-2 C
București
duminică, februarie 5 2023
București -1.75°C
05 februarie 2023

Şeful mascaţilor: „România este ameninţată cu 25 de bombe anual”

- Advertisement -spot_img

Are una dintre cele mai periculoase meserii. Echipa pe care o conduce la centru, de „84 de cai putere”, se implică în cele mai de temut operaţiuni interne şi internaţionale care perturbă statul de drept şi pun în pericol însăşi viaţa. E tenace, zâmbeşte mult, iar atunci când vorbeşte o face cu un crez şi un respect faţă de tot ce înseamnă condiţie umană.

Cât este de greu să lucrezi în trupele speciale?

E şi greu e şi uşor, dar nu aş putea spune că au avantaje. Din punct de vedere material nu există niciun avantaj pentru că nu sunt diferenţieri între ei. Vin aici pentru că le place activitatea din SIAS. Consideră că sunt făcuţi pentru activitatea de intervenţie şi de aceea vin aici. Aşa cum unora le place să fie doctori tot aşa şi în Poliţie sunt oameni formaţi pe calificări. Unii sunt criminalişti foarte buni, unii preferă să stea în birou, unii sunt judiciarişti foarte buni şi le place să investigheze şi să culeagă informaţii, iar cei de aici sunt făcuţi să acţioneze. Le place mişcarea, sportul.

Cine este cel mai în vârstă în SIAS şi cum se descurcă?

Un comandant de detaşament în vârstă de 52 de ani care anual, atunci când sunt testele pe care orice angajat al SIAS le dă în fiecare an, le trece fără nicio problemă.

Ce dotări are SIAS?

Unitatea este cea mai bine dotată din Poliţia Română. Toată lumea are vestă şi cască antiglonţ, pistol, pistol mitralieră, revolver, suplimentar poate să ia puşcă de calibru 12 mm şi aruncător de grenade, puşti cu lunetă, dispozitive de desfăcut uşi, roboţi înarmaţi.

Cât costă un astfel de robot?

Cel pe care îl avem acum a costat 100.000 euro însă sunt şi mai scumpi de atât. Poate ajunge şi la 500.000 euro unul. Mai avem câţiva pentru serviciul pirotehnic. Cel pe care vrem să-l cumpărăm acum, care poate urca în autobuz, este ca cel pe care îl are SRI-ul în acest moment.

Câte ameninţări cu bomba sunt anual în România?

A fost la un moment dat nebunia cu liceele, dar acum s-au mai temperat de când cu 112 şi de când au crescut şansele de a fi localizaţi şi chiar amendaţi. Pe 2012 au fost în total 25 de ameninţări cu bomba la licee din judeţele Alba, Bihor, Braşov, Cluj, Bucureşti, Iaşi şi Timiş. În 2013 au fost 20 de ameninţări cu bomba.

Câţi oameni numără SIAS la nivel central?

Un efectiv de 84 de oameni din care 22 de ofiţeri şi 62 de agenţi.

Cum îi distribuiţi în misiunile specifice?

După calităţi în principal. Pentru că fiecare este priceput la ceva. Nu toţi pot să fie buni la toate.

Cât de pregătiţi sunt omologii din ţările vecine?

Sunt foarte bine pregătiţi exact ca şi ai noştri. HRT-ul de la FBI este structura corespondentă a SIAS în Poliţia de la noi.

Au fost accidente la SIAS?

Da. A existat un singur caz în istoria SIAS de 20 de ani de activitate. A murit la un exerciţiu căzând de la 15 m după ce i s-a rupt frânghia.

Care este cel mai scump glonţ pe care îl folosiţi? Dar cea mai scumpă armă?

Cel pentru puşca cu lunetă care costă 1,5 euro unul. O puşcă cu lunetă cumpărată în urmă cu 10 ani a costat în jur de 5000 euro. Acum cred că este ceva mai mult decât dublu. Pentru un lunetist se vede diferenţa de calibrare dintre o armă nouă şi una veche.

Se fac greşeli la SIAS?

Există şi greşeli fiindcă nu suntem oameni perfecţi. Dar nu sunt greşeli grave, sunt inerente meseriei, oamenii mai vin şi obosiţi la muncă, unii mai au şi probleme acasă, însă în general sunt foarte entuziaşti şi vor să aibă rezultate.

Care sunt 3 lucruri care vă plac, respectiv care nu vă plac la această meserie?

Îmi plac oamenii şi ţin foarte mult la ei, îmi place activitatea şi tot ceea ce fac este să le ofer cele mai bune condiţii de muncă. Şi nu aştept mulţumiri pentru asta. Aş vrea câteodată să mai plec şi eu în misiune ca luptător, dar am altele de rezolvat acum. Îmi place cum a progresat unitatea, este pe un trend ascendent, este foarte bine integrat în structura europeană Atlas. Nu îmi place în schimb că avem de-a face cu fel de fel de hârtii şi parcă se adună din ce în ce mai mult, nu avem o bază de pregătire şi facem eforturi să o realizăm. Am obţinut un teren de 22 de ha undeva în sud. Urmează să identificăm şi sursa de finanţare. Am luat recent 4 milioane de euro de la UE pentru dezvoltarea SIAS

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.