Paradisurile fiscale ale burgerilor americani din România

Data:

Unul din cele mai cunoscute lanțuri internaționale de restaurante de tip fast food de la noi din țară, Mc Donalds România, a cărui cifră de afaceri pe ultimul an, potrivit datelor de la Registrul Comerțului a fost de aproximativ 18 mil euro pe lună, așadar peste 210 mil euro pe an, este ocolit de peste 5 ani de zile de amenzile inspectorilor de la Protecția Consumatorilor. Afacerea americanilor prosperă, dar și disperă consumatorii în același timp iar multe din problemele lor reale nici nu ajung să fie cunoscute de oficialii statutui român din lipsă de disponibilitate și de timp din partea clienților.

Mici urme ale furiei și nemulțumirilor consumatorilor români vis a vis de restaurantele de tip fast food ale Mc Donalds România rămân imprimate în spațiul public, spațiu denumit în ultimul timp social media.

O postare de-a lui Ionuț Vișan, datată 2 iulie 2021 (acesta fiind prezent la restaurantul Mc Donalds din Brașov din Calea București nr. 107 – n.r.) surprinde cât se poate de clar realitatea care domnește în restaurantele din România: ”băi, când îți iei o țeapă dată, mai e cum mai e..Dar când o pățești de 3 ori consecutiv, deja e un fapt. Bun, mai pe scurt, a fost a treia oară când m-au ”lăsat” fără cartofi. Eu, care sunt un mare fac ”Mec” și care mănânc foarte des la ei, maxim de două ori pe lună, am luat această mică țeapă. La început, hai, lipsă paie și/sau șervețele. Apoi comand extra bacon, dar nu-l găsesc, apoi comand pui dar îmi dă burger. După toate astea, descoperite pe drum, nu acolo, încep să lipsească și cartofii. Zic, stai așa, îmi place și mie ceva de la ei și nu-i în pungă? Cale întoarsă, le-am zis, în secunda următoare aveam cartofii în mână, fără să verifice bonul sau punga. De data trecută, verific punga până să plec. Data trecută fiind a doua oară când lipseau cartofii. Înmânați la fel de repede și fără întrebări. Azi, același lucru. Mă uit în pungă, erau doar sandvișurile. Mă dau jos…Întreb, cartofii? Zice…Aaaa, ați avut și cartofi? Și îi aduce repede, fără să-mi ceară evident, bonul. Voi ați pățit? Cum ați proceda pe moment? Sau cum ați proceda mai departe?” Unul din oamenii cheie care a lucrat pentru brandul american ne-a declarat, sub protecția anonimatului, că ”acestea reprezintă cele mai mici probleme atunci când vorbim de Mc Donalds, transparența fiind în trecut un must have pentru ei”.

Dovezile conduc către o singură strategie și o anumită politică de vânzare

Un alt consumator român Nelu T. ne-a povestit la rândul lui despre aceeași experiență umilitoare și traumatizantă atunci când a comandat de la restaurantele Mc Donalds, experiență care nu a fost deloc singulară, iar Marian D. un alt consumator chiar ne-a pus la dispoziție un mic film despre ce a primit de la unul din restaurantele Mc Donalds din București după ce a alimentat conturile fast food-lui respectiv cu aproximativ 100 ron fără a mai primi și bonul fiscal. Acesta s-a trezit fără meniul complet atunci când a sosit cu punga acasă ca să își păcălească stomacul de foame. Viorel Militaru și Daniela D. au ridicat mâna la rândul lor la anunțul făcut pe o rețea de socializare legat de pățaniile legate de livrarea și de mâncare a acestui restaurant de tip fast food. Un alt internaut român, Sorin Florea a comentat pe marginea acestui subiect astfel: ”Ooo de multe ori, chiar și la drive in. De la altceva decât am comandat, la elemente lispă: un burger, paie, maioneză…”

Mâncarea de tip fast food, declarată periculoasă pentru sănătate

În renumitul dicționar Oxford, cuvântul fast food reprezintă alimentele calde, cum ar fi hamburgerii și cipsurile, care sunt servite foarte repede și pot fi luate pentru a fi consumate pe stradă.

