc în data de 3 noiembrie 2019. Protestul este făcut pentru a atrage atenţia autorităților statului român asupra distrugerii pădurilor din România, precum şi pentru a cere demisia capilor din minister. Pe lista revendicărilor solicitate de către protestatari se află: monitorizarea prin satelit a pădurilor României, registru electronic în depozitele de lemn, GPS obligatoriu pe toate mijloacele de transport al lemnului, camere de supraveghere în puncte cheie din reţeaua rutieră, la gatere şi la depozite de lemn.planetă De asemenea, în viziunea activiştilor de mediu, automatizarea controlului silvic poate elimina o mare parte din mecanismele corupţiei şi ar destructura reţele infracţionale care s-au infiltrat adânc în societatea românească.
Potrivit organizatiei Agent Green, un raport recent arată că România încă mai deţine 526.000 de hectare de păduri potenţial primare şi seculare.
Pădurile din proprietatea IKEA România se întind pe suprafețe uriașe de pământ
În ultimii 3 ani de zile despre grupul IKEA și afacerile cu lemn ale retailer-ului suedez nu a mai scris nimeni nimic important, așa cum a făcut-o Rise Project în 2016. La modul analitic, documentat și investigativ. Cu excepția Larisei Ghițulescu, un jurnalist super experimentat al cărui ton foarte echilibrat a făcut și face ca această profesie să însemne, în esență, aflarea și comunicarea adevărului.
Nici măcar în platforma internațională de tranzacționare cu produse lemnoase FORDAQ nu găsim noutăți despre grupul IKEA.
Deși titlul nostru este unul bazat pe informații oficiale prezentate în exclusivitate de Raluca Buzea, Corporate Communication Manager la INGKA Investments România, putem spune că, grupul prezent în România prin intermediul celor 5 companii amintite de oficialul IKEA, a reușit în ultimii 3 ani de zile un succes mai puțin notabil decât cel în care a preluat 33.000 ha de pădure de la filiala universității HARVARD în schimbul a 56 milioane euro. Să pună stăpânire pe alte 3000 ha de pădure. Nu este așa mult, spun oficialii Greenpeace România. Însă aici apare următorul semn de întrebare: spune IKEA adevărul sau nu s-au mai găsit vânzători de păduri?
De altfel, Buzea, care a ținut să pară sinceră și promptă cu noi, a refuzat să ne comunice prețul acestor achiziții și cine a fost vânzătorul din aceste tranzacții cu dichis. Tot ea este cea care a refuzat să ne pună față în față cu un oficial al companiei mamă pentru a purta o discuție deschisă cu privire la planurile imediate ale grupului IKEA. Potrivit DNA, într-un dosar deschis la începutul anului 2017 de retrocedare frauduloasă a 500 ha de pădure din județul Vrancea, vândute în cele din urmă de universitatea americană HARVARD către grupul IKEA, au fost deja trimise în judecată un număr de 13 persoane, majoritatea funcționari publici. Instituția anticorupție vorbește de un prejudiciu în acest dosar de peste 3.2 mil euro.
În urmă cu nici 3 ani, grupul IKEA făcuse achiziții masive și deținea peste 46.000 ha de pădure dint-un total de 190.000 ha de pădure prezente în alte 4 țări, cifră care între timp a ajuns oficial la 49.000 ha de pădure în România. Adică cu numai 6000 ha în plus față de cât își dorea, printr-o hoție fără margini și liderul PSD, Viorel Hrebenciuc și cu doar 3000 ha de pădure în plus față de cât cumpărase grupul IKEA până în 2016 de la controversații austrieci de la SCHWEIGHOFER.
Până și Ministerul Mediului are o problemă serioasă din moment ce pe website-ul instituției nu s-a mai publicat din anii 2015 niciun raport obiectiv despre starea pădurilor din România.
Exploatarea forestieră pentru grupul IKEA se derulează, în principal, prin firma IRI Investments SRL, o companie cu un singur angajat, 3 administratori, o cifră netă de afaceri pe ultimii 3 ani de zero lei și 2 acționari olandezi: INGKA Investments B.V și INGKA PRO Holding B.V. Adunat, cele 5 companii ale grupului IKEA prezente în România și-au declarat la Registrul Comerțului din România o cifră de afaceri netă de aproximativ 9,5 milioane de euro. De altfel, în jurul acestei companii tampon, implicată și în acționariatul celorlalte firme din grupul de firme IKEA, intră și ies majoritatea lichidităților din comerțul cu material lemnos. Iar cele mai importante zone de pădure unde își desfășoară activitatea de exploatare sunt în județele Vrancea, Botoșani și Suceava.
Într-o postare publică pe profilul de Facebook a activistului de mediu Gheorghe Sologiuc din urmă cu aproximativ două săptămâni, se poate remarca cu ușurință dezastrul natural din pădurile țării la care părtaș principal este statul român. Împreună cu mafia lemnului.
Din informațiile obținute de publicația noastră reiese că cele 3000 ha de pădure achiziționate de IKEA în ultimii 3 ani de zile se află în jurul Bucureștiului, în Ilfov și în județul Ploiești. Iar vânzătorii au fost, de această dată, potrivit aceleiasi surse, persoane fizice și nu companii. Vom reveni cu detalii.
Președintele României, Klaus Iohannis, promotorul grupului IKEA
Într-o analiză de presă pe care a realizat-o în 2018 despre IKEA, Larisa vorbește despre un export masiv către Asia al materialului lemnos provenit din România. Iată ce spune în analiza pe care a publicat-o. O cităm: ”Din cele 47 de magazine pe care grupul IKEA spune că le operează în Asia, în jur de jumătate se află localizate în China, o țară cu 1,4 miliarde de locuitori. Magazinele din China sunt și printre cele mai mari magazine IKEA la nivel global. Pentru a-și susține creșterea (și) pe piața asiatică, grupul de firme suedez are nevoie de accelerarea întregului lanț de afaceri.
Potrivit sursei citate, făcând referire la presa de afaceri, exportul cu material lemnos mergea și în urmă cu 2 ani de zile, în proporție de 80 – 90%, în afara Europei. În special către Asia. Nu întâmplător mesajul de la magazinul IKEA face trimitere la China.
Foarte interesant e și faptul că, în urmă cu un an jumătate, actualul președinte al României, Klaus Iohannis a făcut parte dintr-o campanie publicitară a retailerului suedez, o adevărată premieră în istoria Președinției Române. Întrebați fiind dacă Iohannis a făcut acest gest conta cost sau pro bono, agenția de comunicare a suedezilor, THE PRACTICE, prin vocea Oanei Alexandru, Communication Manager ne-a declarat: ”Președintele României, Excelența Sa Klaus Iohannis, nu a participat la evenimentul dedicat Egalității de Gen din 2018, organizat de IKEA România în magazinul Băneasa din București în martie 2018. Reprezentantul său, consilierul de stat Nicoleta Nicolae-Ioana din Cabinetul prezidențial a reprezentat Președinția cu un discurs. Alți participanți la eveniment au fost Ambasada Suediei, ANES (Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse pentru Femei și Bărbați), reprezentanți ai Unilever, alte companii și angajați IKEA. Ținem să menționăm că evenimentul nu a fost unul publicitar sau comercial, ci un panel de discuții privind egalitatea de gen inițiat de IKEA România”.
Lucrurile au stat cu totul altfel în realitate. Același conținut a fost distribuit de IKEA pe mai multe canale mass media, doar că unii au marcat cu P (Publicitatea plătită) pe când alții nu. Aveți dovezile aici, aici și aici.