Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare din cadrul Universității Valahia din Târgoviște a organizat, joi, 6 aprilie, o conferință intitulată „Jurnalismul de investigație: vârful de lance împotriva societății corupte”
Invitatul special, Răzvan Durlan, unul dintre printre puținii reprezentanți ai presei de investigație românești, s-a aflat, astăzi, printre studenții Universității Valahia din Târgoviște. Timp de 2 ore, omul de presă le-a împărtășit tinerilor din experiențele acumulate pe teren, cu accent pe miza reprezentată de jurnalismul de investigație este „o specie pe cale de dispariție”, într-o societate încă necoaptă din punct de vedere al practicilor democratice, care se confruntă cu fenomenul corupției.
De fapt, aceasta este și tema cărții lansate anul trecut de către autorul Răzvan Durlan.
Jurnalistul a răspuns direct întrebărilor adresate de către studenți și le-a vorbit cu comoditate despre riscurile zilelor noastre implicate de profesia de jurnalist, cu accent pe presa de investigație. În egală măsură, Răzvan Durlan, le-a dezvăluit studenților din satisfacțiile acestei meserii și i-a încurajat pe tineri să-și urmeze vocația, în ciuda degradării presei sub presiunea vremurilor.
„Trăim într-o epică cruntă din punct de vedere al atacului la adresa jurnaliștilor de investigație. Cele mai multe crime, dacă stăm bine să analiză, au loc asupra lor. Mă refer la o stare normală de democrație, nu la cea de război, unde sunt uciși civili, copiii și oameni nevinovați care luptă la rândul lor pentru dreptate. În România jurnaliștii de investigație care „deranjează oameni puternici”, sunt cel mai adesea chemați în instanță. Încă nu s-a ajuns la crime, dar nu cred că mai e mult până acolo la ce conducători avem în toate instituțiile statului român, corupte până în măduva oaselor”, ne-a declarat Răzvan la finalul conferinței.
Nota bete: Știrea de presă aparțin studentei în anul I Andreea Iordache, de la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității de stat „Valahia” din Târgoviște