Potrivit enciclopediei libere Wikipedia, fast food este termenul care se referă la mâncarea preparată rapid și care este servită în restaurantele de specialitate. Tot Wikipedia ne spune că un studiu al cercetătorilor de la Universitatea McMaster din Canada efectuat în urmă cu 13 ani a arătat că alimentația de tip fast food bogată în grăsimi, sare și carne, a fost responsabilă pentru o treime dintre infarctele înregistrare la nivel mondial.

Potrivit Centrului Medical Anadolu bolile de inimă reprezintă un motiv de îngrijorare tot mai mare pentru specialiștii în cardiologie. Dintr-un număr total de 250.000 de decese înregistrate în România în fiecare an, aproximativ 60% sunt cauzate de o boală cardiovasculară. Astfel, numărul mare de bolnavi diagnosticați cu o afecțiune cardiovasculară, plasează România pe locul 4 în Europa, după Rusia, Bulgaria și Ungaria.

Oficialii Mc Donalds România au refuzat să răspundă întrebărilor adresate de redacția noastră, deși au promis solemn că o vor face.

Protecția Consumatorilor le-a oprit activitatea fără să-i amendeze

Într-o adresă oficială, comisarul Carmen Cucu de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ne-a comunicat următoarele informații de interes public: lanțul de restaurante Mc Donalds, care operează în România sub numele de SC Premier Restaurant România SRL a primit în ultimii 5 ani de zile un număr de 108 reclamații din partea consumatorilor români, toate acestea fiind soluționate în favoarea lor.

Cu alte cuvinte, o medie oficială de 21 de reclamații pe an la adresa celor de la Mc Donalds România și zero amenziacordate pentru neregulile constatate. Potrivit lui Cucu, inspectorii A.N.P.C au găsit în restaurantele pe care americanii le-au deschis în toată țara, mai puțin în 6 județe – acolo unde nu există restaurante ale brandului american – 2 deficiențe majore, și anume: oprirea temporară a utilizării unor ambalaje ca urmare a informațiilor incomplete și oprirea temporară a activității de preparare, utilizare și comercializare a băuturilor răcoritoare la dozator și gheții de uz alimentar în condițiile prezenței de bacterii coliforme (printre cele mai cunoscute este bacteria E-Coli – n.r.) peste limita admisă la unul dintre punctele de lucru ale operatorului economic.

Într-o ofensă adusă limbii române, Carmen Cucu de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor ne-a comunicat mai multe amănunte despre ultimul control efectuat de colegii din teritoriu la restaurantele Mc Donalds din țară: ”ultimul control efectuate de către comisarii din cadrul comisariatele județene, ca urmare a instrumentării reclamațiilor și a unor acțiuni de control tematic, în luna iunie”.

Transparență zero! Pe unde plimbă banii Mc Donalds România?

Potrivit datelor obținute de la Registrul Comerțului, sediul social al restaurantelor Mc Donalds România este în București, în clădirea America House aripa de vest, la etajul 5. Dacă suni la cele 2 numere de telefon trecute în actele oficiale la rubrica de contact a firmei care operează în România, nu răspunde nimeni. Unul dintre ele nici nu (mai) există. Apar în schimb cei 4 administratori care controlează aparent firma din spatele restaurantelor Mc Donalds de la noi din țară, dintre care doar unul dintre ei este român, hunedoreanul de 47 de ani, Paul Drăgan.

Ceilalți 3 acționari, Hili Carmelo, Camilleri Geoffrey și Victor Tedesco sunt din Republica Malta, paradisul fiscal al marilor bogătași ai lumii moderne, primul îndeplinind și rolul de președinte al Consiliului de Administrație.

