Răzvan Rușescu și Rareș Crăciun sunt doi dintre zecile de agenți care reprezintă și lucrează exclusiv entru agenția Remax din România. Ambii fac business pe zona București, vând case, apartamente și terenuri. Ambii fac însă rabat de la calitate, lucru cerut expres de francizorul mamă din țară, compania MAXIMO FRANCHISE SRL, cu biroul în Cluj Napoca și cu afaceri de peste 2 mi euro anual. Cu toate acestea, francizorul dă vina pe francizat și-l lasă să-și facă de cap, poveste desprinsă parcă dintr-un film semnat de renumitul regizor american Francis Ford Coppola.
O știm cu toții că nimeni nu-i perfect.
De la perfecțiune însă în ceea ce facem la minciună și înșelătorie este cale lungă. Un agent imobiliar care își minte cumpărătorul în față, deși se ocupă de vânzarea propriei tale case, nu poate fi catalogat altfel decât într-un singur fel. Nu o mai spunem noi.
Despre agenția Remax nu ai cum să nu auzi dacă îți dorești cu adevărat să cumperi o proprietate imobiliară în România. Fie că-i vezi cu ochiul liber pe un afișaj stradal, lipit de o poartă sau de o clădire, fie că-i găsești prin anunțurile publicate de agenții care-i reprezintă, brandul Remax caută cu orice preț să se promoveze ca fiind unul dedicat clientului final, prin exclusivitate și profesionalism.
Nimeni sau aproape nimeni nu stă să le urmărească greșelile sau să le facă publice grozăviile pe care le fac în teren fel de fel de specialiști imobiliari care-și vând serviciile sub umbrela acestui brand de talie mondială. Agenții Remax chiar își tratează partenerii cu atât de mult respect și dăruire profesională, încât îți dau pe loc impulsul de a pleca subit la Cuca Măcăii sau dincolo de granițele patriei, cum aveam să aflăm la o simplă căutare pe motorul de căutare Google.
Experiența Ștefaniei Trandafir, povestită pe blogul ei personal, este una cât se poate de cruntă și dezamăgitoare în același timp.
”A fost odată ca niciodată, o fată care își dorea foarte mult să lucreze în real estate, într-o piață reglementată. Ea descoperise de curand puterea internetului și atunci toate granițele necunoscutului au fost dăramate. Putea să găsească în voie informațiile pe care le intuia că există în alte lumi care practicau această meserie. Așa a aflat de Remax prin 2003, pe vremea cand lucra la o agentie imobiliara din Bucuresti: Eurohouse…”, descrie Ștefania începutul ei de relație profesională cu acest brand reprezentat în prezent în țară de compania a doi români, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Răzvan Rareș Cuc și Berghian Iulian Nicolae, primul fiind cu 10 ani mai mare decât celălalt.
Tot Ștefania relatează mai departe pe blogul ei, cu o dureroasă sinceritate: ”Care credeți că a fost prima MARE DEZAMĂGIRE? Nu exist niciun model de contract de prestări servicii prin care să zic că de mâine ma apuc de treabă. Nu existau modele de contracte de colaborare între agentii Remax, nu mai spun ca nu exista o piață regelementată. Adică fiecare birou lucra cum îl tăia capul. Am avut un șoc, mi-a fugit pământul de sub picioare. Am fost mințită în privinta existenței contractelor! Țin minte că la prima întâlnire de la Brașov, în care a fost invitat un reprezetant din partea regiunii Remax Europa, am ridicat problema contractelor, pentru ce am plătit franciza? S-a apropiat de mine și mi-a scos insigna Remax pe care o aveam la reverul taiorului și mi-a spus: “asta ai platit, un brand” (…) După 2 ani de lucru și dezamăgiri, am renunțat și am ieșit din Remax”.
Un potențial angajat al Remax, aceeași Mărie cu altă pălărie
O anonimă, povestește pe site-ul undelucram.ro cum a decurs experiența ei din cadrul interviului de angajare din luna martie a.c. cu unul dintre francizații agenției Remax România. ”Am fost invitată la un interviu care trebuia să se țină cu managerul, pe zoom, însă care ulterior m-a sunat pe whatsapp cu video…Interviul nu a durat nici măcar 5 minute, managerul a întrerupt deodată discuția spunând că a intervenit ceva urgent de rezolvat și că ar trebui sa reprogramam discuția??? Ulterior nu a mai revenit către mine nici săptămâna următoare discuției. Până la urmă am contactat persoana care m-a sunat inițial din partea companiei sa întreb ce s-a întâmplat totuși, pentru că nu este deloc profesional sa procedezi în felul acesta. Doamna respectiva (nu știu dacă era parte din HR sau era secretara?) mi-a zis că discuta cu managerul pentru a verifica ce s-a întâmplat (deși totuși destul de greu de crezut să nu fie la curent cu situația), ca mai apoi, evident, să nu mai primesc un răspuns din partea lor. Deși vin cu o experiența de mai bine de 3 ani în recrutare și am avut și eu, la rândul meu, interviuri cu diverse companii, nu am întâlnit până acum o companie atât de lipsită de seriozitate și care să nu știe să abordeze civilizat o situație de recrutare.”
