Polițistul care culcă moartea la pământ fără pistol

0
1703

Când îl întâlnești pentru prima dată și îți strânge mâna, simți prezența unui bărbat strașnic. Bun și atent la tot ce face. A intervenit prompt în aproximativ 200 de cazuri, care mai de care mai complexe și mai istovitoare. A avut tot timpul fruntea sus când a încheiat cu ele. Rezultatele muncii sale și a echipei de negociatori pe care o coordonează la Poliția Capitalei a dat tot timpul numai roade bune.

Bogdan Căpruci, negociator șef la Poliția Capitalei

Ce calități vă califică pentru poziția de negociator șef al polițiștilor?

În primul rând trebuie să fii o persoană sociabilă, cu o anumită mobilitate mental evolutivă, de experiență nu mai vorbesc fiindcă în echipă avem mai multe specializări, ordine publică, investigații criminale, proximitate etc. Abordarea este multidisciplinară. Este foarte important să fii o persoană echilibrată, ceea ce înseamnă, evident, să știi să asculți.

De când există în Poliție echipele de negociatori?

Proiectul de constituire l-am realizat în 2009 însă din anul 2006 am căutat oameni cu care să fac acest lucru. La început a fost o activitate pe bază de voluntariat, fiindcă era o activitate care se desfășura la solicitări. În țările civilizate există demult așa ceva în cadrul structurilor de poliție. La început am fost zece. Acum suntem cinci, ceilalți fiind în echipele alternative. La ei se lucrează în echipe mari, cu traducători, lingviști, psihiatri, psihologi etc. Eu, de pildă, sunt polițist psiholog pe când colegii mei sunt polițiști. Am fost în San Diego toată echipa în 2012 și acum mergem în Ungaria pentru schimb de experiență.

Când intră în rol echipa de negociatori?

La solicitări, de regulă.

De ce este trimisă echipa de negociatori?

Pentru că apar niște blocaje în ceea ce se întâmplă acolo iar noi avem o specializare în plus. Noi venim ca o forță suplimentară pentru amenințarea cu suicidul, baricadarea, autoincendierea, luări de ostatici samd. Noi îi spunem stand off la acest procedeu. O dată ce ai interevenit cu forța la un eveniment nu mai poți chema echipa după aceea de negociatori.

Cum intrerveniți?

Prin dialog și comunicare directă. Aici intră și comunicarea nonverbală care reprezintă 80% din totalul comunicării per ansamblu. Este mult mai ieftin să intervii în acest fel decât prin forță.

Cum vă îmbrăcați de regulă?

Civil. S-a dovedit că subiecții au reactivitate mai mare atunci când ești în uniformă. Noi nu negociem legea. Problema se pune cum o faci.

Care a fost cel mai complex caz al vostru?

Fiecare caz are elementul lui de risc major. Un caz este cel al unui bolnav psihic cu care am negociat toți zece din echipă timp de 28 de ore și care avea șase subiecte de discuții. Individul stătea între două blocuri, pe acel hol cu ghene de gunoi amenințând că se aruncă de la etajul șapte al blocului. Din nefericire am aflat, doi ani mai tarziu, că și-a măcelărit soția după care s-a aruncat de pe bloc. Personalitățile de tip border line au ceea mai predispusă fire către suicid. Un alt caz este al altui individ care se urcase pe o schelă cu care am negociat timp de șapte zile. Riscul de suicid în acest caz nu era atât de mare ca la precedentul.

Care este cel mai mare risc dacă echipa de negociatori nu ajunge?

Cel de accidentare. Să se rupă o bară, o schelă, etc. Important este cine își asumă o astfel de decizie. Poliția protejează în primul rând viața omului.

Doar asta faceți acum?

Nu facem doar asta. Lucrăm și în operațional.

Se enervează vreunul dintre voi?

Noi avem o regulă. Dacă este un lucru pe această planetă asupra căruia deții controlul, acelea sunt emoțiile. Dacă ești negociator și nu poți face asta, atunci ai o problemă. Nu putem spune că ești un profesionist. El trebuie să știe să își controleze emoțiile și să le cenzureze. Suicidul este o problemă permanentă la o problemă temporară.

Câte acțiuni de suicid sau de altă natură ați rezolvat până în prezent?

Am gestionat în jur de 200 de cazuri în total în șapte ani de zile. O medie a unei intervenții este între patru și șapte ore. În ultima perioadă de timp cazurile s-au mai rărit fiindcă au fost închise multe magazine de vise.

Sunteți singurii polițiști care merg în misiune fără pistoale la ei?

Da. Principiul nostru de lucru este nonviolența. Asta nu înseamnă că nu putem deține arme ca polițiști. Noi mergem numai pe intervenția în criză, nu și pentru consiliere.

Ce este un polițist până la urmă?

În primul rând este un om. Deci are și calități și are și defecte. El este în slujba oamenilor și a legii. Temelia pe care ne bazăm este legea. A salva o viață de om este una din cele mai mari satisfacții pentru un polițist. Ne gândim de multe ori dacă nu cumva suntem martorii unei tragedii. Fără a putea face nimic. Când ajungi acasă realizezi că o viață de om se poate nărui și încheia într-o fracțiune de secundă. Ca polițist realizezi și apreciezi cât de importantă este viața. În urma unui eveniment facem un debrifing pentru a ne analiza acțiunea și a ne îmbunătăți standardul profesional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.