19.3 C
București
miercuri, septembrie 27 2023
București 20.71°C
27 septembrie 2023

Vîntu, condamnat la doi ani de închisoare cu executare

- Advertisement -spot_img

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv, vineri, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu este acuzat de favorizarea infractorului Nicolae Popa, fost director al Fondului Național de Investiții. Decizia Înaltei Curți este definitivă.

Omul de afaceri nu a vrut să dea declarații, vineri, în fața instanței de judecată, însă a dorit să își spună punctul de vedere în ultimul cuvânt pe care i l-au acordat magistrații.

“În opinia mea, acest dosar a fost unul strict politic. În anul 2009 am schimbat, cu toate forţele mele, am încercat schimbarea actualului preşedinte. În această bătălie, categoric am pierdut. Miza acestui dosar nu a fost una juridică. A fost doar de a se dovedi în public că mi-am permis unele lucruri pe care nu trebuia să le fac. Ieri Parchetul a susţinut că am încercat să fug din ţară, mi s-a deschis un nou dosar penal. De ce? Ca să vă influenţeze pe dumneavoastră astăzi. Nu mă veţi condamna pentru că sunt vinovat, ci pentru că, din nefericire, trebuie să o faceţi!”, a declarat Sorin Ovidiu Vîntu în fața judecătorilor.

Un complet de trei judecători de la ICCJ a finalizat, vineri, dezbaterile în dosarul în care Vîntu şi alte două persoane sunt judecate pentru favorizarea lui Nicolae Popa, condamnat în legătură cu prăbuşirea FNI, şi urmează să dea o decizie definitivă în acest caz.

În 2 octombrie 2012, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Sorin Ovidiu Vîntu la doi ani de închisoare cu executare, pe Octavian Ţurcan la un an de închisoare cu suspendare şi pe Alexandru Stoian, şoferul lui Vîntu, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia a fost contestată de cei trei şi de procurori la Curtea de Apel Bucureşti, care a confirmat decizia TB, în iunie 2013.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme i-au trimis în judecată, în 12 octombrie 2010, pe Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan pentru favorizarea lui Nicolae Popa şi pe Alexandru Stoian pentru complicitate la această infracţiune.

Procurorii au stabilit, în urma probatoriului administrat, că în perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu ar fi transmis, din totalul sumei anuale de 200.000 euro “convenite cu condamnatul Popa Nicolae”, două tranşe de 50.000 euro, respectiv 20.000 de euro.

În acest scop, Sorin Ovidiu Vîntu ar fi identificat şi modalităţile concrete de transfer al banilor, menite să prevină identificarea tranzacţiilor şi persoanelor implicate în aceste operaţiuni. Astfel, transferul sumei de 50.000 euro a fost pus în executare de Octavian Ţurcan, arătau procurorii.

De asemenea, procurorii au mai stabilit că, la data de 11 noiembrie 2009, Sorin Ovidiu Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, ar fi transmis o altă tranşă, de 20.000 euro, sumă ce urma a fi folosită pentru plata diferitelor servicii de care Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autorităţile judiciare.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, după ce a executat un an de închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiță.

- Advertisement -spot_img
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.