Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost reţinut, miercuri, de procurorii anticorupţie şi urmează să fie dus în arest.
Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost ridicat, miercuri, de mascați de la locuința sa în urma unor percheziții care au avut loc la sediul CJ Constanța și la locuința șefului instiuției.
Nicușor Constantinescu a fost urcat de anchetatori într-o mașină a jandarmerie și a fost dus la audieri în București. Acesta a declarat că nu știe de ce este dus la audieri.
“Nu ştiu de ce mă iau”, a spus şeful CJ Constanţa.
Vicepreşedintele CJ Constanţa Cristinel Dragomir spune că procurorii au cerut corespondenţa instituţiei cu Regia de Drumuri şi Poduri Constanţa cu privire la controlul Curţii de Conturi din 2010 şi 2011, dar şi acte privind eliberarea avizelor la certificate de urbanism “pentru multe obiective”.
“A fost prezentat un mandat de percheziţie la sediul Consiliului Judeţean Constanţa şi în acest moment comisari de la DNA Bucureşti primesc documentele solicitate. Este vorba despre documente referitoare sau corespondenţă cu Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa cu privire la controlul Curţii de Conturi la RAJDP pe 2010 şi 2011 şi este vorba de documente, cereri privind eliberarea avizelor certificatelor de urbanism, prelungire certificate de urbanism pentru multe, multe obiective, pe care le vom pune la dispoziţie”, a declarat Cristinel Dragomir
Potrivit unui comunicat DNA, procurorii anticorupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea, în perioada 2011-2013, a unor infracţiuni asimilate celor de corupţie de către funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local.
În 15 ianuarie, preşedintele CJ Constanţa a fost ridicat de procurorii anticorupţie din faţa sediului instituţiei şi dus la audieri la DNA. În momentul în care a fost ridicat de anchetatori, Constantinescu a încercat să se opună şi a refuzat să fie urcat în maşina anchetatorilor, el reclamând că se face un abuz întrucât a fost emis mandatul de aducere fără ca el să fie citat şi să semneze citaţia. Atunci, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Constantinescu, pentru şase infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinţe deosebit de grave.
Conform Rezoluţiei de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că “există date şi indicii temeinice potrivit cărora, învinuitul Nicuşor Daniel Constantinescu şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa în sensul că a dispus efectuarea unor plăţi nelegale în valoare totală de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro)”.