Tragedia care a ucis în masă un million de oameni

Data:

La 28 de ani de când a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din istoria omenirii, Ucraina este la un pas de a fi ţinta unui nou dezastru, mulţi specialişti anunţând ca posibilă declanşarea unui Al Treilea Război Mondial.

Astăzi se împlinesc 28 de ani de la cel mai răsunător eveniment nuclear din istoria omenirii, accidentul de la Cernobâl, din Ucraina, eveniment care a îngrozit întreaga planetă în data de 26 aprilie 1986, când o defecțiune la unul dintre reactoare a provocat o explozie, urmată de contaminarea radioactivă a zonei.

Un milion de oameni au murit în urma accidentului nuclear, conform celei mai ample și recente analize realizate de Academia de Științe din New York. 3,5 milioane de persoane, dintre care 1,3 milioane de copii, au fost iradiate, conform datelor Ambasadei Ucrainei la Paris. Aproximativ 170.000 de ucrainieni au fost evacuați în urma accidentului, iar 89,85% dintre aceștia s-au îmbolnăvit. Mai mult decât atât, la 28 de ani de la accident, 84,7% dintre oamenii care trăiesc în zonele contaminate sunt grav bolnavi.

În acest timp, autorităţile ucrainiene lucrează la un nou monument funerar asamblat la 250 de metri de reactorul care a explodat în urmă cu 27 de ani. Pentru a împiedica alte scurgeri de radiaţii, oamenii de ştiinţă ucraineni au construit un înveliş deasupra reactorului, a cărui valabilitate se  întinde până în 2016. Construirea unui nou înveliş ar costa circa 1,6 miliarde de euro (2,1 miliarde de dolari), însă Ucraina mai are nevoie de 740 de milioane de euro (980 de milioane de dolari), fonduri pentru strângerea cărora a cerut ajutorul comunităţii internaţionale, care a donat 550 de milioane de dolari pe 19 aprilie, în cadrul unei conferinţe a donatorilor de la Kiev.

Greu încercat în ultima perioada în conflictul armat cu Rusia, guvernul ucrainean şi-a propus, de mai mult timp, readucerea la viaţă a zonelor contaminate de accidentul de la Cernobâl, iar cercetătorii ucraineni propun o platformă experimentală în această regiune, unde să se studieze efectele radiaţiei şi a diferitelor elemente radioactive asupra mediului. Un grup de cerecetători au în vedere construirea unui complex de distrugere a deşeurilor radioactive în zonă, pe când fermierii se oferă să cultive plante industriale, în special rapiţă, în apropierea zonei de excluziune. Statisticile oficiale arată că între 7.000 şi 10.000 de turişti vizitează oraşul părăsit, în fiecare an.

O călătorie către „Zonă de Alienare” cum mai este denumită vechea aşezare, care durează o zi, costă în jur de 130 de dolari. Turiştilor le este oferită şansa de a vedea centrala nucleară şi de a se bucura de peisajul sălbatic. Încetarea despăduririi şi a păscutului animalelor domestice a permis prosperarea florei şi faunei sălbatice. Cernobâl a devenit o rezervaţie naturală, cu urşi, râşi şi cerbi. „Fiecare dintre noi trebuie să-şi amintească de primii eroi, de pompierii care şi-au pierdut viaţa în flăcările reactorului distrus şi de toţi cei care şi-au dat viaţa pentru a proteja lumea de radiaţiile ucigaşe. Cred că această dată tragică va rămâne pentru totdeauna o zi de rememorare, dragoste, compasiune şi unitate naţională”, a spus preşedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, cu ocazia comemorării a 28 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Distribuie:

Populare

Mai multe articole
similare

Hubul de afaceri al Clanului Ponta – Daciana Sârbu

În spatele firmelor cu miros de patiserie și dulciuri...

„Concurs transparent” la comanda chestorului Despescu

În curând, mai precis vineri, 25 aprilie, conducerea MAI/IGPR...

„Bomba” adusă de SRI în parcul Kiseleff

Un festival cu iz de tradiție, organizat în inima...

Primarul milionar care a jefuit Oneștiul

Laurențiu Neghină, fost primar al municipiului Onești, este astăzi...