Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja a fost audiat la Direcția Națională Anticorupție în dosarul în care este acuzat că ar fi pretins de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, denunţător în cauză, un milion de euro pentru a interveni la magistrați.
”Înainte de toate trebuie să ştiţi că nu am luat niciun ban de la Vîntu, absolut niciun ban în condiţiile în care Vîntu a insistat să îmi dea bani.(…) În ciuda faptului că am fost monitorizat trei luni de zile, telefoane, absolut filaj, tot, tot, nu există niciun fel de dovadă şi nu există niciun fel de probă că eu aş fi luat legătură cu cineva pentru ceea ce Vîntu insinuează. Trebuie să ştiţi că această chestiune este făcută de Vîntu şi este un atac grosolan la adresa justiţiei la cel mai înalt nivel”, a declarat Rudel Obreja înainte de a intra la audieri.
De asemnea, fostul şef al Federaţiei de Box consideră că dintr-un asemenea denunţ Vîntu ar putea beneficia de o reducere la jumătate a unei pedepse viitoare, care se prefigurează.
”Eu m-am dus la Vîntu să fac o afacere cu el. Eu am vrut să-i vând un procent din drepturile litigioase, un bussines la care lucrez şi el a transformat toate discuţiile astea între noi în aşa ceva”, a mai precizat Obreja.
Rudel Obreja, a fost eliberat, joi, din închisoare, în urma unei solicitări formulate de avocații săi. Acesta se afla în arest preventiv. Rudel Obreja a fost supus arestului la domiciliu.
Fostul șef al Federației de Box este urmărit penal pentru trafic de influență, după ce, potrivit procurorilor DNA, în perioada noiembrie 2013 – ianuarie 2014, ar fi pretins de la un denunțător suma de un milion de euro.
“În schimbul sumei pretinse de 1.000.000 euro a lăsat să se creadă că are influență asupra judecătorilor din completul învestit cu soluționarea unui dosar aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, astfel încât îi va determina să pronunțe o hotărâre favorabilă denunțătorului. Hotărârea respectivă avea în vedere judecarea recursului declarat de denunțător, în calitate de inculpat în respectiva cauză penală, împotriva unei soluții de condamnare la pedeapsa închisorii. Suspectul Obreja Rudel a impus ca o parte din folosul pretins, respectiv suma de 200.000 euro să fie remisă înainte de pronunțarea hotărârii, iar diferența de 800.000 euro, după obținerea soluției favorabile”, susține DNA.
Potrivit procurorilor anticorupție, Rudel Obreja a susținut că persoanele pe lângă care își exercita influența i-au transmis denunțătorului, prin intermediar, că va obține cu certitudine o hotărâre favorabilă dacă va solicita amânarea cauzei pentru un termen de judecată ulterior intrării în vigoare a “noului cod”, cu referire la data de 1 februarie 2014, când au intrat în vigoare noile Coduri penal și de procedură penală.
Recursul a fost soluționat anterior datei de 1 februarie 2014 și a fost respins, astfel încât hotărârea de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare a rămas definitivă, mai arată DNA.
Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv de instanța supremă la doi ani închisoare cu executare, pentru favorizarea lui Nicolae Pop, în 27 ianuarie.