Condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupție incompatibile cu funcția, fostul șef al Poliției Capitalei, ex-comisarul Roberto Ștefan Ababei a devenit în cele din urmă mare afacerist. Actualmente patron al unui restaurant din capitală, Ababei i-a făcut ochi dulci unui prosper om de afaceri din poziția de șef al departamentului de marketing, cel mai probabil pentru a-i impresiona și îndupleca pe oamenii legii pentru a nu-l trimite la zdup.
În urmă cu șase ani, unul dintre cei mai influenți și puternici șefi ai Poliției Capitalei era citat de instanța Tribunalui București, în calitate de inculpat, direct în arestul structurii pe care acesta o conducea. Acuzat de infracțiuni grave de corupție, comisarul Roberto Ștefan Ababei fusese suprins în flagrant de procurorii Direcției Generale Anticorupție primind mită de la doi oameni de afaceri câteva zeci de mii de euro, fiind trimis fără drept de apel la Rahova în spatele gratiilor.
Alexandra Chițan de la Administrația Națională a Penitenciarelor a refuzat categoric să facă publice informațiile despre regimul de detenție a lui Ababei și ispășirea pedepsei cu a ei perioadă cu tot. Mai mult decât atât, Ababei în persoană a refuzat discuția cu reporterii noștri după momentul condamnării definitive, adică pe perioada de custodie a arestului. În floarea vârstei la acea vreme și cu un credit contractat de la O.T.P Bank în 2007 în valoare de peste 86 mii de franci elvețieni, fostul șef al Poliției Capitalei semna contracte de asistență juridică pe bandă rulantă pentru a scăpa de pușcărie. După ce a reziliat contractul cu fostul polițist Pavel Abraham, Ababei a semnat cu o renumită casă de avocatură din Madrid deși avea alte contracte semnate cu nu mai puțin de 5 avocați de la noi din țară.
A ieșit multă ”zamă” din ordonanța procurorilor DNA
Brevetat cu tot felul de titluri onorifice în ultimii 20 de ani pentru rezultate meritorii în Poliția Română și nu numai, printre care cel de doctor în management al Academiei de Studii Economice din București, Ababei își crease ”sănătosul” obicei de a lua foarte des masa în oraș la restaurantul unuia dintre apropiații săi, Alexandru Zamă, proprietarul restaurantului ”Piatra Albă” din sectorul 6 al capitalei, zonă pe care ofițerul de 43 de ani o coordona de la Centru. Atunci când nu reușea să ajungă să ”digere” prânzul în liniște la birtul acestuia, comanda ajungea direct la biroul lui Ababei prin aghiotantul său de nădejde, agentul principal de poliție, Iliescu Viorel, șoferul său personal. În ordonanța procurorilor D.N.A de punere în mișcare a acțiunii penale, se menționeză și faptul că Ababei cunoștea ceea ce se va întâmpla cu viitorul său profesional. Acesta urma să acceadă la una dintre funcțiile de conducere superioare celei pe care o deținea la D.G.P.M.B, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Adevărații prieteni de familie a lui Ababei, șuntați cu sânge rece
În rechizitoriul de 66 de pagini întocmit chiar în urmă cu 6 ani de procurorul D.N.A Pencescu Iulian, șef al Secției de combatare a corupției, faptele despre care instanța a decis că se face vinovat fostul șef al Poliției Capitalei, comisarul Roberto Ababei, vorbesc de la sine. ”În esență, în zilele de 14.07.2015 și 22.07.2015 comisarul șef Roberto Ababei, director general adjunct al Direcției Generale a Municipiului București, în mod direct și pentru sine a primit sumele de 10.000 euro, respectiv 3000 euro iar ulterior, în zilele de 16 iulie și 6 august 2015 acesta a pretins și a primit în mod direct, dar tot pentru sine, alte foloase constând în produse alimentare în valoare totală de 820 lei, de la administratorii SC PENDI FOOD SRL, respectiv numiții Zamă Alexandru Eduard și Pencea Dan Mihai, lăsându-i pe aceștia să creadă că prin funcția deținută are influență asupra lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, care efectuau cercetări cu privire la presupuse infracțiuni în domeniul economic săvârșite cu ocazia derulării activității economice a SC PENDI FOOD SRL, precum și că are influență asupra comisarului șef Stan Cristian Ionuț, director general adjunct al D.G.P.M.B care conduce, îndrumă și controlează activitatea serviciului anterior menționat, promițând în schimbul acestor foloase, în mod repetat celor doi administratori, că îi va determina pe funcționarii publici din cadrul D.G.P.M.B să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să efectueze în mod necorespunzător, favorabil făptuitorilor, cercetările cu privire la infracțiunile de evaziune fiscală presupus a fi săvârșite de către cei doi administratori, Zamă Alexandru Eduard și Pencea Dan Mihai”, scrie magistratul anticorupție în rechizitoriul trimis instanței de judecată.
