Un scandal de proporții mocnește de mult timp în inima Bucureștiului și pare că nimeni nu face nimic. Terasa Baraka din Parcul Regele Mihai I (fostul Herăstrău) ocupă ilegal o suprafață mult mai mare decât cea prevăzută în contract, sub ochii autorităților, potrivit informațiilor oficiale transmise redacției noastre de Primăria Generală a capitalei. Prezentăm în exclusivitate o rețea complexă de interese și posibile complicități la nivel înalt, punând sub semnul întrebării întregul sistem de gestionare a spațiilor publice din Capitală. Dosarul penal deschis recent în acest caz ridică semne de întrebare cu privire la eficiența controlului exercitat de ALPAB. Cine sunt beneficiarii acestui jaf al spațiului public și cum a fost posibil ca această situație să persiste timp de 18 ani?
O anchetă recentă declanșată de autoritatea locală ca urmare a demersurilor publice făcute de publicația noastră, a scos la iveală nereguli grave în gestionarea spațiului public din Parcul Regele Mihai I (fostul parc Herăstrău) din București. SC CREATEC SERVICES SRL, firma care operează terasa Baraka și zona de skatepark, este acuzată de ocuparea ilegală a unei suprafețe mult mai mari decât cea prevăzută în contractul de asociere cu Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB).
Conform contractului de asociere semnat pe o perioadă de treizeci de ani, intrat în vigoare în urmă cu optsprezece ani de zile, compania SC CREATEC SERVICES SRL are dreptul să exploateze o suprafață de doar 180 mp pentru activități de skate și 30 mp pentru construcția terasei. Cu toate acestea, verificările efectuate de ALPAB în primăvara acestui an, au relevat că firma ocupa o suprafață semnificativ mai mare decât cea stipulată în contract. În urma acestor constatări, ALPAB a luat măsuri imediate: a sesizat instituțiile abilitate ale statului român prin formularea unei plângeri penale, fără a dispune însă pe cale administrativă desființarea construcțiilor executate ilegal pe terenul aparținând domeniului public al Municipiului București.
„ALPAB a verificat în teren operatorul economic în data de 11 aprilie 2024, conform procedurilor operaționale proprii. În urma controlului s-a constat faptul ca CREATEC SERVICES SRL ocupa o suprafață mai mare decât cea prevăzută în contractul de asociere. Urmare a celor constatate, s-a procedat la sesizarea de către ALPAB a instituțiilor abilitate, inclusiv prin formularea unei sesizări penale. La momentul actual se află în derulare o anchetă penală. De asemenea s-a dispus desființarea construcțiilor executate ilegal pe terenul aparținând domeniului public al Municipiului București, iar în caz de neconformare de către societatea comercială, acestea urmează a fi efectuată pe cale administrativă” ne-au transmis oficialii primăriei lui Nicușor Dan.
În prezent, cazul face obiectul unui dosar penal înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului, cercetările în acest dosar fiind în curs de desfășurare la Secția 2 Poliție. „Ca urmare a sesizării transmisă de Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, cu privire la executarea de către SC Createc Services SRL de lucrări de construire fără autorizație de construire în parcul Regele Mihai I, sector 1, a fost constituit dosarul penal care a fost transmis către Secția 2 Poliție în vederea efectuării de cercetări” ne-a transmis Daniel Rășică, șeful Poliției Locale a Municipiului București. Potrivit contractului de asociere, SC CREATEC SERVICES SRL ar trebui să plătească ALPAB suma de 3600 euro/an pentru folosința spațiului, plus 10% din profitul asocierii aferent unui an fiscal.
Situația a stârnit indignare în rândul cetățenilor și a ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care autoritățile gestionează spațiile publice din București. Cazul terasei Baraka evidențiază necesitatea unei supravegheri mai atente a modului în care sunt respectate contractele de asociere și utilizarea domeniului public. Această situație pune sub semnul întrebării eficiența controlului exercitat de ALPAB și ridică semne de întrebare cu privire la posibila complicitate a unor funcționari publici din Primăria Generală a capitalei în permiterea acestor abuzuri.
Cine operează firma din parcul Herăstrău care se declară curată ca lacrima?
Potrivit portalului termene.ro, compania care deține terasa Baraka din parcul Herăstrău, SC Createc Services SRL este deținută în proporții egale de soții Andreea Spanțoveanu Blaj în vârstă de 36 de ani și de soțul acesteia, Mihail Spanțoveanu cu 20 de ani mai în vârstă, dimpreună cu care apare al 3-lea asociat, Gheorghe Spanțoveanu, de 65 de ani, cu 50% din cota de pierderi și de beneficii a firmei.
În calitate de administrator al firmei care operează afacerea de tip bar restaurant din parcul Herăstrău, plus spațiul de joacă destinat skate-ului, Mihail Spanțoveanu apare ca fiind asociat în alte cinci companii care derulează afaceri în România, acesta înregistrând pe numele său o cifră de afaceri în ultimii 5 ani de zile de peste 4,1 mil de euro, potrivit aceluiași portal. Deși are ca obiect principal de activitate domeniul construcții, compania administrată de asociatul Mihai Spanțoveanu împreună cu soția și cu tatăl acestuia a înregistrat o cifră de afaceri pe anul trecut de peste 680 mii euro, cu treisprezece angajați și douăzecișișase de ani vechime adăugați în portofoliu. „Este mai mult în acte pentru că nu este așa. Eu acolo am un skatepark și un punct comercial. Ați venit să vedeți să vă interesați să vedeți despre ce este vorba? Este un non sens, dacă niște oameni mai bine intenționați și mai rău voitori v-au informat așa, dar asta-i viața. De unde aveți dumneavoastră informațiile astea? Pe mine nu m-a informat nimeni. Cred că puteți să căutați pe partea cealaltă a lacului, ca să aflați niște chestii mai serioase decât să veniți aici. Puteți să veniți la mine să mă felicitați pentru tot ce am făcut acolo și pentru comunitatea asta de 25 de ani de zile. Să vedeți că este o chestie unică în Europa. Să ai un spațiu pus la dispoziție la liber, pentru tineri și să fie întreținut, cum nu sunt întreținute alte skateparcuri, din banii mei. Cred că în felul ăsta puteți să dezvoltați un subiect interesant .Am autorizație de construire din 1998” au fost spusele lui Mihail Spanțoveanu atunci când l-am căutat telefonic pentru a-i solicita un punct de vedere cu privire la situația din „propria grădină”.
Andreea Spanțoveanu Blaj, asociată cu 25% din cota de beneficii și pierderi a SC Createc Services SRL, compania care operează în parcul Herăstrău, mai apare ca fiin asociată într-o altă companie, potrivit termene.ro, SC Sokezama Unicate Manufactures SRL, cu o cifră de afaceri pe anul trecut mult mai mică, de aproximativ 35 mii euro. Pe profilurile lor de social media aproape că nu găsești o poză în care cei doi soți să apară în fotografie împreună, așa cum o fac mereu în business.