22.9 C
București
vineri, mai 27 2022
București 23.60°C
27 mai 2022

Primarii vor răspunde de listele electorale

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Listele electorale permanente pentru alegerile parlamentare vor fi întocmite și tipărite de către primar, pe baza datelor și informațiilor cuprinse în Registrul electoral, potrivit unei ordonanțe de urgențe adoptate, miercuri, de Guvern.

Potrivit actului normative, listele se întocmesc într-un exemplar oficial, se semnează de primar şi de secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi se păstrează într-un registru special cu file detaşabile de secretarul unităţii administrativ-teritoriale. În termen de 10 zile de la tipărirea listelor electorale permanente, primarul este obligat să pună la dispoziţia competitorilor electorali, la cererea şi pe cheltuiala acestora, copii ale listelor electorale permanente. Totodată, primarul este obligat să comunice Autorităţii Electorale Permanente orice modificare în listele electorale.

De asemenea, copiile de pe listele electorale permanente se întocmesc de către primari în două exemplare şi cuprind: numele şi prenumele alegătorului, codul numeric personal, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate, numărul circumscripţiei electorale, numărul colegiului uninominal pentru alegerea Camerei Deputaţilor, numărul colegiului uninominal pentru alegerea Senatului, numărul secţiei de votare, precum şi o rubrică destinată semnăturii alegătorului.

Radierea din Registrul electoral a unei persoane se face în caz de deces, pierdere a cetăţeniei române, interzicere a exercitării drepturilor electorale sau de punere sub interdicţie. Alte modificări intervenite până la data de referință se comunică Autorității Electorale Permanente în cel mult 48 de ore de la emiterea dispoziției primarului. După data de 1 martie a fiecărui an, modificările pot fi efectuate numai cu avizul de conformitate al Autorității Electorale Permanente.

Autoritatea Electorală Permanentă actualizează Registrul electoral cu datele şi informaţiile furnizate, în cel mult 10 zile lucrătoare de la data primirii acestora.

- Advertisement -spot_imgspot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.