-2 C
București
duminică, februarie 5 2023
București -1.45°C
05 februarie 2023

 Pe Drumul Fermei vii chiriaş şi pleci proprietar

- Advertisement -spot_img

Imaginaţi-vă cum ar fi arătat Bucureştiul astăzi fără lărgirea graniţelor urbanistice chiar şi dincolo de centura rutieră ocolitoare a oraşului. Proiectaţi în memorie  imaginea unui urbe cu o populaţie de aproape două milioane de suflete, înghesuită şi lipsită de elementul de înnoire şi dezvoltare urbană, fără nicio deschidere în spaţiu şi timp.  Apoi aduceţi în prim plan zecile de mii de apartamente construite în ultimii ani în zonele limitrofe pentru cei cu potenţial financiar mediu şi veţi constata  dimensiunea reală a unei evoluţii imobiliare  care a depăşit toate prognozele făcute după anii 90.

     Conotaţia pozitivă a verbului a construi  se conjugă cel mai bine  atunci când se face referire la ansamblul de locuinţe ridicat în zona  Popeşti- Leordeni, locul unde dezvoltatorii imobiliari au realizat că merită să investească în blocuri, mizând pe faptul că o bună parte din populaţie cu venituri mai mici va dori la un moment dat să achiziţioneze locuinţe la preţuri accesibile unui buget modest. Compania Terra Nova Construct a simţit oportunitatea unei astfel de afacere după ce a studiat  atent factorii sociali şi economici în măsură să asigure derularea cu succes a unui volum de investiţii pe un teren  din vecinătatea IMGB, aproape de staţia de  metrou Dimitrie Leonida, aflat în raza administrativă a  oraşului Popeşti-Leordeni. Ce notă a luat   conducerea firmei de construcţii înainte de a ajunge în zona Drumul Fermei,  locul unde astăzi realizează un număr de 350 de apartamente, inclusiv spaţii comerciale, la cele mai bune standarde de calitate? A preconizat, în primul rând,  faptul că dincolo de efectele  economice generate de criză, resimţite şi astăzi într-o oarecare măsură,  cererea de locuinţe venită din partea segmentului social tânăr mai ales va creşte ca frecvenţă  într-un ritm accelerat.      

       Două elemente de bază au intrat în viziunea lui Marian Bucur, directorul general al SC Terra Nova SRL, unul dintre dezvoltatorii imobiliari importanţi prezent în zona de sud a Capitalei. Primul: băncile dacă nu dau credit la clienţi, indiferent că sunt persoane juridice sau fizice,  nu-şi vor justifica existenţa indiferent  de mărimea capitalului care îl deţin. Al doilea element:   tinerii cu salarii medii s-au săturat  să plătească sume mari pe chirie în loc să devină propietari prin  cumpărarea  un apartament nou la un preţ mai mic. Raţionamentul  omului de afaceri pare   simplu,  dar nu simplist. Un calcul matematic sumar, făcut de acest dezvoltator,  arată că , la dobâzile actuale  deloc relaxante  practicate de unele bănci,  chiria achitată  de o familie pentru un apartament  cu două  camere este aproape identică cu rata lunară la un credit luat pe 25-30 de ani pentru acelaşi tip  locuinţă.  Prin urmare, o familie tânără are  de ales între statutul de chiriaş, ce s-a dovedit costisitor şi nefuncţional şi cel de proprietar  de casă. Evident, alege  varianta de a fi propietar, visul fiecărui om   indiferent de vârstă,  care presupune achiziţionarea unei locuinţe, dacă se poate  într-o zonă cu acces la metrou şi situată  la o  distanţă relativ mică faţă de centrul Capitalei, aşa cum este ansamblul situat în strada Drumul Fermei, declară managerul Marian Bucur.

        În decurs de şapte ani, în zona Drumul Fermei din Popeşti-Leordeni au fost construite peste 1700 de apartamente, conform unor statistici  recente, alte câteva mii fiind în diferite stadii  de execuţie, situaţie ce relevă dimensiunea avântului urbanistc într-un loc  care, cu un deceniu în urmă, era bun doar pentru culturile agricole. Astăzi, investitorii ridică blocuri cu preţuri cuprinse între 700 şi 900 de euro/mp, apartametele fiind complet finisate  şi dotate cu centrale termice, aparate de aer condiţionat, mobilier de bucătorie, echipamente sanitare etc. ”Lucrul bine făcut” are susţinere multiplă, cu atributele pe care le-am prezentat. De preferat ar fi ca Primăria Popeşti-Leordeni să aducă infrastructura rutieră la un nivel calitativ corespunzător într-un timp cât mai scurt. Zona urbanistică tinde să devină magnet pentru cei care doresc să devină beneficiarii unei locuinţe „la cheie”.  Pe scurt,  pe Drumul Fermei vii chiriaş şi pleci proprietar.

Eliade Bălan

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.