16.5 C
București
marți, martie 21 2023
București 18.59°C
21 martie 2023

România, feuda președintelui rus Vladimir Putin

- Advertisement -spot_img

Zeci de companii cu acționariat românesc, ascunse prin paradisurile fiscale din Cipru au reușit să jefuiască în ultimii ani de zile țara chiar cu sprijinului celor mai importante instituții ale statului român, cu care afaceriștii sunt mână în mână. Ce e și mai interesant de atât este faptul că acolo unde își ascund marii afaceriști români finanțele prăduite cu ajutorul oamenilor legii, tot acolo se ascund și marile afaceri rusești.

Prin 2019, dupa ani de procese întârziate şi reluate şi amânate, infractorii ce traficaseră copii trimiţându-i în Marea Britanie să “presteze” în reţele de cerşetorie şi furturi au fost făcuţi scăpaţi – de justiţia care, în timp ce zbiera după pensii speciale şi salarii şi mai speciale, desfinţa sute de dosare de corupţie. Culmea tupeului e că inculpaţii – deveniţi cetăţeni onorabili odată cu decizia magistraţilor – ameninţau cu procese la C.E.D.O – pentru perioada în care fuseseră ţinuţi în arest. Alt exemplu: dosarul Hexi Pharma – închis. Cazul Colectiv – nimic nou. Dosarul Revoluţiei – la fel.

Mii de cazuri de falimente scandaloase – închise. Justiţia tace, într-o schizofrenică încremenire specifică haosului anilor 90. Mii de alte cazuri închise – urmare a prescrierii faptelor, arată o neverosimilă colaborare a magistraţilor cu infractorii.

Aceasta este România P.S.D-ului, condusă de Iohannis şi USL 2.0: o democraţie defectă, ce alunecă din ce în ce mai rapid către iliberalismul ungar, graţie “reţetelor sovietice” cu care Iliescu şi gaşca lui de atârnaci au modelat societatea post – comunistă. Reţetă de manual: după administraţie şi instituţiile de forţă, Justiţia este domeniul ce trebuie neapărat cucerit de puternicii zilei.

Aşa se face că România – ce se pretinde ţară N.A.T.O şi europeană – este condusă de un impostor lipsit de glanda bunului simţ (ne referim la premierul plagiator Ciucă, şi nu numai la el), pus şef peste turma de bezmetici ce-şi spun “miniştri”, iar rezultatele sunt catastrofale: infrastructură în ruină, afaceri penale în orice domeniu şi infractori eliberaţi pentru prescrierea faptelor.

Iar la acest marasm contribuie, activ şi foarte vocal, liberalii. La 4 ani după alegerile care tăiau din avântul PSD şi-l trimitea pe Dragnea, practic, la puşcărie, liberalii au decis alierea cu fostul inamic, readucând la putere oamenii ce clădiseră infernalul aparat al impunităţii. Şi au făcut-o în cunoştinţă de cauză.

Practic, P.N.L a ajuns – din alternativă la guvernare, un apendice al P.S.D. Iar prin aceasta, a intrat practic în orbita Rusiei, mulţumită alianţei cu cel mai toxic partid al României actuale. Pentru că P.S.D este, practic, un partid aflat în orbita intereselor ruseşti – iar acest lucru s-a vazut clar, acum câţiva ani, odată ce Dragnea “scăpa” partidul de datorii recurgând la o firmă offshore din Cipru, la adresa căreia operează o întreagă reţea de firme ce au vandalizat România.

Înfricoşător este faptul că, la aceeaşi adresă, îşi declară sediul zeci de holdinguri conectate la afaceri uriaşe în România – de la energie, case de pariuri sau imobiliare până la comerţul auto şi IT, iar numele implicate în acestea sunt ale unor milionari români aflaţi în legătură cu instituţii cheie ale statului.

