Traian Băsescu a girat japca din cimitirul Sfânta Vineri

3
3105

Jecmăneala este un lucru bine cunoscut la români. În cimitirul Sfânta Vineri din capitală cel mai important spațiu comercial cu vedere la stradă, un adevărat spațiu de patrimoniu a fost vândut unor cetățeni dubioși din comuna Sfințești, județul Teleorman pe un preț de nimic chiar în mandatul fostului primar general al capitalei, Traian Băsescu, în 2002. O altă firmă prezentă în cimitir, plătește lunar chirie către Primăria Generală a municipiului București și este obligată să respecte legea an de an printr-un contract de cesiune.

 

Cimitirul Sfânta Vineri de pe Calea Griviței este un loc de veci celebru. Pe aleile interioare găsești criptele sau gropile unde zac înmormântate rămășițele unor mari figuri ale vieții cultural artistice românești. Printre ultimii aduși aici la odihna veșnică se numără actorul Iurie Darie, interpreta Mălina Olinescu și academicianul Dan Hăulică. Dacă pățești un necaz în familie și îți îndrepți atenția spre Cimititrul Sfânta Vineri din București e imposibil să nu observi din zare și sala de partastase a locului. Indiferent de profesie și de locul pe care-l ocupi în societate, cazi, orice-ai face, pe mâna lui nea Nelu. Alias Nelu Boboc. Așezat foarte strategic, chiar lăngă intrarea principală din ținutul morților. Potrivit celor care-l cunosc și au de-a face cu el, nea Nelu este o figură legendară în cimitirul Sfânta Vineri, extrem de dubioasă și un caracter urât. Un individ ale cărui interese bine mascate sunt arhicunoscute administrației centrale. În speță Direcția Sanitar Veterinară pentru Siguranța Alimentelor București, Primăria Capitalei, dar și Administrația Cimitirelor. Nea Nelu pare binevoitor la prima vedere, dar e în stare să te urmărească până ce-ți dispare urma. Să vadă el că nu ajungi la concurență, acolo unde o familie încearcă să traiască liniștit de mai bine de treizeci de ani de pe urma câtorva înmormântări. Nea Nelu însă le vorbește mereu urât. Motivul? Concurenții îi pare că lucrează cinstit, fără fapte din zona penală, de aceea și trag oamenii la ei la necaz. În plus, aceștia își îndrumă clienții către restaurantele din zonă, care oferă mese organizate la un preț cât se poate de decent și au toate autorizațiile necesare.

Un personaj dubios uns cu toate alifiile

După o scurtă conversație cu șefa cimitirului Sfânta Vineri din Calea Griviței, în care afli că ai de achitat o taxă de până la 800 de lei ajungi, vrând nevrând, pe mâna lui nea Nelu. Teleormăneanul împreună cu alți complici și-a construit o Sală de Parastase direct cu vedere la stradă, întocmai ca magazinul de servicii funerare pe care-l deține în incinta cimitirului. Individul jonglează în drept cu două firme diferite a căror cifră de afaceri pe ultimii ani nu apare ca fiind înregistrate la Ministerul de Finanțe. În plus, când vine vorba de firma SC Garant Flory SRL care apare pe  bannerul sălii de parastase, firmă care mai are un punct de lucru chiar în incinta Spitalului Colentina îți spune foarte franc că firma “a fost odată, demult, acum nu mai este!”. Firma este activă și are ca obiect de activitate construcțiile din cimitir. Nicoleta Cioabă de la Ministerul Finanțelor a declarat pentru AncheteSpeciale: “este evident că este ilegal faptul că situația financiară a acestor firme nu a fost declarată la minister. Sunt pasibili cel puțin de amendă! ”Nea Nelu te invită pe loc să vezi sala de mese prin interiorul magazinului, acolo unde o cucoană versată e gata oricând să-ți spună că meniul de parastas costă între 65 și 70 de ron/persoană, în funcție de când se-ntâmplă nenorocirea în familie. Dacă-I post sau nu. Sala are o capacitate de cel puțin 50 de persoane și deține, potrivit lui Nelu, toate avizele sanitar veterinare. Vizate la zi. De altfel, pe pliantul pe care ți-l pune la dispoziție nea Nelu la plecare scrie negru pe alb: ”magazin 1 Calea Griviței nr.202 la intrarea în cimitirul Sf. Vineri; cu sala de parastase (numai în această locație se desfășoară parastasele)”. Pe scări, către încăperea cu coșciuge, afli că intrarea la sala de partastase se face, de fapt, prin strada mare iar la etaj nea Nelu ți se laudă că-I bucătar, că el gătește tot. “A, n-a murit? Pai și dumneavoastră știți de pe acum când moare?” auzi dintr-o dată cum sare ca arsă doamna cu meniul. “Doamna”, cum îi spune nea Nelu, este în realitate Floarea Boboc, administrator în ambele firme împreună cu bucureșteanul Ghiță Marian Dumitru. Acesta din urmă ne-a invitat să-I scriem pe adresa recesiuscat@yahoo.com pentru a răspunde solicitării legată de situațiile financiare ale firmelor sale pe ultimii ani. “Mâncarea e bună, nu-I problemă”, ține să puncteze doamna. Aveți loc de veci aici? Ce aveți, groapă sau criptă? Asta-I urgent! Mai bine faceți criptă la două nivele că rămâne la familie”.

