Metrorex, singura companie cu capital autohton care operează metroul bucureștean și-a vândut în ultimii șapte ani de zile, la fier vechi, toate garniturile de tren scoase din uz la un preț unitar de 1,4 ron/kilogram fără a ține deloc cont de materialul din care au fost construite – cupru, fontă, aluminiu, argint, oțel superior, etc. “Vechea armată” din dotarea Metrorex formată din 296 de vagoane cântărea per total aproximativ 11 tone și a fost vândută în stare nedezmembrată de conducerea companiei la un preț a cărei tranzacție a fost de 3,7 mil euro (calculat la un preț mediu de 3,9 ron/euro) în condițiile în care compania ar fi putut obține un preț covârșitor mai mare dacă ar fi vândut “marfa” pe categorii de fier vechi.
Ca o curiozitate, în țară toate centrele de colectare a feroaselor și neferoaselor cumpără un kilogram de fier vechi la prețul de 0,70 bani/kg fier, 1200 ron/kg de argint, 3,5 ron/kg de oțel, 4 ron/kg de aluminiu, 11 ron/kg alamă și bronz și 19 ron/kg de cupru. Cu un arsenal care în prezent numără 163 de trenuri dintre care majoritatea sunt rame electrice de metrou tip BM1, Metrorex a vândut în ultimii șapte ani de zile tot ce a avut în materie de casat, mai exact un număr de o sută patruzeci și opt de rame electrice de metrou astfel: opt loturi de trenuri câte treizeci de bucăți în anii 2007 și 2012 cele mai puține fiind vândute în 2008, respectiv opt loturi de tren. Potrivit Directorului General al Metrorex, Aurel Radu, “o ramă electrică de metrou (REM) tip BM1 este compusă din 2 (două) vagoane cuplate în permanenţă. Un tren de metrou tip BM1 este alcătuit din una, două sau trei REM, în funcţie de condiţiile de circulaţie”.Licitația deschisă organizată în toți acești ani de Bursa Română de Mărfuri pentru Metrorex prin care acestea au fost vândute mai multor firme scoate la iveală câteva detalii interesante. În anul 2006 au fost vândute douăzeci și sase bucăți de REM ceea înseamnă aproximativ 15.805 euro/buc pe când în 2009 cele opt bucăți de tip REM au fost oferite pentru 48.200 euro/buc. Ceea ce este și mai interesant e faptul că, în fiecare an, firmele care au fost declarate căștigătare la licitația organizată au avut o cifră de afaceri uriașă. De pildă, firma S.C. IULICRIS RECYCLING S.R.L, ultima participantă la licitație, înființată în anul 2012 în comuna Brăniștea județul Galați are o cifră de afaceri de aproximativ 4 mil euro la un an de zile de la înființare, respectiv pe anul 2013. Contactat telefonic, Costel Răileanu unul din cei doi proprietari care deține 60% din firmă ne-a declarat: “Vorbesc toată ziua la telefon, frate, nu am timp de asta!”. S.C. BURSA RECYCLING S.R.L. şi S.C. IULICRIS RECYCLING S.R.L. au un contract în derulare cu Metrorex în valoare totală 1.931.045,38 lei. Prima dintre acestea, SC Bursa Recycling SRL a fost înființată în urmă cu un an în județul Giurgiu iar asocierea dintre firme “a fost facută tocmai pentru a îndeplini caietul de sarcini” potrivit băiatului Cristinei Brebeanu, asociat unic în firmă.
Ion Rădoi, lider sindical Metrorex a declarat pentru publicația AncheteSpeciale: „nu știu dacă este afacerea unora sau altora, dar țarișoara asta pierde de două ori.Tot Alstom le vinde, la un preț incredibil, tot Alstom le cumpără”.