21.3 C
București
vineri, septembrie 22 2023
București 24.10°C
22 septembrie 2023

Tentaculele lui Oprescu sugrumă zonele protejate ale Bucureştiului

- Advertisement -spot_img

Publicaţia AncheteSpeciale a reuşit să scoată la lumină un adevăr bine ascuns de autorităţile statului român. Gata pregătiţi să-şi înşele proprii concetăţeni în orice condiţii, funcţionarii acestor structuri, în frunte cu edilii şefi, sunt săriţi de organele de anchetă chiar în condiţiile încălcării flagrante a legilor. În preambului investigaţiei despre construcţiile ilegale din capitală, publicat de AncheteSpeciale în data de 12 februarie a.c., am subliniat că, în sectorul 1 al capitalei, în ultimii trei ani de zile, au fost ridicate ilegal, cu spijinul Primăriei Capitalei şi a Primăriei de sector, aproximativ 200 de clădiri care au primit autorizaţii de construire false.

Vă prezentăm unul dintre cele mai scandaloase exemple.

Într-o zonă protejată de Primăria Generală a capitalei în sectorul 1, aproape de Parcul Bazilescu din Bucureştii Noi, un proiect imobiliar plin de falsuri de la cap la coadă, executat de firma SC Cybernet SRL din capitală pentru Vasile Ţibichi, un individ care deţinea două corpuri de clădire, una din chirpici fără fundaţie şi o alta din bolţari, este scos de sub urmărire penală într-un dosar îngropat de viu după trei ani de zile de tergiversări, chiar de către procurorul care a dispus începerea urmăririi penale. Dorind să îşi ridice o locuinţă nouă în locul celor două „dărăpănături insalubre”, cum le descrie vecinul său de curte, fostul jurnalist Ioan Erhan, căruia proprietatea i-a fost grav încălcată, Vasile Ţibichi a început încă din anul 2009 demersuri pentru autorizarea lucrărilor de construire. Vecin cu cei doi, expertul cadastrist Iulian Voicu întocmeşte pentru facilitarea obţinerii autorizaţiei de construire a unui edificiu nou două documente false: planul de amplasament şi delimitare a imobilului şi un releveu. De fapt, în spatele conceperii acestor documente false se află alte aspecte interesante. La data emiterii autorizaţiei de construire obţinută în august 2010 de Ţibichi pe şestache, axată pe ideea consolidării, recompartimentării şi extinderii „construcţiei vechi”, cele două corpuri de clădire care-i aparţineau nici nu existau în realitate, fiind demolate intergal în luna iunie 2010. Fără nicio autorizaţie de demolare, cum impune legea. O altă dovadă a unui fals de proporţii îl reprezintă şi raportul de expertiză pentru consolidarea, extinderea şi supraetajarea clădirii aparent existente, întocmit de firma SC Bexproconsult SRL, unde sunt specificate, în mod vădit mincinos, următoarele chestiuni: „înainte de începerea lucrărilor, clădirea vecină se va fotografia, lucrările de execuţie la construcţia nouă, nu vor afecta negativ rezistenţa, stabilitatea şi integritatea construcţiilor existente din proprietăţile vecine şi nu le vor aduce prejudicii, atât în perioada de execuţie şi nici ulterior”. Firma SC Bexproconsult SRL deţinută de Bogdan Guleac a avut o cifră de afaceri pe anul 2012 de aproximativ 15.000 euro, iar pe anul precedent în jur de 12.000 euro. În timp ce Vasile Ţibichi îşi vedea liniştit de treabă înălţându-şi clădirea pe un regim de înălţime de P+2 faţă de unul de tip P+1 cât prevede planul urbanistic zonal (PUZ-ul), Prefectura Bucureşti, prin fostul prefect al capitalei Mihai Atănăsoaei ia atitudine şi-i deschide lui Oprescu „cutia cu surprize”. Îl acţionează în instanţă în sensul unei acţiuni pentru anularea actului administrativ eliberat de edilul şef al capitalei. Pentru prima dată în istoria ultimilor ani.