Organele statului, în cârdâșie cu afaceriștii Boboc

Mai mult decât interesant este faptul că locația în care își desfășoară activitatea firma SC Garant Flory SRL care patroneză Sala de Parastase din cimitirul Sfânta Vineri și firma de servicii funerare SC Garant Boboc SRL au cumparat de la Primăria Generală în subordinea căreia se află Administrația Cimitirelor, prin Floarea Boboc, întreg spațiul pe care-l administrează în cimitir, deși acesta este considerat patrimoniu și nu poate fi vândut, conform legii. Marina Șimon de la departamentul adminstrativ al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor ne-a declarat: “Nouă ni s-au adus niște acte care ni s-au băgat pe gât, respectiv contractul de vânzare cumpărare între Primăria Generală și SC Garant Flory SRL a doamnei Boboc. Din păcate nu cunosc amănunte, însă așa ceva nu trebuia să se întâmple. A fost un întreg scandal aici. Vânzarea a avut loc în anul 2002, deci în urmă cu doisprezece ani”. “Prețul a fost unul de nimic”, spun sursele noastre. Mai mult decât atât, potrivit unor surse din interiorul cimitirului și a unor clienți deja păcăliți de administratorii sălii de parastase, bucătarul nea Boboc ar găti într-o casă de pe lângă cimitir, mâncarea gătită fiind adusă de acesta cu o oră sau două înainte de sosirea invitaților la masa oferită în cinstea mortului. “Mai mereu trec pe aici oamenii legii și își primesc drepturile”, susțin cu tărie sursele noastre. Potrivit legilor în vigoare, societatea care oferă mese calde de tip catering trebuie să dețină obligatoriu avizul Direcției Sanitar Veterinare, autorizații care, în acest caz lipsesc. Nici DSVSA București și nici Primăria Generală nu au formulat un răspuns la solicitarea publicației AncheteSpeciale. Contactată telefonic, Floarea Boboc ne-a declarat: “se gătește direct aici, nu avem catering. Ne spuneți cu două ore înainte și este totul gata. Veniți aici, nu vă pot spune meniul prin telefon”.

3 COMENTARII

  1. toata suflarea care exista in acest cimitir se ocupa cu furtul si hotia ;
    cand mergi la administratora ti se face factura dar pe care nu o vezi dacat atunci cand mergi sa o platesi la casierie; esti indrumat sa vorbesti cu seful groparilor care te fura pe fata ,bineinteles o parte din furtisag merge la conducere si la restul mafiei ;daca reclami ceva ti se spune ca mai marii nu stiu nimic din ce se intampla si ca se vor lua masuri;desi platim taxe suficient de mari anuale ti se cere spaga pentru orice fel de lucrari inclusiv pentru cele achitate cu factura in caz de deces;pana cand vom mai tolera aceste abuzuri ?trebuie facut ceva o data si o data pentru ca altfel moartea celor dragi va fi si mai dureroasa si mai chinuitoare;fie ca suferinta si durerea celor care pierd pe cineva sa loveasca in acesti oameni fara suflet si constiinta iar viata sa-i pedepseasca atunci cand se vor astepta mai putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.