-0 C
București
luni, februarie 6 2023
București 0.41°C
06 februarie 2023

Pedepse dure în dosarul MITĂ la ANRP

- Advertisement -spot_img

Remus Baciu, cel care a dirijat în calitate de Vicepreşedinte al ANRP restituirea proprietăţilor confiscate de comunişti a fost condamnat ieri seară de Curtea Supremă pentru fapte grave de corupţie la cinci ani de închisoare cu executare. Curtea de Apel Bucureşti îl condamnase iniţial la trei ani de închisoare cu executare, iar pe Camelia Teodora Andruşenco, fosta consilieră a liberalul Cristian David, în perioada în care acesta era ministru de Interne, aceeaşi instanţă îi dăduse trei ani şi jumătate cu executare. În cele din urmă a fost condamnată de ICCJ la un an de închisoare cu executare.

Complicele Gheorghe Ciubotaru, soţul Cameliei Andruşenco, a fost condmnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Alte trei persoane au primit câte un an de închisoare cu suspendare: Elisabeta Androne, Elena Albu şi Valeria Stan, iar Elisabeta Vişan au primit doi ani şi şase luni cu suspendare. Decizia inţială de la Curtea de Apel Bucureşti a fost dată de judecătoarea Viorica Costiniu. Instanţa a mai decis confiscarea de la Baciu Remus Virgil a sumei de 400.900 de lei.

În 21 septembrie, procurorii anticorupţie l-au trimis în judecată pe Remus Baciu după ce a fost prins luând aproape o sută de mii de euro pentru urgentarea unui dosar de restituire. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) îl acuză pe Remus Baciu de trafic de influenţă. Alături de el au mai fost trimişi în judecată, tot în stare de arest, şi cei doi soţi care au intermediat între Baciu şi cumpărătorii de influenţă, Camelia Teodora Andruşenco şi Gheorghe Ciubotaru, acuzaţi de complicitate la trafic de influenţă.

În acelaşi dosar sunt judecate, în stare de libertate cele trei cumpărătoare de influenţă, Elena Albu, Elisabeta Androne şi Valeria Stan, dar şi Elisabeta Vişan, acuzată de complicitate la cumpărare de influenţă. Procurorii susţin că, în calitatea sa de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, în perioada iunie – august 2011 Baciu „a pretins şi primit foloase materiale” cu ajutorul coinculpatei Andruşenco. În schimb, el urma să-i determine pe funcţionarii din subordine „să urgenteze finalizarea formalităţilor de despăgubire cuvenite, prin conversia sumei de bani în acţiuni la Fondul Proprietatea, în favoarea unor persoane îndrituite la despăgubiri în baza Legii 10 din 2001”.

Cele trei cumpărătoare de influenţă aveau dreptul să primească, potrivit unei decizii a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din 27 octombrie 2008, despăgubiri în valoare de 36.589.160 de lei, adică 10.482.800 de euro, pentru un teren în suprafaţă de 7.180 de metri pătraţi situat într-o zonă rezidenţială din Bucureşti. Totuşi, procedurile de acordare a despăgubirilor au trenat până în vara anului 2011.

 

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.