Casa ba e construită din cărămidă, ba din BCA
Un alt client pățit care s-a întâlnit cu brandul Remax este și tânăr de 47 de ani, din București, care și-a închipuit că agenția care dă francize de câteva sute de mii de euro anual, este ceea ce trebuie dacă vrei să-ți achizționezi o casă potrivit dorințelor și standardelor tale. Cele mai firești din câte există. Trei sau patru camere, două băi, puțină curte, dar o casă realizată corect și neapărat din cărămidă, și-a bifat tânărul familist pe listă. Răzvan Rușescu de la Remax postase pe un cunoscut site de imobiliare un anunț care corespundea aproape întru totul cerințelor potențialului client, numai că Rușescu a mințit de cel puțin 3 ori la rând, când a fost întrebat dacă acea casă pe care o vinde este construită din cărămidă. Același anunț însă era public și pe un alt site, doar că prețul final era diferit, cu 4000 euro mai mult aici, iar Rușescu părea că nu știe nimic, deși era exclusivitatea sa. Când să aibă loc vizionarea, agentul Remax îi trimite potențialului său client următorul mesaj. Deși în dimineața aceea fusese din nou întrebat de specificația acelei construcții, răspunsul agentului Remax fiind afirmativ: ”revin cu o specificație de care nu eram destul de sigur și am vrut să revin cu un telefon către dvs. Casa este din BCA și sus are mansardă”.
Nemulțumit total de ce se întâmplase și dezamăgit din cale afară de propria sa experiență cu această agenție de top, tânărul de 47 de ani apucă să-i scrie Președintelui Remax România, Răzvan Cuc. Omul a avut o cifră de afaceri, cumulat pe ultimii 3 ani de zile, de peste 4,1 mil euro, potrivit datelor obținute de la ONRC, cu o medie de 6, 7 și 10 angajați. Iată feed back-ul lui Cuc de la Remax: ”În primul rând mulțumesc pentru email și observațiile pertinente! Colega mea Andreea, de la departamentul Quality, va prelua tema și va reveni cu un răspuns/soluție în cel mai scurt timp. Îmi doresc ca în final, cu ajutorul celor peste 450 de agenți RE/<AX din București, să vă găsim casa dorită și să avem încă un client mulțumit! Succes!”.
La câteva ore distanță, în aceeași zi, potențialul client al Remax este sunat de Rareș Crăciun, un alt francizat din București. Vreo câteva zile îl lasă cu ochii în soare, invocând motive personale, solicitându-i pe de altă parte, de la bun început, datele sale cu caracter personal, pentru a le trece în contract. De altfel, la finalul discuției dintre cei doi, Crăciun a ținut să precizeze: ”să nu uit să vă spun că avem un comision de 2% + tva din prețul de vânzare al casei”. La nici jumătate de oră după ce acesta primește pe email datele personale ale viitorului cumpărător, Crăciun se dă din nou în stambă și-i trimite acestuia următorul mesaj: ”Având în vedere cerințele dumneavaostră și bugetul pe care ni l-ați transmis, în urma căutarilor de la preluarea cererii și până acum, nu am reușit să găsim o proprietate care să se potrivească conform doleanțelor dumneavoastra. În consecință, doresc să vă comunic faptul că nu vă mai putem ajuta în căutarea casei. O zi bună!”
După acest eveniment, intervine Andreea Barna, Manager de calitate al Remax: ”vă informez că, birourile RE/MAX sunt francize administrate independent, iar agenții RE/MAX sunt colaboratori, nu angajați. De asemenea, deciza de colaborare a francizaților cu clienții este la latitudinea acestora.În final, precizez ca francizele RE/MAX din întreaga lume sunt afaceri administrate independent, de către antreprenori locali, noi, ca master-francizori asigurând cadrul de suport pentru un business mai eficient, fără vreo implicare în contractul de servicii pentru clientul final”.
Brandul Remax este deținut în România de firma Maximo Francize SRL, cu sediul în Cluj, înființată în anul 2006. Cei doi acționari ai companiei, Cuc Rareș Răzvan și Berghian Iulian Nicolae de 42 de ani, originar din județul Bacău, care deține 10% din afacere, au raportat o cifră de afaceri de sub 1 mil euro în 2019, de peste 1,1 mil euro în 2020 și peste 2 mil euro anul trecut. Potrivit site-lui Remax, în România francizorul și-a extins birourile în 24 de județe, în fiecare dintre acestea funcționând mai mulți francizați, unul sau mai mulți. În capitală, de pildă, sunt 24 de agenții imobliare care funcționează sub brandul Remax.