Drăgan în schimb, a fost mandatat anul trecut să reprezinte Mc Donalds România în calitate de Director General, mandatul său la cârma operațiunilor din România ale brandului american fiind neprecizat în actele de la Registrul Comerțului. Același Drăgan ne-a promis că subalterna sa de la departamentul de comunicare al restaurantelor Mc Donalds România, Elena Goți ne va răspunde la întrebări, angajat care la rândul său ne-a promis același lucru: ”Mulțumesc, revenim mâine cu un răspuns”, ne-a declarat Goți în data de 3 iunie 2021. Când le-am solicitat să ne comunice numele șefului departamentului de comunicare publică, oficialii departamentului ne-au declarat: ”din păcate, nu vă putem furniza acest lucru, întrucât este confidențial”.

Paradisurile fiscale din toată lumea, locul de întâlnire al afacerii Mc Donalds

SC Premier Capital Srl este principalul acționar al firmei sub care se desfășorară afacerile restaurantului de la noi din țară însă are la rândul ei un alt asociat, compania olandeză SC Premier Capital B.V. cu sediul în Amsterdam. Exact aceeași 4 acționari apar și în actele din spatele acestei firme olandeze care și-a declarat la Registrul Comerțului o cifră de afaceri pe ultimii 3 ani de zile de zero euro.

La domeniul de activitate principal al firmei apare clasificarea activități ale holdingurilor. Situația financiară pe ultimii 3 ani de zile a firmei mamă pe care Mc Donalds desfășoară activități de business în România se prezintă în astfel, potrivit datelor obținute de la Registrul Comerțului: aproximativ 185 mil euro în 2018 cu 3394 de angajați, 223 mil euro în 2019 cu 3859 de angajați și aproximativ 210 mil euro în 2020 cu 3812 angajați.

Unul din beneficiarii reali ai afacerii Mc Donalds România, cetățeanul maltez în vârstă de 56 de ani Hili Carmelo, de altfel și președinte al Consiliului de Administrație a afacerii de tip fast food, apare cu numele în mai multe dintre registrele companiilor de tip offshore din insulele Virgine Britanice, Bahamas, Panama, Cipru sau Malta, locul său originar. Numele său chiar este asociat cu anumite dosare care s-au aflat pe rolul Curții Federale de Justiție din S.U.A, potrivit datelor obținute de la colegii din rețeaua internațională O.C.C.R.P.

Cel de-al 2-lea administrator al companiei care operează în România restaurantele Mc Donalds, maltezul de 57 de ani Victor Tedesco, apare la rândul lui cu numele în paradisurile fiscale din Malta, Latvia sau chiar Brazilia. Ultimul dintre cei 3 acționari ai firmei care controlează lanțul de restrurante Mc Donalds în România,  cel mai tânăr dintre ei, maltezul de 42 de ani Camilleri Geoffrey apare cu numele doar în paradisurile fiscale din Republica Malta.

Adina Tudose, un redutabil expert financiar român, ne-a explicat în amănuant faptul că strategia de impozitare și taxare pe care o folosește Mc Donalds România prin aceste contracte semnate din afară este una cât se poate de simplă. Și anume, aceasta constă în fuga de impozitul de 16% impus de autoritățile fiscale statale române, aplicabile corporațiilor și lanțului american Mc Donalds.

 

Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie:

Populare

Mai multe articole
similare

„Bomba” adusă de SRI în parcul Kiseleff

Un festival cu iz de tradiție, organizat în inima...

Primarul milionar care a jefuit Oneștiul

Laurențiu Neghină, fost primar al municipiului Onești, este astăzi...

Grindeanu halește banii caselor de pariuri sportive

Ministerul Transporturilor pare să fi găsit formula ideală pentru...

Secretele întunecate ale dinastiei Șucu

Soții Alexandru Vlad și Alexandru - Șucu Cristina, moștenitorii...