Paradisurile fiscale ale oamenilor de afaceri români și ruși

În 2010, printr-o „strălucită” manevră financiară, Dragnea reuşea să scape partidul de datoriile către Tipart (mai precis, firma ce executase fluturaşii de campanie ai partidului roşu, firmă condusă de un client al P.S.D). În aproximativ aceeaşi perioadă, acţionar al firmei devine un offshore cipriot – Katapolis Holding Limited. În paralel, firme cesiona creanţele P.S.D către un al doilea offshore, tot cipriot, Ocean Zone Limited. Coincidenţă: ambele firme cipriote au aceeaşi adresă, mai precis Krinon 16, Limassol 3110. Nimic spectaculos până acum. E posibil ca la aceeaşi adresă să funcţioneze zeci de firme. În cazul acesta însă, coincidenţele sunt izbitoare – întrucât la Krinon 16, Limassol, funcţionează firme care au legătură cu interesele ruseşti.

Iată o parte dintre acestea – şi afacerile conexe de aici, mai precis tunurile pe care le-au dat fără ca mioriticii visători din magistratură să facă ceva pentru protejarea intereselor României.

* RTZEN Import-export

Aceasta deţinea peste 99 la sută din Hystria Expert SRL, firmă controlată de moldoveanul Sergiu Bulăţel. Ei bine, Hystria e firma de casă a Lukoil – căreia i-a construit zeci de staţii de carburanţi în România.

În 2003, Hystria cumpără de la A.P.A.P.S/A.V.A.S 80 la sută din acţiunile GEROM SA, cel mai mare producător de sticlă din România, şi una dintre cele mai mari din sud-estul Europei, pe care o falimentează cu ajutorul lui Valeriu Gumă (ex-deputat moldovean), Constantin Drăgan, Carolina Tampiza şi Andrei Cecetov.

Cine sunt aceştia, şi de ce nu a făcut nimic A.V.A.S – sinistra instituţie redenumită A.P.A.P.S, atunci când a constatat că Hystria nu a respectat contractul de privatizare? Pentru că i se cumpărase „clemenţa” de către Valeriu Gum, în două tranşe de 40.000 de euro, manevră descoperită de procurorii D.N.A. Nu intrăm în detaliile sale savuroase, dar e de remarcat faptul că, cu o singură excepţie, liberalii ce conduceau A.V.A.S nu au păţit nimic.

Andrei Cecetov este ginerele lui Nicolae Ciornâi, fost şef al afacerilor Gazprom în Europa de Est. Una dintre firmele sale din România este Expedit Euro Trans SRL şi are ca acţionar un alt offshore cipriot: Melliflous Trading Ltd, parcată la adresa Vasili Michailidi 9.

La aceeaşi adresă alte zeci de firme cipriote, dintre care una – Minasee Holdings Ltd – e implicată în afacerile lui Sebastian Ghiţă. Acelaşi Ghiţă care e fugar şi al cărei televiziune pro-putinistă mai are puţin şi se transformă în propaganda crasă. Iar aici devine interesant: pentru că, până să fie fugar, Ghiţă – prin Asesoft şi Teamnet, a fost furnizor pentru S.R.I, S.T.S, S.I.E şi ministerul de externe.

Asociat cu Bulăţel în WEG – ce deţinea un lanţ de benzinării în România, Cecetov a reuşit vânzarea acestora către firma sârbească NIS (o subsidiară a Gazprom). Tranzacţia a fost supervizată de Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte al României, Traian Băsescu. Probabil că acum e puţin mai clar cum de afaceriştii care au falimentat GEROM au reuşit să fenteze statul român.

Carolina Tampiza e fiica lui Constantin Tampiza, fost şef al Lukoil Romania, şi fost ministru al Republicii Moldova. Totodată e fosta soţie a lui Renato Usatâi, afaceristul pro-rus ajuns primar la Bălţi şi pion al fugarului Ilan Şor – cel care agită în acest moment apele împotriva preşedintei Maiei Sandu. Interesant e că sora lui Usatâi, Veronica Schimdt, este soţia lui Michael Horst Schmidt, patronul AutoBavaria – iar cei doi au fost gazda în 2014 a celui care avea să ajungă preşedintele României. E vorba de Klaus Iohanis.

