-0 C
București
luni, februarie 6 2023
București 0.84°C
06 februarie 2023

Vaccinul antigripal de la Cantacuzino, interzis de ANM

- Advertisement -spot_img

vaccin (9)Agenția Națională a Medicamentului (ANM) a interzis distribuirea vaccinului antigripal produs de Institutul Cantacuzino. Mai multe teste, confirmate și în Franța, au indicat o concentrație de endotoxine de 30 de ori mai mare decât limita maximă admisă. Astfel, cele 400.000 de doze de vaccin antigripal, achiziționate de Ministerul Sănătății pentru campania de vaccinare antigripală gratuită, vor rămâne la Cantacuzino până expiră și vor fi folosite doar în caz de pandemie, când beneficiile ar depăși riscurile.

”În acest context, MS a solicitat sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru ca specialiştii acesteia, împreună cu personalul Institutului Cantacuzino să efectueze o analiză complexă asupra procesului de producţie pentru identificarea tuturor determinanților care au influențat calitatea produsului și, ulterior, OMS să stabilească măsurile pentru eliminarea acestora în scopul reluării producţiei de vaccin gripal în anul 2014 fără niciun fel de risc”, a anunțat Ministerul Sănătății.

De asemenea, Ministerul Sănătății a transmis, joi, o solicitare oficială către Curtea de Conturi pentru a începe o anchetă în scopul verificării modului în care au fost folosiți banii publici primiți de către Institutul Cantacuzino și să stabilească valoarea prejudiciului, iar cei găsiți vinovați să plătească conform legii.

Ministerul Sănătății a achiziționat un milion de doze pentru campania de vaccinare din această iarnă. Pentru că Institutul Cantacuzino nu putea produce toate dozele, 600.000 au fost cumpărate din import, iar alte 400.000 au fost achiziționate de la Institut.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat joi că imunizarea antigripală s-a încheiat pentru că ”nu mai există niciun pericol. Dacă mai vaccinăm, efectul se va resimți în trei săptămâni, ceea ce înseamnă la începutul lunii martie”, iar numărul cazurilor de gripă este cu mult mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut. Din cele un milion de doze, doar aproximativ 520.000 au fost folosite, iar alte 80.000 sunt distribuite la medicii de familie.

Deși ministrul Sănătății declara în luna iunie că, începând cu anul 2013, imunizarea antigripală a românilor se va face cu vaccin produs la Cantacuzino, nici în acest an dozele autohtone nu au ajuns la români.

Autorităţile au dat, anul trecut, institutului 10 milioane de lei din fondul de rezervă al Guvernului, bani care au fost folosiţi pentru aprovizionarea cu materii prime şi materiale necesare pentru producţia noului vaccin antigripal.

 

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.