Când citești rechizitoriul D.N.A, îți stă mintea-n loc
Procurorul D.N.A Iulian Pencescu descrie cu lux de amănunt fiecare faptă făcută de fostul ofițer ajuns la șefia Poliției Capitalei prin care acesta încerca în fel și chip să le rezolve problemele penale ale prietenilor săi, folosindu-se în mod cu totul abuziv de funcția, influența și puterea deținută în cadrul instituției. Din rechizitoriul întocmit de procurorul D.N.A reiese faptul că Ababei le cerea de mâncare celor doi administratori ai SC PENDI FOOD SRL alimente (în special gătite – n.r) pe care șoferul său le transporta imediat la locuința de serviciu a șefului Poliției Capitalei, închiriată cu sumă de aproximativ 40 euro/lună de la Ministerul de Interne. Dincolo de faptul că cerea, de fapt, pentru sine și nu pentru oamenii legii diferite sume de bani, așa cum reiese din documentele procurorilor anticorupție, Ababei organiza în mod regulat și cu diverse ocazii familiale petreceri intime în complexul rezidențial Militari Residence, mai exact la Aqua Garden. Acolo a fost și locul în care Ababei a încasat ultimii 3000 euro de la Zamă Alexandru, acesta declarându-se falit după ce i-a oferit drept mită fostului șef al Poliției Capitalei.
”Inculpatul Zamă Alexandru a purtat o nouă conversație telefonică cu Dumitrescu Anca Alexandra căreia i-a transmis că inculpatul Ababei Roberto va discuta cu martorul Stan Ionuț Cristian pentru restituirea agendelor ridicate de organele de urmărire penală fără a se efectua cercetăări suplimentare. Tot în data de 06.08.2015 la ora 16.15 în fața imobilului de domiciliu al numitului Ababei Roberto a oprit autoutilitare Peugeot, model Boxer, inscripționată ”Restaurant Piatra Albă”. Conducătorul autoutilitarei a luat o ladă al cărei conținut nu a putut fi observat și s-a îndreptat către scara blocului unde locuia inculpatul Ababei Roberto, moment în care ușa de acces i-a fost deschisă de către Ababei Roberto după care cei doi au intrat în scară. După câteva minute conducătorul auto a ieșit din scara blocului având asupra sa lada goală. Produsele alimentare primite de inculpatul Ababei Roberto în data de 06.08.2014 au fost în valoare de 400 lei. Astflel, produsele primite de inculpatul Ababei Roberto în datele de 16.07.2015 și 06.08.2015 de la SC PENDI FOOD SRL au fost evaluate de reprezentanții societății la suma totală de 820 lei. (…) De asemenea, inculpatul Ababei Roberto le-a adus la cunoștința celor doi administratori ai SC PENDI FOOD SRL că în cazul în care aceștia se gândesc la faptul că au pierdut suma de bani care au pus-o la dispoziția sa pentru a rezolva problemele juridice, el personal va face un împrumut și va restitui suma. Și din această dsicuție rezultă că suma totală de 13.000 euro remisă în data de 14.07.2015 și în data de 22.07.2015 de cei doi administratori a fost primită de Ababei Roberto pentru sine, între timp cheltuind-o!” se arată la fila 10 din rechizitoriul întocmit de procurorul D.N.A.
Potrivit dosarului de urmărire penală și a celui de instanță, documente obținute în exclusivitate de publicația noastră, Ababei îi cerea insistent celuilalt adjunct al Poliției Capitalei, comisarului Stan Cristian Ionuț, chiar pe un ton imperativ să le ofere celor doi administratori ai SC PENDI FOOD SRL cât mai repede agenda ridicată de oamenii legii de la sediul firmei lor, documente în care se regăseau detalii despre contabilitatea dublă pe care aceștia o țineau pentru firma pe care o administrau împreună. ”Da să-i dea dracu aia (agenda de evenimente – n.r) că nu știe de el, clar!” îi spunea Ababei comisarului Stan, șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor Economice din Poliția Capitalei și martor în dosarul lui Ababei.
