19.3 C
București
miercuri, septembrie 27 2023
București 20.32°C
27 septembrie 2023

Traian Băsescu, amendat de CNCD după ce a declarat că romii nomazi ”trăiesc din ce fură”

- Advertisement -spot_img

Traian-Basescu2Președintele Traian Băsescu a fost amendat, luni, de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru o declarație făcută în 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi care ”trăiesc din ce fură”.

CNCD a hotărât în ședința de luni a Colegiului director, cu șase voturi ”pentru” și două ”împotrivă” să îl amendeze pe Traian Băsescu cu 600 de lei pentru că ”preşedintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare”.

Traian Băsescu a declarat, în 3 noiembrie 2010, că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc şi că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural, recunoscând că mulţi dintre aceştia, „în mod tradiţional, trăiesc din ce fură”.

„Chiar dacă au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuală blocare a accesului României în spaţiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, tratăm aceste afirmaţii doar ca pe afirmaţii care nu respectă chiar Tratatul de aderare între UE şi România”, a declarat Traian Băsescu, la Ljubljana, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor sloveni.

De asemenea, Traian băsescu a subliniat că una dintre probleme integrării romilor nomazi este asigurarea educaţiei pentru copii, dar şi faptul că mulţi dintre aceştia „trăiesc din ce fură”.

„Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi – foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi, şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei”, a adăugat şeful statului român.

De asemenea, președintele a mai spus la Ljubljiana că şi preşedintele sloven, Danilo Turk, consideră că problema romilor este a Uniunii Europene.

„Vreau să precizez aici foarte clar că România nu se derobează de responsabilităţile pe care le are ca stat de origine al minorităţii rome. În acelaşi timp, este evident că România nu poate îngrădi cetăţenilor ei dreptul de a circula liber pe teritoriul Uniunii Europene, ceea ce face ca problema romilor să fie nu numai o problemă a României, ca ţară de origine, ci şi o problemă a statelor pe care cetăţeni europeni, chiar dacă sunt minoritari romi, se aşază”, a conchis președintele.

Traian Băsescu a fost reclamat la CNCD de asociația Romani Criss, pentru afirmațiile făcute la Ljubljana, în 3 noiembrie 2010, privind romii nomazi. Petiția a fost initial soluționată prin admiterea excepției de necompetență teritorială a CNCD, având în vedere faptul că afirmaţiile au fost făcute în Slovenia, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat această hotărâre, în 21 ianuarie 2014, obligând CNCD să se pronunţe pe fond.

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.