-2 C
București
duminică, februarie 5 2023
București -2.10°C
05 februarie 2023

Spionaj în familie la conducerea Poliției Române

- Advertisement -spot_img

 

Chestorii de poliție Vasile Viorel și actualul șef al Poliției Române, un alt ofițer de rang înalt acuzat de plagiat, se complac într-o situație total atipică. Soția lui Vasile Viorel lucrează în Ministerul de Interne sub acoperire”, iar fiica lui Dumitru Pârvu, Daniela Pârvu este polițistă în I.G.P.R în directa sa subordonare, fiind șefă de birou la sirene, potrivit declarațiilor de avere depuse de Pârvu.

Fost șef al Poliției Capitalei și Adjunct al Poliției Române, chestorul de poliție Vasile Viorel, care a fost promovat în structura de vârf a IGPR în urmă cu trei ani de zile de actualul ministru de Interne, Petre Tobă, după masacrul de la Dorobanți, a omis să-și treacă în declarațiile de avere informații cheie. Așa cum prevede legea. Soția sa, Geta Viorel, angajată în Ministerul de Interne, potrivit declarațiilor sale de avere,  ba și-a încasat salariul de bugetar, ba nu, de-a lungul ultimilor șase ani de zile. Mai mult decât atât, pe site-ul Ministerului de Interne la secțiunea dedicată, declarațiile de avere și de interese ale soției sale nu se regăsesc de niciun fel. Și nici pe celelate site-uri ale instituțiilor din subordinea ministerului, așa cum ne-au indicat responsabilii departamentului de comunicare din minister și nici la avizierul M.A.I. În plus, din cele peste cinci milioane două sute de mii de declarații depuse de oficialitățile statului român, declarațiile de avere și de interese ale chestorului de poliție Vasile Viorel lipsesc de pe site-ul A.N.I. La fel și ale soției sale. În schimb, declarațiile de avere ale fostului său șef, Petre Tobă, există. Agenția Națională de Integritate nu a răspuns solicitării noastre de a ne comunica date cu privire la nedepunerea declarațiilor de avere și de interese și dacă va lua măsuri în acest caz. La rândul ei, Poliția Română nu a oferit niciun răspuns pentru a clarifica situația cu declarațiie de avere ale chestorului Vasile Viorel.

Declarațiile de avere ale angajaților „Doi și-un sfert”, considerate secrete de stat. Nu și ale celor din D.G.A

Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice prevede expres obligativitatea depunerii declarațiilor de avere și de interese a  funcționarului public din aparatul administrativ al statului român. Cu mici, dar foarte mici excepții. „Există structuri specializate care, dat fiind specificul atribuțiilor legale, prin actele normative sus-menționate se exceptează de la publicarea declarațiilor de avere și interese pentru personalul propriu”, ne informează Direcția Informare și Relații Publice din minister, a cărei echipă numără în prezent o armată de treizeci și cinci de oameni. Din cele douăzeci și patru de instituții pe care le are în subordine Ministerul Afacerilor Interne, doar una singură nu este obligată prin lege să își declare averea funcționarilor pe care-i plătește. Potrivit comisarului din M.A.I Gabriel Mitroiu, “nu a fost identificată o prevedere legală care să facă referire la exceptarea unei structuri din cadrul M.A.I. de la obligativitatea depunerii declaraţiilor de avere şi de interese. În ceea ce priveşte excepţiile de la publicare privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice dat fiind specificul atribuțiilor legale ce revin Departamentului de Informații și Protecție Internă, actele normative sus-menționate exceptează implicit de la publicare declarațiile de avere și declarațiile de interese ale personalului DIPI”. Cu alte cuvinte, polițiștii care își spionează proprii colegi din sistem nu se supun legilor în vigoare, în special a celor legate de transparență. Fapt care, potrivit M.A.I., nu se aplică și lucrătorilor din Direcția Generală Anticorupție.

Angajații pe bază de contract din M.A.I

Potrivit M.A.I., instituție care o ține la adăpost pe soția numărului doi din Poliția Română, Geta Vasile,  “în prezent, în cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne sunt încadrate aproximativ 7000 de persoane (cifră variind în funcție de dinamica de personal) care își desfășoară activitatea în baza unui contract individual de muncă”. “Este cu adevărat imposibil ca o angajată pe bază de contract din Ministerul Afacerilor Interne să câștige între 6000 și 7000 de ron pe lună, așadar un total de 68.400 și 70.000 ron anual , așa cum reiese din declarațiile de avere depuse de chestorul Vasile Viorel în anii 2009, respectiv 2012 și să nu aibă depuse declarațiile de avere. Cel mai probabil are o funcție mare în structura informativă”, ne-au declarat surse din interiorul M.A.I.

Actualul șef al Poliției Române are toată familia angajată în sistem

La comanda Poliției Române, după învestirea noului guvern Cioloș și a lui Petre Tobă la vârful Ministerului Afacerilor Interne, chestorul Dumitru Pârvu a refuzat și el un răspuns oficial în ceea ce privește amănunte din declarațiile sale de avere din ultimii ani. Conform declarațiilor de avere depuse de chestorul Dumitru Pârvu, fiica sa, ofițerul de poliție Pârvu Daniela ar lucra în I.G.P.R ocupând funcția de șef birou la sirene. Fapt confirmat și de Poliția Capitalei. Acest detaliu a fost neglijat de Pârvu Daniela în declarație sa de avere disponibilă pe site-ul A.N.I, a cărui câmp a rămas necompletat. Soția chestorului Dumitru Pârvu, Florentina Pârvu este agent de poliție la secția 4 de Poliție.

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.