Cei patru judecători de la Tribunalul Bucureşti reţinuţi, în noaptea de luni spre marţi, după ce Secţia pentru judecători a CSM a dat aviz pentru măsuri preventive în cazul lor au fost arestați pentru 29 de zile de magistrații Curții de Apel București. Magistrații Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan sunt acuzaţi că au cerut şi primit bani şi bunuri în schimbul unor servicii legate de anumite dosare de insolvenţă. Potrivit DNA, dosarul judecătorilor a fost deschis în urma mai multor denunţuri, unul dintre acestea fiind formulat de un lichidator judiciar. În această cauză, spun anchetatorii, au fost infiltraţi cinci investigatori sub acoperi re şi au fost făcute numeroase înregistrări ambientale ce dovedesc acuzaţiile aduse celor patru magistrați. ei sunt acuzați că au cerut şi primit atât sume de bani (cuprinse între 10.000 şi 15.000 de lei pe lună), cât şi bunuri, de la carne şi făină la cherestea şi obiecte vestimentare. Banii şi bunurile erau cerute şi primite de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari şi administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată.
Potrivit rechizitoriuluui, judecătorii Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Ciprian Sorin Viziru şi Mircea Moldovan, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit bani sau bunuri în scopul: de a îndeplini/a nu îndeplini sau a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor; modalităţii de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari; desemnării preferenţiale a unor administratori judiciari; atribuirii preferenţiale a unor dosare de insolvenţă; exercitării influenţa pe lângă magistraţii judecători, de la diverse instanţe din Bucureşti sau din ţară, utilizând informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător.
De asemenea, probatoriul administrat a relevat în cazul judecătorului sindic Moldovan Mircea faptul că, pretinderea s-a manifestat atât prin solicitarea adresată martorului denunțător, de angajare a unei nepoate la societatea sa de insolvență dar și prin declararea nereală a insolvenței, în cazul a două societăţi comerciale.
Acelaşi judecător a lăsat să se creadă că în schimbul unor beneficii materiale poate realiza intervenția într-un dosar penal, pentru punerea în libertate a unui condamnat.
Probele administrate în acest dosar, până în acest moment al urmăririi penale, au relevat faptul că inculpații au primit sume de bani și bunuri, după cum urmează:
Moldovan Mircea:
– sume de bani (3.000 – 4.000 lei) direct, prin Western Union (8000 lei ) sau direct pe cardul de salariu;
– produse alimentare (peşte, carne de vită/miel);
– cherestea şi aproximativ 90 de metri pătraţi de lambriuri, în valoarea totală de 6.652 lei;
– TV color.
Elena Rovența (infracțiunea de luare de mită)
– suma de 10.000 lei reprezentând,,rata de vacanţă”;
– obiecte vestimentare achitate de un practician în insolvenţă, pentru soţia judecătorului
Ion Stanciu, luare de mită în formă continuată (două acte materiale),
– suma de 10.000 lei, ce a fost remisă prin mascarea plicului într-o revistă.
– o parte din suma de 174.000 euro, reprezentând onorariul unui practician în insolvenţă;
Sorin Ciprian Viziru, luare de mită
– suma de 10.000 lei;
– o sacoşă cu produse (în vederea soluţionării în favoarea unui practician în insolvenţă a unor dosare de insolvenţă).
Nepoată de magistrat să fii
Unul din cei patru judecători arestați în dosarul falimentelor, fugarul a făcut promisiuni certe unui lichidator judiciar, în schimbul angajării nepoatei sale la firma sa insolvenţă. La angajarea rudei magistratului, lichidatorul a constatat că aceasta nu ştie nimic despre domeniu, dar vrea 3.000 de lei pe lună, primind, în final, doar 1.500. Potrivit procurorilor DNA, în septembrie 2013, după terminarea vacanţei judecătoreşti, lichidatorul judiciar Elena Cristina Cândea a mers la biroul lui Moldovan pentru a discuta cu acesta despre unul dintre dosarele de insolvenţă care îi fusese repartizat. Cu această ocazie, susţin anchetatorii, judecătorul a întrebat-o dacă nu are nevoie la firmă de „o fată” care să o ajute, care are studii juridice şi care ştie să întocmească acte specifice insolvenţei, cum ar fi rapoartele de procedură. Pentru că anterior, la cererea aceluiaşi judecător, Cândea a fost de acord să fie ajutată la serviciu de o altă persoană – Cristina Simion, zisă Crina -, de ale cărei servicii nu a fost mulţumită, a ezitat să dea un răspuns şi a stabilit cu magistratul, la iniţiativa lui, să mai discute despre subiect în zilele următoare. La doar câteva zile, Cândea a revenit la biroul judecătorului Moldovan, ocazie cu care acesta i-a cerut din nou să-i găsească un loc de muncă în biroul său persoanei despre care au vorbit şi despre care a aflat că se numeşte Anca Mihaela Costache şi că este nepoata magistratului, mai spun procurorii DNA. Lichidatorul judiciar l-a rugat pe judecător să se asigure că cea pe care o recomandă într-adevăr cunoaşte munca în materie de insolvenţă, subliniind că are nevoie de o persoană calificată, motiv pentru care au amânat luarea unei decizii pentru întrevederile următoare.
După prezentarea importanţei dosarelor pe care le-a avut sau le are repartizate spre judecată, Mircea Moldovan a subliniat că vor veni şi altele şi i-a spus Elenei Cândea că „va fi bine” dacă o va angaja pe Mihaela Costache, deoarece o va numi în cauzele „bune” cu care va fi investit. Având în vedere faptul că denunţătoarea era la începutul activităţii întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată Legal Recovery şi avea nevoie de să-şi facă firma cunoscută şi, totodată, să-şi asigure veniturile necesare, ea a acceptat să-i dea un loc de muncă nepoatei magistratului, pentru a fi desemnată în dosare „bune” de insolvenţă. Cândea s-a întâlnit la sediul firmei sale cu nepoata lui Moldovan, care „i-a comunicat denunţătoarei pretenţiile sale constând în încheierea unui contract de muncă şi un salariu de 3.000 lei lunar”, se menţionează în motivarea de arestare a celor trei judecători de la Tribunalul București.