Primăria Capitalei a instalat în București 33 de infochioșcuri destinate turiștilor străini interesați de obiectivele turistice ale orașului, pentru care s-a angajat să plătească peste 6,2 milioane de lei, dar care nu sunt branșate la rețeaua de curent electric. Din acest motiv, aparatele sunt închise și se degradează pe zi ce trece, în condițiile în care în realitate acestea nu pot fi folosite, autoritățile fiind obligate deja să investească suplimentar inclusiv în lucrări de modernizare.
Străinii veniți în București nu au unde să se intereseze cu privire le obiectivele turistice pe care le pot vizita, în condiițiile în care, în capitala României nu există niciun serviciu specializat care să-i îndrume. Tocmai de aceea, Primăria Generală a instalat în oraș 33 de infochișcuri, adică niște aparate electronice pe care străinii să le poată folosi pentru a se orienta mai ușor în căutarea unor obiective turistice şi nu numai, motiv pentru care a fost semnat un contract costisitor, dar care, în mod halucinant şi tipic românesc, nu funcționează, acestea nefiind conectate nici până acum la rețeaua de curect electric.
Într-un răspuns oficial oferit de Primăria Generală la solicitarea AncheteSpeciale, reprezentanții instituției au recunoscut că „în momentul de față infochișcurile sunt în procedura de rebranșare”, în contextul în care „la sfârșitul lunii decembrie 2013 au fost obținute avizele necesare și urmează, în scurt timp, efectuarea procedurii și a lucrărilor”. Mai mult decât atât, nu numai că aceste aparate achiziţionate din bani publici stau degeaba, însă Primăria Generală a refuzat să ne pună la dispoziţie toate amănuntele legale ale acestei „afaceri marca Oprescu” şi ne anunță, în același răspuns că „se are în vedere și o modernizare a interfeței existente”. Ei bine, pentru achiziționarea acestor infochișcuri care nici măcar nu sunt băgate în priză, reprezentanții Primăriei s-au angajat să plătească furnizorului prețul de 6.298.792,49 lei fără TVA (aproximativ 1,4 mil euro – n.r), din care, până astăzi, au achitat 1.428.730,27 lei fară TVA (aproximativ 320.000 euro), urmând ca restul sumei să fie virată pe parcurs.„Prețul contractului este de 6.298.792,49 lei fără TVA (Notă: la data încheierii contractului TVA era 19%), din care au fost plătiți până astăzi numai 1.428.730,27 lei fără TVA. (22,7% din total contract)”, se mai arată ân răspunsul formulat de Primăria Generală.