Procurorii şi dispariţia legilor. Uite falsul, nu e falsul

Urmărirea penală dispusă de procurorul Ionel Ionescu în luna a mai a anului 2012, a fost făcută după doi ani de zile de cercetări. Potrivit rechizitoriului procurorilor, falsurile din acest dosar curg pe bandă rulantă: fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi instigare la fals, neglijenţă în serviciu. Cu toate aceste, procurorul Ramona Mungiu din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sector 1, dispune, la finalul lui 2013, scoaterea de sub urmarire penală a celor învinuiţi motivându-şi rezoluţia astfel: „în urma administrării probatoriul administrat în cauză nu poate ajunge la convingerea fără dubiu cu privire la modalitatea de săvărşire a infracţiunilor reţinute în sarcina învinuiţilor”. „Este strigător la cer ce se întâmplă!” ne-a declarat jurnalistul Ioan Erhan, aflat într-o situaţie fără precedent şi în lipsă de apărare în faţa legilor şi a celor care se joacă cu ele.

Nicuşor Dan, preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul ne-a declarat: „După cum ştiti, în urma sesizărilor noastre, Comisia Europeană a inclus în raportul MCV mai multe cazuri în care autorităţile nu au respectat decizii judecătoreşti. Pentru următorul raport MCV o să extindem sesizarea şi asupra activităţii Parchetului. Pentru că este inadmisibil să ai 200 de clădiri ilegale într-un cartier, să ai jumătate din autorizaţiile de construire ilegale, şi nimeni să nu răspundă penal. Cazul din Ardealului este strigător la cer. Un expert minte în expertiză, sub semnatura şi ştampila lui, şi procurorul Ramona Mungiu spune că nu e clar că a săvârşit o ilegalitate. Când românii nu intră în spaţiul Schengen să fie conştienţi că este şi din cauza unor procurori ca Ramona Mungiu”.

 

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

4 COMENTARII

  1. Cu alte cuvinte, acest Dorel al procurorilor spune negru pe alb ca este mult prea incompetent pentru a dovedi ca au fost realizate niste banale falsuri. Un alt articol de aici descria cazul si „mafia” din spatele constructiilor – însa la nivelul asta de discurs, vorbim mai degraba de o adunatura de gainari. O organizatie mafioti presupune o oarecare sofisticare…

  2. Din pacate ” rechinii imobiliari” distrug cam toate zonele frumoase ale cartierelor vechi din Bucuresti. Sub aparenta dezvoltarii ne distrugem tot ceea ce in alte orase ale Europei se protejeaza. La noi insa este si mai rau, functionarii primariilor sunt usor de corupt si emit documente care incalca legislatia in domeniul urbanismului. Sa speram ca pana la urma reusiti sa- i opriti. Felicitari pentru articol.

  3. Dle jurnalist, va invit la adresa din strada Caineni 31, sector 1 ” Parcelarea Bazilescu”. Demolarea cladirii vechi fara autorizatie de desfiintare, cu toate acestea primeste autorizatie de constructie pentru o cladire cu demisol Parter + 2 Etaje. Aceasta Autorizatie emisa de PMB incalca prevederile PUG al MB pentru ca in zona POT este de maxim 1,3.
    Ce credeti a construit proprietarul? demisol + 3 etaje asa cum arata Inspectoratul de stat in Constructii. Culmea, cu toate acestea intabuleaza P+ 2E si pod. Adica cadastristul nu a vazut al treilea etaj. Proprietarul in varsta de 19 ani a alocat 800.000 lei pentru aceasta constructie. De unde credeti ca are banii?

    La indigo sunt alte 200 de cladiri in aceeasi zona. Cu aceleasi probleme 3 etaje in loc de 2, bani spalati in activitati imobiliare, spagi la Primarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.