Parcelarea Bazilescu, adevărată moșie pentru interlopii dâmbovițeni

0
1447

În Casa Presei Libere este loc gârlă de chirii pentru toată lumea. Într-un corp de clădire, la un pas de sediul A.N.A.F, într-un mic spațiu de birouri, își duce existența ONG-ul Asociația Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi”. Ar fi putut la fel de bine să se numească „Asociația dărmați Cartierele Dămăroia și Bucureștii Noi” căci, de cinci ani de zile de când s-a înființat, Asociația duce o luptă aprigă împotriva distrugerii imobiliare a unei întregi arii protejate prin lege și, în același timp, o zonă legendă a Bucureștiului, parcelarea Bazilescu. În fața justiției și pe toate celelale fronturi unde luptă, cu Primăria de sector, Primăria Generală a Capitalei și devotatele sale Poliții Locale, Inspectoratul de Stat în Construcții și Poliția Română, Asociația a strâns până în prezent zeci de dosare ale căror soluții dacă nu trenează de ani buni, fie sunt clasate fie primesc sentințe bizare, făcute cumva să-i intimideze.

Infractorii, experți în fraude comise cu bună știință

 În vremea sa de glorie, Andrei Chiliman, fostul edil al Primăriei sector 1, a avizat pentru cartierele Bucureștii Noi și Dămăroaia nu mai puțin de două sute treizeci de autorizații de construire fără ca acestea să respecte PUG-ul municipiului București, ceea ce înseamnă că aceste clădiri de locuințe nou construite, vândute în prezent în proporție de 40%, sunt supradimensionate. Strâns legat de subiect este o hotărâre de Consiliu General din 2006 care spune că, “pentru fiecare apartament construit, dezvoltatorul este obligat să asigure un loc de parcare în incinta clădirii respective. În caz contrar, acesta este obligat la plata unei taxe de 10.000 euro pentru fiecare loc de parcare nerealizat în parcela proprie”. O notă de inventar a „Asociației Salvați Cartierul Dămăroia și Bucureștii Noi” din anul 2014 trimisă către soluționare Direcției de Investigații Criminale din I.G.P.R. demonstrează negru pe alb că, la o sută treizeci și opt de blocuri ridicate în sectorul 1 al capitalei ar fi trebuit realizate obligatoriu un număr de o mie nouă sute optzeci de locuri de parcare. Realitatea din teren însă lasă de dorit. Doar două sute șapte zeci și șase de locuri de parcare au numărat în total experții Asociației că au fost realizate de acești rechini imobiliari, ceea ce înseamnă o fraudă de peste 17 milioane de euro adusă statului român.

Investitorii imobiliari, niște grei” cu dosare penale

Dacă o iei la pas printre străzile înguste ale cartierului, începi ușor ușor să îți dai seama de gravitatea situației. Poți să-l compari și asemeni, într-o oarecare masură, cu cel din Pajura, cartierul de peste drum, unde lucrurile stau cu totul altfel din punct de vedere urbanistic. Referindu-se la ceea ce este vizibil cu ochiul liber, oamenii locului spun că o asemenea hoție la drumul mare nu ar fi existat pe vremea răposatului. Pe oricare dintre străzi te-ai strecura e imposibil să nu dai peste vreo măgăoiae de construcție pentru a cărei autorizație de construcție, eliberată fraudulos peste regimul de înălțime admis, s-a dat o șpagă funcționarilor din  Primărie de ordinul zecilor de mii de euro, cum ne confirmă sursele noastre. Cel puțin 40.000 de euro pentru o clădire.

Nici nu știi ce să mai crezi. Mărcile scumpe de mașini fac casă bună cu opulența creată în jurul acestui peisaj urbanistic, în totalitate caraghios. Clanurile interlope Miriuță și Solomon, cele mai vocale și periculoase din zonă, cu antecedente și mai multe dosare penale la activ pentru amenințări și hărțuire, care au construit cel mai mult în zona protejată a parcelării Bazilescu, vând și acum apartamente la suprapreț. Costul unui apartament de două camere, de aproximativ 60 mp, situat în strada Feldioara, depășeste 72.000 euro.

Pe locul unde ar fi trebuit sa fie calea de acces catre parcarea subterana si curtea interioara se afla un pom
Pe locul unde ar fi trebuit să fie calea de acces către parcarea subterană și curtea interioară se află un pom
Strada Subcetate, cartierul Dămăroaia

Pe strada Subcetate din Dămăroaia interlopii au mai trântit una groasă. Chiar în fața clădirii pe care au construit-o, un stejar falnic, vechi de-a sută de ani, s-a trezit că le blochează proprietarilor accesul către subsolul clădirii, acolo unde ar fi trebuit sa se regăsească mai multe locuri de parcare. Dar care nu există. Asociația a reușit, prin acțiunile sale, să determine Primăria să nu mai elibereze de anul trecut nicio autorizație de construcție. Jaful a fost prea mare și încă nimeni nu a fost tras la răspundere. Unul din motivele pentru care România nu a obținut un raport M.C.V favorabil din partea Comisiei Europene este și acela că Asociația a raportat răspicat la Bruxelles toate escrocheriile acestei “mașinării a corupției imobiliare”. De altfel, într-o adresă oficială înaintată către Avocatul Poporului de conducerea Inspectoratului de Stat în Construcții, instituția abilitată cu respectarea normelor în construcții recunoaște că toți actorii cărora li s-au făcut plângeri penale sunt cunoscuți și recidivează.

Gheorghe Fătu, vicepreședinte al „Asociației Salvați Cartierele Dămăroaia și Bucureștii Noi” ne-a declarat: „ne confruntăm cu eleborarea de P.U.Z-uri, P.U.D-uri, Certificate de Urbanism și Autorizații de Construire de către Primăria Capitalei în parcelarea protejată Bazilescu și de Primăria Sector 1 pentru zona L 2 A și L 2 B cu nerespectarea P.U.G-ului Municipiului București. De R.L.V-ul (regulile locale de urbanism – n.r.) Municipiului nici nu mai vorbesc. Autoritățile locale au semnat procese verbale la terminarea lucrărilor la construcțiile neterminate sau care nu respectă regimul de înălțime, retragerile laterale sau posterioare, asigurarea locurilor de parcare facilitând intrarea în circuitul civil ale unor imobile ilegale”.

Click pe tabelele de mai jos în care se regăsesc toate locațiile unde atât Primăria Generală, cât și Primăria sector 1 au comis ilegalități

PMB_Tabel imobile_18.08.2015 PS1_Tabel imobile_19.08.2015

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.