-3.2 C
București
miercuri, februarie 8 2023
București -0.27°C
08 februarie 2023

Șeful DIICOT Alba, urmărit penal după ce ar fi „fabricat” dosarul lui Berbeceanu

- Advertisement -spot_img

dnaŞeful DIICOT Alba, Ioan Mureşan, un ofiţer de la BCCO Alba şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba sunt urmăriţi penal pentru abuz în serviciu, respectiv complicitate la această infracţiune. Cei trei sunt suspectați de procurorii anticorpuție că ar fi instrumentat dosarul fostului șef BCCO Alba, Traian Berbeceanu, în care acesta a fost reținut fără probe.

Astfel, potrivit DNA, șeful DIICOT Alba, Ioan Mureșan, este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi represiune nedreaptă. Fostul coleg al lui Berbeceanu, Alin Muntean – ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, este urmărit penal pentru complicitate la săvârşirea infracţiunilor concurente de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi complicitate la represiune nedreaptă, iar Nicolaie Cean, fost procuror DIICOT, actualmente procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul (PT) Alba, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

Potrivit procurorilor DNA, Ioan Mureșan a dispus, prin ordonanța din 21 octombrie 2013, începerea urmăririi penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a lui Traian Berbeceanu, şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba, pentru mai multe infracţiuni, în absenţa existenţei la dosar a unor probe sau indicii temeinice privind săvârşirea faptelor. De asemenea, tot Mureșan este acuzat că ar fi folosit la dosar declarații obținute în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate, care erau totodată anchetate în alte cauze. Mureașn a acceptat martori persoane care se aflau în relații de adversitate cu Berbeceanu și pe care le-a amenințat sau le-a făcut promisiuni nelegale pentru a le determina să dea declarații împotriva lui Berbeceanu. Șeful DIICOT Alba a valorificat documente fără relevanță probatorie, aducând astfel vătămare drepturilor şi intereselor legale ale acestuia.

În cazul lui Alin Muntean, DNA susţine că acesta ar fi obținut declarații de la martori împotriva lui Berbeceanu în urma unor favoruri acordate persoanelor audiate și a acceptat ca martori persoane care se aflau în relații de adversitate  cu inculpatul din dosar. De asemenea, Muntean a întocmit în cursul anului 2013 procese verbale de investigare al căror conținut era neverificabil și aveau caracter de inculpare la adresa lui Berbeceanu. Aceste procese verbale au fost folosite mai târziu de procurorul de caz ca mijloace de probă.

Nicolaie Cean, la rândul său, ar fi fost complice la infracţiunile lui Mureşan şi Muntean. Acesta ar fi pus la dispoziția procurorului de anchetă martori dispuși să dea declarații împotriva persoanei cercetate cărora le-a promis că vor scăpa de anumite dosare. Procurorii anticorupție susțin că Cean ar fi manipulat martorii din dosar.

„În urma îndeplinirii necorespunzătoare a atribuţiilor de serviciu de către Mureşan Ioan, Muntean Alin şi Cean Nicolaie au obţinut atât pentru ei înşişi , cât şi pentru alte persoane interesate, foloase necuvenite, de ordin nepatrimonial. Aceste foloase au constat în retragerea avizului de poliţie judiciară pentru Berbeceanu Traian, denigrarea acestuia, înlăturarea sa din dosarele pe care le instrumenta la momentul punerii sub învinuire, asigurarea accesului la informaţiile pretins deţinute de acesta împotriva unor magistraţi şi ofiţeri de poliţie”, mai arată DNA.

Şeful DIICOT Alba Ioan Mureşan a fost audiat miercuri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce fostul şef al BCCO Alba Traian Berbeceanu l-a acuzat că i-a „fabricat” dosarul.

Ioan Mureşan, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alba, a ajuns la sediul DNA în jurul orei 10.00 şi a plecat la ora 12.30, nedorind să facă niciun fel de declaraţii.

Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În acelaşi dosar sunt cercetaţi soţii Titus Biriescu şi Ramona Biriescu, consideraţi liderii grupării infracţionale specializate în comerţ ilegal cu petrol, arestaţi de asemenea pe 24 octombrie 2013.

Potrivit procurorilor, soţii Titus Gabriel şi Anişoara Ramona Biriescu au „sponsorizat” BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reiese că cei doi soţi au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare şi alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Hunedoara, unde lucrează soţia comisarului.

Procurorii arătatu că Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informaţii despre investigaţiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunţat şi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

În prezent, Traian Berbeceanu lucrează pe o funcţie de execuţie în cadrul Departamentului de Logistică al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara.

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.