-3.2 C
București
miercuri, februarie 8 2023
București -0.23°C
08 februarie 2023

„Un câine de poliţie face cât zece poliţişti”

- Advertisement -spot_img

Câinii Poliţiei Capitalei execută misiuni dintre cele mai diverse. De la căutat urme ale infractorilor şi depistat stupefiante sau cadavre şi până la salvat de vieţi omeneşti. De sub dărâmături sau din nămeţi. Comisarul Adrian Apostol, şeful Serviciului Canin din Poliţia Capitalei, este al doilea ofiţer din totalul conductorilor de câini şi este atât de pasionat de ceea ce face, încât programul său zilnic de lucru începe mai devreme cu o oră. Până şi în weekend este la birou unde asigură permanenţa pentru eventuale misiuni.  

În 15 noiembrie 2006 s-a înfiinţat unitatea chinologică din Poliţia Capitalei din afara Bucureştiului. Înainte de 2006 toţi câinii de patrulare erau la secţiile de poliţie. Marea majoritate a infracţiunilor o reprezintă furturile, de obicei de la casele pe pământ. Câinii se împart în mai multe categorii, şi anume: câini de urmă (folosiţi pentru cercetări la faţa locului, eficienţi în proporţie de 80%, celelalte procente însemnând greşeli ale poliţistului, victimei samd), de cadavre (pe care câinele îl poate descoperi până la 3 m adâncime), de stupefiante, de tutun, salvatorii, de patrulare intervenţie şi o specializare foarte rară de câine folosită pentru identificare odorologică (mai precis identificare miros, care poate fi conservat până la 15 ani). La câini este exact ca la oameni, există 4 tipuri de caractere. În funcţie de caracterul câinelui se manifestă şi câine ca atare. Singura problemă este că animalul nu se poate exprima, vocabularul său fiind foarte redus: lătratul şi mişcarea corpului. Câinii din dotarea Poliţiei Capitalei, de mai multe rase, sunt preluaţi de la vârsta de 3 luni. Preponderent se foloseşte ciobânescul german, dar se folosesc şi rotvaileri, ciobăneşti malinois, labradori însă cea mai importantă este aptitudinea câinelui. Dresajul unui câine înseamnă crearea unor reflexe condiţionate, iar Poliţia fără serviciul canin ar fi copleşită.

Omul nu a descoperit până în prezent niciun aparat de mirosit şi niciunul de detectat droguri. „Câinele este singura fiinţă care îţi oferă dragostea lui fără să îţi ceară nimic în schimb. Omul te iubeşte cu un interes” ţine să o spună comisarul Adrian Apostol, şeful Serviciului  canin din cadrul DGPMB. În anul 2000 Poliţia nu avea câini specializaţi pe droguri, tutun s.a.m.d. Aceste specializări au început în 2006. În prezent s-a ajuns la 41 de câini la Serviciul canin din Poliţia Capitalei care numărăr şi 39 de conductori de câini dintre care o singură fată iubitoare de animale, însă numărul câinilor nu este niciodată bătut în cuie. Tot ce înseamnă zona de sud a României cade în competenţa acestui serviciu fiindcă la Inspectoratele de Poliţie din judeţe există doar 2 tipuri de câini, de urme şi de patrulare. În funcţie de nevoi se face o analiză pe ce specializări de câini ar fi cea mai mare nevoie. „Toţi câinii pot fi răi, nu există câine agresiv şi nici câine periculos. Există stăpân idiot. În funcţie de cum îţi creşti câinele aşa îl ai. Câinele este ca un copil. Aşa cum îl educi, aşa îl ai. Câinii sunt agresivi doar la comandă” precizează Apostol. Un câine de poliţie se poate califica pentru activitatea de zi cu zi în aproximativ 2 ani de zile. Foarte rar se întâmplă ca un câine să clacheze la finalul pregătirilor de la Institutul chinologic al MAI din Sibiu, pe când cei care sunt scoşi din uz ar trebui eutanasiaţi, după cum spune legea, fiindcă deţin informaţii clasificate, însă în proporţie de 99% sunt luaţi acasă de foştii stăpâni. Ei devin ca nişte adevăraţi membri de familie.

Un câine calificat costă pe piaţă în jur de 8500 lei, iar hrana lui costă 150 ron/lună. „Când aceştia se simt ameninţaţi, câinii atacă. În afară de acest aspect, omul emană mirosul de teamă iar câinele simte acest miros şi vrea să fie superior, să domine” spune comisarul, mare iubitor de câine şi posesor al unui rotvailer. Un câine din dotarea Poliţiei Capitalei a mers şi 16 km pe jos pentru a depista urma, în coadă, la tra,p cu conducătorul lui, găsind câteva obiecte lăsate în urmă de la comiterea infracţiunii. În afară de cei de la SAS cea mai bună condiţie fizică o avem noi, declară Apostol. Chiar este un serviciu mai aparte acesta. Serviciul canin este unic în tot Ministerul de Interne. Celelalte arme au doar structuri. Cea mai mare problemă al acestui serviciu în prezent este aceea că nu are un sediu propriu, cum ar fi şi firesc. Din acest motiv resursa umană este folosită în prezent în proporţie de 50%. Câinele, din păcate, este văzut în Poliţia Capitalei ca un mijloc fix adică echivalentul unui autovehicul.

Din momentul în care este propus la casare câinele stă degeaba în curte, timp de vreo 6 luni de zile, perioadă în care se poate şi îmbolnăvi. Ceea ce complică mult lucrurile în afară de faptul că vorbim de cheltuielile propriu zise care se fac în plus. Legat de echipamentul unui conductor câine aceste începe de la gheată, pantalon special şi tot ce are în mod obişnuit un poliţit în dotare, iar costumul special de antrenament cântăreşte circa 35 de kg. „După ştiinţa şi experienţa mea”, spune comisarul Apostol, „un câine de poliţie bine antrenat face cât zece poliţişti”. Un exemplu care să probeze ceea ce spune comisarul şef Apostol este momentul lui 2009 când galeria echipei Steaua, peluza sud, în jur de 150 de oameni, au fost ţinuţi sub control în zona Lizeanu până au sosit jandarmii şi i-au preluat. „Noi am fost patru oameni cu patru câini şi cei de la SPIR în spate. De asta ce spuneţi?”, spune Apostol.

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.