* Anumersus Co Ltd

Anumersus patrona BERG Sistem Gaz SA, afacere în care sunt prezenţi atât Progas Invest Ltd Cipru, cât şi Costel Berevoianu, Peter Braun şi Gheorghe Stan.

Berevoianu, fost consilier al lui Oprescu, este unul dintre artizanii contractului prin care Veolia a pus mâna pe Apa Nova Bucureşti, unde de altfel a şi ajuns director. Prin 2015, Berevoianu a fost anchetat de D.N.A, împreună cu fostul trezorier al P.N.L, Vlad Moisescu într-un dosar conex afacerii Apa Nova – respectiv pentru „cumpărare de influenţă”.  De ce este ilustrativ pentru mediul de afaceri românesc cazul BERG? Pentru legăturile cel puţin ciudate pe care le relevă. Aşadar: în BERG acţiona un oarecare Sorin Bulagea, investit de consiliul de administraţie cu planul de reorganizare; la o privire mai atentă, se constată că Bulagea nu e chiar un oarecare, ci e angajat la A.N.R.E (or, să fii angajat la ANRE şi, totodată, să fii în relaţii strânse cu o firmă din sectorul de activitate pe care îl reglementezi pare a fi lipsit de profesionalism), iar o publicaţie din Prahova, care are ca sursă un fost ofițer superior din S.R.I, accentuează ideea în cu totul alt mod, indicându-l ca fiind un pericol la adresa siguranţei energetice a României.

Un alt amănunt: în 2010, acţionar al firmei devine avocatul Ionuţ Veniamin Dojană – adică cel care l-a făcut scăpat pe Puiu Popoviciu, coordonând martorii pro-Popoviciu şi pledând împotriva extrădării.

Și încă un amănunt: în 2011, administrator al firmei e numit Peter Braun, cel implicat in privatizarea ALRO Slatina şi arondat intereselor economice ruseşti. Printre multele firme pe care le deţine sau în care e asociat, se remarcă Blue Gate SRL, în care Braun este asociat cu un oarecare Mihail Bercaru. Fost ofiţer D.I.P.I, implicat în operaţiunea „Microfonul – Carmen Dan„, Bercaru e ginerele lui Bujor Florescu, fost şef adjunct al D.I.P.I, de numele căruia se leagă de scandalul generat de nepăsarea cu care a fost tratată activitatea mafioţilor chinezi de la restaurantul Shanghai. Iar legătura cu foste nume grele ale poliţiei nu se opreşte aici: soţia sa, Ines Bercaru, are ca administrator la firma de pază XGuard un fost chestor M.A.I, Marius Linul.

* Amerisco Enterprizes Ltd

Amerisco este fostul nume al Oceane Zone Energy – şi avea aceeaşi adresă. Prima menţiune publică a firmei cipriote a fost în 2010, în scandalul unei mite eşuate, de 50.00 de euro, pentru ca inspectorii A.N.A.F şi ai vămilor să închidă ochii la neregulile descoperite în exportul a 960 tone de tutun către Italia. S-a numit „cazul Celestini”. Interesant este că acest Celestini, mai precis Antonello Celestini, a fost implicat în afaceri cu Ion Niculae (Interagro) în devalizarea SN Tutunul Românesc (S.N.T.R).

* Taurusbase Investments Ltd

Prezentă în Thames Property Development SRL alături de Akili Omar şi Lundin Thomas Conny Viking. Acesta din urmă este eroul unei poveşti despre mita dată miniştrilor români, în 2012, pentru ca aceştia să favorizeze compania Ericsson. Este vorba de 7 milioane de dolari, plătiţi prin intermediul unor companii offshore. Vorbim despre serviciul 112 şi acelaşi Serviciu de Telecomunicaţii Speciale, şi despre ministrul implicat în declaraţiile lui Lundin – Dan Nica. Adică P.S.D. Despre caz nu s-a mai auzit nimic, iar investigaţia RISE Project nu a avut efect.

Daniel VLAS

(partea I)

- Advertisement -spot_img
Anchete Speciale
Anchete Speciale
O publicatie independenta mereu în forma
Noutati
Related news
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.