La sfârșitul lunii octombrie 2015 acesta dă o declarație procurorilor D.N.A prin care recunoaște toate faptele de care se face vinovat, spunându-le organelor de urmărire penală că nu a avut nicio secundă intenția de a da cuiva vreun șfanț din cei 13.000 euro primiți drept mită de la cei doi administratori ai SC PENDI FOOD SRL pentru ca, la influența sa, lucrătorii de poliție din cadrul S.I.C.E (Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – n.r) să închidă ochii la infracțiunile pe care le făcuseră.
Ciao Tratoria, ciao Poliția Capitalei!
La o distanță de 6 ani de atunci, după ce a ispășit o mică parte din pedeapsa primită de 3 ani cu executare și a ieșit pe ușa din dos din Poliția Română, Ababei a fost văzut în compania a doi tineri la terasa restaurantului Ciao Trattoria din sectorul 6 al capitalei, cartier care i-a adus de altfel și condamnarea cu executare. Potrivit datelor obținute de la Registrul Comerțului, fostul șef al Poliției Capitalei a devenit la rândul lui patron de restaurant alături de Gheorghe Mihai Răzvan (nume care apare și în rechizitorul întocmit de D.N.A – n.r) și Remuș Marilena cu un procent de 25% din afacere. De altfel, Ababei mai apare ca asociat și într-o altă firmă care nu administrează afacerea cu restaurant din șoseaua Virtuții, cartier Lujerului Militari, firmă care a declarat o cifră de afaceri pe ultimii 3 ani de zero euro fără a avea niciun angajat, în condițiile în care ultimii 2 ani de zile a trebuit să facă față provocării în fața pandemiei de COVID 19.
Denumită SC MAX PROPERTY SRL, Ababei îi cedează partea sa de acțiuni în 1 octombrie a.c. chiar asociatei sale din afacerea cu restaurantul Ciao Trattoria, Remuș Marilena. Aceasta este fondatoarea a mai multor firme din București, prima dintre ele fiind în anul 2006, SC MAX GENERATOR 06 SRL, după care a fost cooptată ca acționar minoritar în SC ECRAN CLUB EVENTS & RESTAURANT – S.R.L ajungând în ultimii ani acționar la SC DREAM PIZZA SRL. Remuș, prietena de încredere a fostului șef de la Capitală este cea care a primit de la prosperul om de afaceri, Gheorghe Mircea Cristian, cel care l-a angajat pe Ababei ca Marketing Manager într-o firmă de-a sa, 90% din acțiunile firmei MALLORCA BAKKERY SRL.
D.N.A are mult de furcă până face cu adevărat curățenie în Poliția Română
Potrivit informațiilor obținute de la Inspectoratul General al Poliției Române, Ababei este unul din cei 4 ofițeri scoși pe linie moartă de către conducerea IGPR. ”Din verificările efectuate la structura competentă din I.G.P.R. a rezultat faptul că, în perioada menționată, au fost puși la dispoziție ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale, 4 ofițeri de poliție cu funcții de conducere din cadrul I.G.P.R., având în present, vârste cuprinse între 38 și 47 de ani. În ceea ce privește prima întrebare referitoare la cei 4 ofițeri cu funcții de conducere, reiterăm faptul că aceștia au fost puși la dispoziție conform prevederilor art. 27^21 alin. (2), respectiv ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale față de aceștia și nu suspendați din funcție, cea din urmă având ca efect suspendarea îndeplinirii atribuţiilor de către poliţist. Totodată, vă comunicăm faptul că, în momentul punerii la dispoziție, aceștia își desfășurau activitatea în cadrul unor structuri centrale sau teritoriale, ce se regăsesc în județele Prahova, Suceava și Municipiul București. Cu privire la cea de-a doua întrebare, vă comunicăm faptul că în perioada supusă atenției, au fost puși la dispoziție ca urmare a punerii în mișcare a acțiunii penale față de aceștia, un număr de 34 de polițiști cu funcții de execuție din cadrul I.G.P.R.”