Socola, cuibuşor de golănii

0
2589

În 2020, după cinci ani de mandat – ca manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi – oftalmologul botoşănean Gabriel Oprişanu era pus pe liber prin ordinul ministrului Costache al Sănătăţii. Motivele, pe scurt: conducere discreţionară, management defectuos, o amantă pusă director de îngrijiri (omul fiind, oficial, însurat), demiteri scandaloase şi concursuri „trucate”. O demitere cerută insistent, ani la rând, de oameni ai spitalului – însă argumentele acestora au fost ignorate, repetat, de inepţii oficiali ministerului; cazul „Socola” arată, în toată măreţia, impotenţa şi incompetenţa administratorilor sănătăţii.

Astăzi, va prezentăm un prim exemplu.

Cazul Andronic

În 2017, Alina Andronic devine asistent-şef la secţia Psihiatrie I Acuţi, în urma unui „concurs” organizat de managerul Oprişanu. Ce a urmat? Cităm din adresa trimisă (fără rezultat) corpului de control al ministrului sănătăţii de către angajaţi ai secţiei: „În conivenţă cu şeful secţiei, dr. Donciu Dorina, atmosfera de lucru a fost una toxică, Andronic Alina promovând un regim discreţionar bazat pe ameninţări, favoritisme, discriminare, furt, şi fără legătură cu principiile profesionale.

 (…) în urma inventarului realizat (la finele anului 2020, după schimbarea managerului şi a şefului de sectie, n.r.) de către comisia numită de către managerul unităţii (noul manager, numit interimar dupa demiterea lui Oprişanu, n.r.) s-a constatat o lipsă în gestiunea d-nei Andronic Alina a unor bunuri în valoare de aproximativ 50.000 lei. Procesul verbal de inventariere a fost asumat şi semnat de către Andronic Alina.

De la numirea în funcţie a dr. Dania Radu ca şef de secţie Psihiatrie I Acuţi (nv. 2020), d-na Andronic Alina a beneficiat de un număr de aprox. 140 zile de concediu de odihnă şi concediu medical, în scopul sustragerii de la răspundere în faţa Comisiei de Disciplină pentru nenumăratele abateri.

De la începutul anului 2021, Andronic Alina a început o activitate susţinută de hărţuire a salariaţilor secţiei, proferând numeroase ameninţări şi jigniri (…). Salariaţii nemulţumiţi au depus plângeri în care au relatat abuzurile şi umilinţele la care au fost supuşi. Aceste plângeri au fost direcţionate de către fostul manager, dl. Adrian Bogdan {aramet, către Comisia de Disciplină care (…) a propus noului manager, conf. dr. Szalontay Andreea aplicarea unei sancţiuni de retrogradare din funcţie pentru 60 de zile. Totodată, Comisia propune (…) găsirea unui cadru legal prin care Andronic Alina să nu mai fie încadrată în funcţia de asistent-şef, întrucât aceasta a încălcat criteriile de evaluare.

 Noul manager, conf. dr. Szalontay Andreea, neţinând cont de situaţia tensionată şi total neprofesională promovată de Andronic Alina, a schimbat sancţiunea propusă de Comisia de Disciplină – respectiv demiterea, în avertisment scris”.

Cu alte cuvinte: cu o lipsă în gestiune de 50.000 de lei, şi cu un comportament abuziv, asistenta-şefă rămâne în funcţie. Noul manager se face că nu vede, ministerul e inert ca de obicei.

Ca la Socola, nu?!

(va urma)

Daniel VLAS

P.S. Conform normelor deontologice, în acest material ar fi trebuit să apara punctul de vedere al ministerului Sănătăţii precum şi a persoanelor menţionate. În ce priveşte Ministerul Sănătăţii, nu ne mai obosim – întrucât zeci de adrese (pe marginea subiectului Oprişanu) trimise de semnatarul acestor rânduri sinistrei instituţii de tocat bani publici au rămas fără răspuns. În ce priveşte persoanele citate, au libertatea, evident, de a ne trimite punctele de vedere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.